A Pandémia koraszülött kisbabáiért futnak Budapesten július végén

2021. júl. 29. - THSN

Erdei Zsolt ”Madár” és Szalóki Ági is a koraszülöttek mellett – Ezrek futnak idén a fővárosi éjszakai futáson, hogy felhívják a figyelmet azokra a koraszülöttekre és családjaikra, akiket a pandémia szakított szét.

Számos családot érintett drámaian a vírushelyzet, de a második hullámban a korábbiaknál is nagyobb tragédiákkal találkoztak az orvosok. Míg az első hullám alig érintette a várandósokat, ősszel és télen sokkal több kismama került kórházba vírusfertőzéssel.

Voltak közülük, akiket nem lehetett megmenteni: gyermeküket az édesapa vitte haza a kórházból.

Nemzetközi felmérések szerint a második hullám jóval komolyabban érintette a kismamákat: megugrott a súlyosabb tünetekkel kórházba kerülők száma, és a vírusfertőzött édesanyák körében nőtt a koraszülések aránya. 

Az esetek elsöprő többségében nem spontán beindult koraszülésről van szó: az anya súlyos állapota miatt a magzat is veszélybe kerülhet és az orvos kénytelen idő előtt császármetszést végrehajtani, hogy növelje az édesanya túlélési esélyeit.

“A koraszülés eleve gyászt jelent minden család esetén. Egy csodaszép állapot, a várandósság fejeződik be a vártnál néhány, vagy akár sok héttel korábban. A COVID-19 pandémia kapcsán néhány család életében még ennél is komolyabb gyász következett be. A vírusfertőzés miatt meghalt kismamák hatalmas űrt hagytak maguk után, és extrém feladat hárult az egyedül maradt édesapákra, akiknek így a gyászuk is megduplázódott”

- mondta el dr. Nádor Csaba neonatológus.

Az egyedül maradt édesapákat és gyermekeiket támogatja idén a Generali Night Run futóversennyel a The Human Safety Net (THSN) nevű, a hazai koraszülött-ellátást támogató program. Ezen kezdeményezésével a Generali koraszülött osztályokat is segít. Idén az éjszakai futáson a nevezési díjon felül plusz 500 Ft-os adomány felajánlására van lehetőség, a nem futók pedig a verseny helyszínén is bekapcsolódhatnak az adományozásba. Az adomány az Anyák az Anyákért Alapítványon keresztül jut el a családokhoz.

“Tavaly a legkorszerűbb eszközökkel segítettünk egy hazai koraszülött osztályt és képeztük az ott dolgozó munkatársakat. Idén nem volt kérdés, hogy a pandémia legnagyobb vesztesei, az édesanya nélkül maradt koraszülöttek mellé állunk. Abban bízunk, hogy sokan eljönnek a futásra és bekapcsolódnak a családoknak a támogatásába. Most tényleg minden lépés számít”

- mondta el Földi-Tamás Ildikó a The Human Safety Net program hazai vezetője.

A futóversenyen az ügy mellett kiáll Erdei Zsolt, Madár, korábbi profi ökölvívó is, akinek két gyermeke jött idő előtt, illetve kéthónapos babája mellől futócipőt húz Szalóki Ági énekesnő is.