4 közlekedési applikáció, amik megkönnyítik a mindennapokat

2020. jún. 26. - Közlekedésbiztonság

A mai világban sokan szinte már el sem tudjuk képzelni, hogy útnak induljuk mobiltelefonunk és okos eszközeink segítsége nélkül. Legyen szó egy hétköznapi iskolába vagy munkába menetelről, túra bicikli a telefonunk szinte mindig elkísér. Rengeteg applikáció segítheti közlekedésünket a mindennapokban. Íme 4 variáció mindennapi közlekedési formákra!

MOL Bubi - közöségi közlekedés több formában

Mint azt a Bringás Brigantiktól jól tudjuk, egyre több bicikli út épül Budapesten, hogy segítsen számunkra a közlekedés aktív szereplőjévé válni. Ha még nem szántuk rá magunkat egy komolyabb kerékpár vásárlására, de szívesen mennénk pár próbakört, vegyük bátran igénybe a MOL Bubi szolgáltatásait.

Manapság egyre divatosabb a közösségi közlekedés, mert olcsó, környezetbarát és a fenntartása nem minket terhel. A Bubi biciklis és autós megoldásokat kínál, amelyekkel elkerülhetjük a szervízköltséget, a parkolási díjat és mozgásban maradhatunk akár egész nap. A bérelhető eszközök segítenek mobilisnak maradnunk bármilyen helyzetben. Ha nem szeretnénk igénybe venni a BKK szolgáltatásait, pattanjunk nyeregbe. Ha reggel tömegközlekedéssel indultunk el, most mégis szükségünk lenne egy autóra, béreljünk egyet!

Az applikáció itt érhető el.

Google Maps – mindenki jó barátja

„Google a barátunk”, hallhatjuk évek óta mindenfelől – nincs ez másképp a cég saját fejlesztésű térkép alkalmazásával sem. A Google Maps az egyik legismertebb, egyben sokak által leginkább preferált alkalmazás, hiszen szinte minden típusú közlekedésben segítségünkre tud lenni. Sőt, rengeteg további funkciója egyéb tájékozódásunkhoz is hozzájárul.

Tematikusan tudunk üzleteket, szolgáltató egységeket keresni a számunkra ideális körzetben, ezek nyitvatartásáról és elérhetőségeiről is friss információt kaphatunk az alkalmazáson belül. Street view valós utcai kép megjelenítő funkciójának köszönhetően könnyen megtalálhatjuk a konkrét, általunk keresett épületet vagy helységet, ezen kívül közösségi értékelő rendszere is rendkívül nagy hasznunkra válhat. Egy adott cég által kínált szolgáltatásról lehetőségünk szöveges értékelés formájában véleményt alkotni, illetve képet is feltölteni a helyszínhez, segítve ezzel a mind a szolgáltatót, mind a leendő igénybe vevő személyt a döntése meghozatalában.

BKK futár – a gyalogosoknak

A budapesti tömegközlekedéshez az egyik leghasznosabb applikáció kétségkívül a BKK futár. Az alkalmazás lokációnk alapján listázza az összes, közelünkben lévő, hamarosan induló BKV járatot minden lehetséges irányba, valamint valós időben feltűnteti a járművek aktuális tartózkodási helyét. Segítségével a menetrendhez képest való eltérések könnyen nyomon követhetőek, illetve esetleges járatkimaradás vagy meghibásodás, baleset setén is rendkívül nagy segítségünkre lehet közlekedésünk során. Ezen felül lehetőségünk van az alkalmazás segítségével a konkrét utazást is megtervezni a kívánt érkezési vagy éppen indulási időpont alapján. E funkció az adott megállókba való gyalogos eljutásunkat is beleszámolja az útvonal megtervezésébe, valós időt megadva így a teljes utazásunk tartamára.

Waze – autós közösség

A GPS-ek megjelenésével forradalmasodott az autós közlekedés, ami az okostelefonoknak köszönhetően ma már egyet jelent az erre kifejlesztett alkalmazásokkal. Ezek közül is az egyik legnépszerűbb a Waze, mely forgalomfigyelő funkciójának köszönhetően vált méltán népszerűvé teret nyerve a korábban a piacot teljes mértékben uraló Google Maps mellett, sokakat mentesítve rengeteg dugóban állástól és bosszúságtól. Az applikáció segítségünkre lehet aktuálisan nyitva lévő benzinkutak, éttermek, boltok felkeresésében és oda történő navigálásban, parkolási javaslatokat és lehetőségeket ajánlva a közelben. Ezek kívül elmenthetjük az általunk gyakran látogatott helyszíneket, melyek egy gombnyomásra tervezhetjük utazásunkat aktuális tartózkodási helyünkről, sőt, az alkalmazás utazási szokásainkon alapulva magától javasolja az úti cél beállítását és az útvonal megtervezését. Sebesség jelző, illetve traffipax figyelő funkciója szintén nagy segítségünkre lehet a szabályos közlekedésben, valamint a felhasználóknak lehetőségük van „Jelentés”-re, mellyel balesetet, torlódást, közúti akadályt vagy akár segítségkérést is van lehetőségük leadni közlekedésen résztvevő autós társaik felé, segítve ezzel az alkalmazás által tervezett útvonal folyamatos frissülését és az ehhez szükséges idő mutatását.