Te hogyan takarítasz?

2020. máj. 18. - Egészségmegőrzés

A jelenlegi helyzetben személyes higiéniánk mellett kiemeleten fontos odafigyelnünk otthonunk tisztaságára is. Helyezzük előtérbe azoknak a felületeknek a megtisztítását és fertőtlenítését, amelyekkel a leggyakrabban érintkezünk a mindennapok során. Töröljük át a telefonunk, a kilincsek, a távirányítók, a villanykapcsolók, a csapok, a fiókok vagy a hűtő ajtaját is. Ezek mellett ne feledkezzünk meg gyermekünk játékainak tisztán tartásáról sem. A jelenlegi helyzetben személyes higiéniánk mellett kiemeleten fontos odafigyelnünk otthonunk tisztaságára is. Helyezzük előtérbe azoknak a felületeknek a megtisztítását és fertőtlenítését, amelyekkel a leggyakrabban érintkezünk a mindennapok során. Töröljük át a telefonunk, a kilincsek, a távirányítók, a villanykapcsolók, a csapok, a fiókok vagy a hűtő ajtaját is. Ezek mellett ne feledkezzünk meg gyermekünk játékainak tisztán tartásáról sem.

Megelőzhetjük a rendetlenséget és a koszt, ha minden nap szánunk egy kis időt rá, így nem uralkodik el a káosz és könnyebben tiszta marad a lakás, leoszthatjuk napokra is, hogy mikor melyik részeit vagy eszközeit takarítjuk ki a lakásnak így nem kell a hétvégén több órát szánnunk rá. Az alábbi praktikák segítségével gyorsan és hatékonyan végezhetünk a takarítással.

A mikrohullámú sütőt úgy takaríthatjuk ki a legegyszerűbben, ha egy tál vízbe ecetet és egy kis citromlevet öntünk, majd pár percre elindítjuk, ezután töröljük ki a belsejét és kész is vagyunk. A turmixgépünket is gyorsan tisztává varázsolhatjuk, ha egy csepp mosogatószeres meleg vizet öntünk bele és pár percre bekapcsoljuk, majd kiöblítjük. A portörlésnél alkalmazhatunk egy már nem használt nedves zoknit is, ha a kezünkre húzva gyorsan áttöröljük vele a lakás poros felületeit. A műanyag gyerekjátékokat, a hűtő polcait, a mikró tányérját és a mosogatószivacsot nyugodtan betehetjük a mosogatógépbe. Az odaégett serpenyőt sem kell hosszasan súrolnunk, ha egy kevés ecetes vizet öntünk bele feltesszük forrni majd, amikor már forr levesszük a tűzről és egy kis szódabikarbónát adunk hozzá, ezután a szennyeződést könnyen eltávolíthatjuk. A csapokra és zuhanyrózsára száradt vízkövet is egyszerűen eltüntethetjük, ha bekenjük citrommal, majd 20 perc után vizes ronggyal letöröljük a felületüket. A zuhanyrózsát érdemes ecetes vízbe is beáztatnunk vagy egy puhább rongyot mártsunk ecetes vízbe és tekerjük a csapokra majd fél óra után töröljük át vizes szivaccsal.

A hatékony higiénikus otthon érdekében tisztítsuk meg takarítóeszközeinket is, a legjobb, ha minden felülethez és helyiséghez másik eszközt alkalmazunk és a takarítás végén magas hőfokon kimossuk őket. A feleslegessé vált textíliákat használhatjuk konyhai és fürdőszobai felületek tisztításához is, a régi pamutpólók és törülközők tökéletesek erre a célra és tartósabbak is az eldobható törlőkendőknél.

A legtöbb háztartásban megtalálható hozzávalókból egyszerűen készíthetünk házilag is általános tisztítószert, nincs szükségünk másra csak ecetre, vízre, sóra és szódabikarbónára. A keveréket kétféleképpen is elkészíthetjük: Három deciliter ecetben oldjunk fel egy teáskanál sót vagy egy liter vízben oldjunk fel négy evőkanál szódabikarbónát és töltsük szórófejes üvegbe. Vízkőtelenítéshez tökéletes megoldás, ha fél liter vízhez hozzáadunk két evőkanál citromsavat és ezzel fújjuk le a csempét és a csapokat. Ablaktisztításhoz keverjünk két evőkanál ecetet egy liter vízhez és adjunk hozzá egy kevés kukoricakeményítőt is, így biztosan csíkmentes lesz az eredmény. A lefolyó tisztításához öntsünk két csésze szódabikarbónát majd fél csésze ecetet a lefolyóba, fedjük le, majd forró vízzel öblítsük le.

Vonjuk be gyermekünket is a házimunkába, így amellett, hogy gyorsabban végzünk a takarítás egy közös és egyben szórakoztató időtöltés is lehet.

Könnyebben motiválhatjuk gyermekünket, ha kreatívan és játékosan próbáljuk bevonni őket a rendrakásba és takarításba. Játszhatunk gyorsasági versenyt, állítsunk be időzítőt és az nyer, aki előbb elvégzi az adott feladatot és a győztes másnap kimaradhat a takarításból. Porszívózás és felmosás közben hallgathatunk zenét és táncolhatunk is, így még szórakoztatóbbá vállhat a közös takarítás. A teregetés során a kicsiknek a zoknipárosítás egy logikai feladvány is lehet, vagy akár egy rövid bábjátékot is elmesélhetünk közben velük. Motiválhatjuk gyermekünket kisebb jutalmakkal is, például, minden egyes elvégzett házimunka után matricákat kaphat és ha összegyűjtött egy bizonyos mennyiséget akkor várhat rá egy kis meglepetést is. Csempészhetünk egy kis izgalmat is a takarításba, ha az adott feladatokat cetlikre összeírjuk és egy dobozból kihúzva tudhatja meg a család minden tagja, hogy melyik feladat vár rá aznap.

Készítsünk közösen heti vagy havi feladattáblát is, ahol minden családtagra jut egy-két otthoni teendő napokra leosztva. Kérjük meg gyermekünket, hogy rajzolja meg és színezze ki a táblát, majd beszéljük át közösen ki mikor milyen feladatot vállalna el szívesen.