A virtuális pályáról is vezet út a futópályára

2022. júl. 17. - Egészségmegőrzés

Napjainkban rendkívüli népszerűségnek örvendenek a számítógépes játékok és az e-sport, azonban kiemelt fontosságú, hogy a virtuális és fizikai mozgás aránya kiegyensúlyozott legyen. A magyarországi FIFA-válogatott e-sportolója, Molnár Gabó úgy döntött, hogy a futás segítségével teremti meg az egyensúlyt a valódi és az e-sport között. Gabót Irunmom készíti fel a Generali Night Run Budapest futóversenyre, ennek kapcsán a népszerű e-sportoló lehetőséget biztosít két követőjének, hogy csatlakozzanak hozzá az 5,3 kilométeres távon.

A számítógépes, konzolos és mobiljátékok egyre elterjedtebbek a fiatal generációk körében: a fejlesztésekre komplett iparágak épülnek, és a rohamosan növekedő népszerűségből adódóan a legnépszerűbb játékokból a valós élethez hasonló versenysorozatok jöttek létre, így született meg az e-sport. Bár a játékok sok esetben segítenek a kikapcsolódásban, számos szakértő felhívta a figyelmet, hogy a játékhasználat veszélyekkel járhat, ha nem társul mellé fizikai tevékenység, amely a testi feltöltődésben és a szellemi felfrissülésben egyaránt segít.

„A futás élményét szeretném másokkal is megosztani”

A hivatásos e-sportolók gyakran ugyanolyan koncentrációt igénylő edzéseken vesznek részt, mintha „valódi” sportban vennének részt, azonban a fizikai terhelés jelentős mértékben elmarad a virtuális sportok esetén. Ezt tapasztalta Magyarország egyik legsikeresebb e-sportolója, Molnár Gábor is, aki a fizikai és virtuális edzés egyensúlyának megteremtése érdekében úgy döntött, hogy futni kezd, és egy hivatásos edző segítségével felkészíti magát egy nagyobb futóversenyre.

„Nagyon jó érzés volt kimozdulni a komfortzónámból, és belevetni magamat egy olyan projektbe, amit már régóta terveztem – árulta el Molnár Gabó. – Intenzív és kemény edzéseink vannak, de nagyon élvezem, mert így kiegyensúlyozottabbnak érzem az e-sport és a mozgás kapcsolatát. A futás élményét szeretném másokkal is megosztani, így izgalommal várom két követőmet, akik csatlakoznak majd hozzám a versenyen!”

Cél: a mozgás, a sport szeretetét közelebb hozni a fiatalokhoz

Gabót – aki számára régóta a bakancslistán szerepelt egy futóverseny – Túróczi Réka (Irunmom), a futás szerelmese, triatlonista, edző, motivátor készíti fel a Generali Night Run Budapest futóversenyre. A felkészítési folyamat három hete kezdődött, azóta heti rendszerességgel tűznek ki újabb célokat az 5,3 kilométeres táv teljesítése érdekében.

„Örülök, hogy Gabó csatlakozott a Generali a Biztonságért Alapítvány kezdeményezéséhez, mellyel közösen ösztönözzük a fiatalokat a napi mozgásra – mondta Túróczi Réka, aki szintén részt vesz a Generali Night Run Budapest versenyen. – Hat gyerekből öt nálunk fiú, 6-14 éves korig, ami tipikusan az a korosztály, akiket a virtuális világ rabul ejthet. Szülőként nem harcolni kell ellene, hanem meg kell tanulni felelősen együtt élni a jelenséggel, mert kötelességünk segíteni a fiatalokat, hogy örömüket leljék a mozgásban.”

„Alapítványunk régóta elkötelezett az egészséges életmódot elősegítő szabadidősportok támogatása mellett. Az idei Generali Night Run futóversenyen az egyik nem titkolt célunk az, hogy a mozgást, a sport szeretetét még közelebb hozzuk a fiatalabb korosztályhoz, beleértve azokat is, akik sok időt töltenek a virtuális világban. Mi hisszük, hogy a játék és a mozgás kiválóan működik együtt, és remélem, idén a szokottnál is több fiatal szeretné majd megmutatni, hogy a futásban is lelnek akkora örömöt, mint az online világban” – mondta Horváth Gergely, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumának tagja.

 

Réka és Gabó a közös edzéseket az Instagramon dokumentálják, ahol a követők betekinthetnek egy professzionális felkészítési folyamatba, és Gabó jóvoltából két szerencsés nyertes egy-egy nevezést is megnyerhet az 5,3 kilométeres távra a 2022-es Generali Night Runon. A versenyt 2022. július 30-án rendezik, a jelentkezők a Várkert Bazártól indulva futhatnak 5,3; 7,4; 10 vagy 21 kilométeres távon.