Poszttraumás stressz jelentkezhet egészségügyi dolgozóknál a járványhelyzet miatt

2020. júl. 1. - Egészségmegőrzés

Pszichológiai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a járványhelyzet enyhülésével akár poszttraumás stressz is kialakulhat az egészségügyi dolgozók egy részénél. A PAF HELP program szakemberei kiemelik, a megelőzés legfontosabb eleme, hogy az érintettek bátran kérjenek segítséget, ne egyedül nézzenek szembe a problémával.

 

 

“Jelenleg egy éjszakai műszakból jöttem haza, hullafáradt vagyok, szeretnék aludni, de egyszerűen nem megy – az utóbbi időszakban nagyon sokat kellett félnem. Korábban már többször néztem szembe kiégéssel - nem én vettem észre magamon, hogy kiégtem, mások mondták nekem. A sürgősségi betegellátásban és alapvetően a betegellátásban nagyon könnyű elérni ezt a szintet, amikor az ember azt mondja, hogy elég volt nem bírja már. Segítséggel tanultam meg én is, hogyan tudom felismerni a vészjósló jeleket.” - Ezt üzeni a „frontvonalban harcoló” Baji Anikó triázs nővér egészségügyben dolgozó kollégáinak.

A járványhelyzet tetőzése alatt a kórházi alkalmazottak különösen nagy teher alatt voltak kénytelenek végezni a munkájukat: a munkakörülmények, túlórák, betegeik, saját és családjuk egészsége miatti félelem és a mindebből fakadó szorongás súlyosan rányomta a bélyegét az erőn felül teljesítő dolgozók munkájára, melynek egyik mellékhatása most, a krízis lecsengését követően válik érzékelhetővé. Egy friss brit kutatás szerint 10-ből 4 kórházi dolgozónál alakult ki a járvány hatására valamilyen mentális betegség, többek között depresszió és szorongás. Emellett egyre több szakértő hangoztatja, hogy habár az elmúlt időszakban az egészségügy munkatársai kétségkívül hősiesen küzdöttek, de ők is emberek, akiknek életére súlyos hatással lehet a megtapasztalt stressz. Épp ezért sürgetik, használjanak ki minden rendelkezésre álló lehetőséget, és bátran kérjenek segítséget probléma esetén.

A PAF Alapítvány egy-egy kórházi osztályra fókuszálva, személyre szabottan segíti az egészségügyi dolgozók lelki jól-létének fenntartását profi trénerekkel és coachokkal. Már 48 kórházi osztályon indult ilyen kezdeményezés. Céljuk, hogy az orvosok és ápolók mentálisan kiegyensúlyozottak maradjanak, erősödjön a lelki ellenállóképességük és sikerüljön megőrizniük szenvedélyüket – mert a PAF szerint ez a jól működő egészségügy nélkülözhetetlen eleme.

„Az elmúlt időszakban a „frontvonalban” felgyorsultak az események. „Békeidőben” rendszeresen találkozunk tréningeken a dolgozókkal, de erre a vírushelyzetben nem volt lehetőség. Ebben a kórházból kiszorított helyzetben született meg a PAF HELP, ami egy stressz-kezelő, személyes fejlesztést adó ingyenesen hívható telefonszám egészségügyi dolgozóknak (0680-080-292). Ha már túl nagy a terhelés, akkor telefonon segítünk lelki elsősegélyként vagy hosszabb öngyógyító folyamat elindításával.” - mondta el Mezei Andrea, a PAF elnöke.