5 tipp, hogy a gyermeked könnyebben vegye az iskolakezdést a nyári vakáció után

2022. aug. 26. - Gyermek- és ifjúságvédelem

A nyári szünetet követően az iskolába való visszatérés számos különféle érzést kelthet a lurkókban az izgatottságtól kezdve az aggodalmon át egészen a szorongásig. Összegyűjtöttünk pár ötletet, amik gördülékenyebbé tehetik a sulikezdést a gyerekek és a szülők számára egyaránt.

Bizonyára mindenki emlékszik arra, hogy milyen volt a felhőtlen pillanatokkal teli nyári szünidő után visszaülni az iskolapadba – finoman szóval sem csattantunk ki a boldogságtól. Persze jó volt újra látni azokat az osztálytársakat, akiket a barátainknak tekintettünk… De nem túlzás azt állítani, hogy már maga a suliba való visszatérés az ezzel kapcsolatos mindennapi szabályrendszerrel, a felelések, dolgozatok „réme” a fejünk felett vagy az egyes tanárokkal való konfliktusos kapcsolat bizony szorongással töltött el sokunkat. És nincs ez másképp a mai gyerekekkel sem! Nem beszélve arról, hogy rengeteg olyan lurkó van, aki magányosnak, elszigeteltnek érzi magát az iskolában…

Nézzük, mi segíthet, hogy könnyebben visszaszokjon a gyerek a suliba, a tanév adta keretek közé.

1. „Vissza a suliba” rutin

Hozz létre egy kis sorvezetőt az iskolai mindennapok menetéről. Gondold át, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján mi segített a gyermekednek a sulikezdés időszakában, és ezeket a tényezőket is építsd be. Készíts például egy kis táblázatot a reggeli készülődésről, amely tartalmazza, hogy:

 • Mik a reggeli teendők indulás előtt? (pl. felkelés, reggeli, fogmosás, öltözködés, táska ellenőrzése stb.)
 • Mi az, amiben a gyereked a segítségedre szorul a készülődés során?
 • Mi az, amit egyedül is meg tud tenni?

Az első pár hétben a „vakációs üzemmód”, amiben az elmúlt pár hónapban éltek, még eléggé megzavarhatja a gyerekeket. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy tartsátok magatokat az alábbiakhoz: megfelelő mennyiségű alvás, elegendő testmozgás, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás.

Határozd meg következetesen a lefekvés és a felkelés időpontját, és ehhez ragaszkodj!

Fontos lehet az is, hogy igény szerint az első szeptemberi hetekben a szülő is úgy alakítsa a mindennapjait, hogy az átállás zökkenőmentes legyen. A gyermeknek ebben a kihívásokkal teli szakaszban a szokásosnál több együtt töltött időre lehet szüksége.

2. Beszéljétek róla!

Az előbb már említettük, hogy a legtöbb gyerek küzd kisebb vagy nagyobb mértékű szorongással a sulikezdéssel kapcsolatban. Ülj le a gyermekeddel, és beszéljetek erről őszintén, kérd meg, hogy meséljen az érzéseiről, mindarról, ami a szorongását okozhatja.

Biztosítsd arról, hogy az érzései természetesek, és feltehetően ahogy telnek a hetek, el fognak múlni, de legalábbis tompulnak majd. Erősítsd meg abban is, hogy ha idővel ezek a szorongató érzések nem tűnnek el, hozzád bármikor fordulhat. 

Elevenítsétek fel azt is, hogy milyen volt az elmúlt év az iskolában, mit tanult, mi hiányzott a suliból a nyári szünet alatt, és akár azon is elgondolkodhat a csemete, hogy mi mindent tanult a vakáció alatt.

3. Erősítsd meg a hovatartozás érzését!

Az iskolai hovatartozás érzése hatással lehet a kisdiák tanulmányi teljesítményére és általános jóllétére egyaránt. A szülő elősegítheti a gyermek pozitív hozzáállását a sulival kapcsolatban azáltal, hogy bátorító hangot üt meg, amikor az iskolai témák szóba kerülnek.

Mutass érdeklődést az iskolai közösség és az oktatás iránt is, támogasd a gyerekedet mind a tanulásban, mind pedig a szociális élet terén.

4. Figyelj oda a stressz árulkodó jeleire!

Milyen tünetek jelezhetik a szülő számára, hogy a gyermeke túlzottan stresszes?

 • A szokásosnál ragaszkodóbb, és rendszeresen előfordul, hogy megpróbál kimenekülni az osztályteremből.
 • Nyugtalannak, szeszélyesnek tűnik, és gyakran sír.
 • Szokásává válik, hogy „alkudozik”, hogy megússza a teendőit, a programokat.
 • Mindent megtesz, hogy ne kelljen suliba mennie.
 • Újra elkezdi szopni az ujját, előveszi a régi  „babanyelvét”, illetve fokozott ragaszkodást mutat a régi kedvenc plüssjátékához (kisdiákok esetében).

Amennyiben ezek a viselkedési formák hónapig tartósan fennállnak, beszélj az osztályfőnökkel vagy az iskolapszichológussal.

Azért is nagyon fontos odafigyelni ezekre a jelekre, mert nem biztos, hogy egy  „sima” szorongásról van szó, előfordulhat, hogy komolyabb probléma – például kortárs bántalmazás – áll a háttérben.

5. Szorongásoldó ötletek

Íme néhány kis praktika, amely segíthet a gyermek számára elűzni a feszültséget, a szorongató gondolatokat.

 • A sport az egyik legjobb stresszoldó tevékenység, nincs ez másképp a gyerekeknél sem. Irány a játszótér vagy pattanjatok bringára!
 • Lazító tevékenységek (főleg lefekvés előtt működnek): miután a gyermek megfürdött, olvassatok együtt mesét, ezután pedig akár relaxációs zenét is hallgathattok. 
 • Tanítsd meg egy egyszerű stresszűző légzőgyakorlatra: szívja be lassan a levegőt (miközben 3-ig számol), tartsa bent (1 másodperc), majd lassan fújja ki (számoljon közben 5-ig). 
 • Az önfeledt játék és alkotás csodákra képes: keressétek meg azt a játékot (valódit, nem számítógépes-telefonost) vagy alkotási tevékenységet, ami a legjobban kikapcsolja a gyereket, amiben a leginkább el tud mélyülni.