Együtt fut a család a Balatonnál – Generali Run Balatonfüred

2022. okt. 18. - Egészségmegőrzés

Október végén 9. alkalommal állhatnak rajthoz a futás szerelmesei a balatonfüredi Vitorlás téren, és hódolhatnak szenvedélyüknek a „magyar tenger” mellett a Generali Run Balatonfüred futóversenyen.

A Generali Run nevezői négy versenytáv közül választhatnak. Idén először indulhatnak a Start futam 3 kilométerén azok, akik még csak ismerkednek ezzel a mozgásformával, a félmaraton váltóban is teljesíthető lesz, sőt, igazi különlegességként a 6,5 km-es Babakocsis Futamon is részt vehetnek a sportoló kisbabás szülők. 

A szervezők ismét egy remek hangulatú eseményre számítanak, hiszen a járványidőszakot követően minden eddiginél népszerűbb ez a bárhol, bármikor elérhető, sokoldalú sportág: hazánkban minden 10. ember húz heti több alkalommal futócipőt, több mint harmaduk pedig már a következő generációt tanítgatja a futás szeretetére.

A futás pozitív hatásai

A járványhelyzet gyökeresen megváltoztatta a mindennapjainkat és a sportolási szokásainkra is komoly hatással volt, a közeljövőben pedig úgy tűnik, hogy az emelkedő energiaárak miatt kell nélkülöznünk egyre több konditerem és mozgásközpont szolgáltatásait. Öröm lehet az ürömben, hogy mindez egy olcsón és könnyen elérhető, ugyanakkor számos testi-lelki pozitívummal együttjáró sport felé terelheti a magyarok tömegeit: ez pedig a futás

A kocogni vágyóknak ugyanis elegendő beszerezniük egy jó minőségű futócipőt, valamint az évszaknak megfelelő öltözéket, és máris elkezdhetnek fokozatosan belemelegedni ebbe a sokoldalú mozgásformába, amely már rövid idő alatt 

  • csökkenti a stresszt, 
  • növeli az általános állóképességet, 
  • bónuszként pedig épülnek az izmok és olvadnak a kilók is. 

A futás élvezetét pedig a legjobb együtt átélni – erre kínál kiváló alkalmat kicsik és nagyok számára a sport iránt hosszú évek óta elkötelezett Generali a Biztonságért Alapítvány október végi eseménye, a Generali Run Balatonfüred.

Futóverseny gyönyörű környezetben

Idén 9. alkalommal érkezik a Balaton-parti városba a Generali őszi sportfesztiválja, amely a tömegeket megmozgató Generali Night Run Budapest nyári eseményt követően méltó lezárása a 2022-es futószezonnak. 

Október 29-én a balatonfüredi Vitorlás téren állhatnak rajthoz a nevezők, hogy lefussák 

  • a 3 km-es, 
  • a 6,5 km-es
  • vagy a 10,5 km-es távot, 
  • emellett a gyakorlott sportolókat a 21,1 km-es félmaratoni kihívást is teljesíthetik, amire váltóban is lehet jelentkezni. 

A szervezők közel 3000 résztvevőre számítanak, akiket futampólóval, folyamatosan frissítéssel és egyéb apróságokkal várnak, sőt, az első 1000 versenyzőt egy közös reggelire invitálják. 

A Generali a Biztonságért Alapítvány ezúttal is mindent belead, hogy minél több emberrel megszerettesse a futást, és az együtt átélt élmények hatására a nevezők hosszabb távon is a mindennapjaik részévé tegyék a sportot. A nemes küldetéshez most minden adott, ezt mutatják az Alapítvány közelmúltban készített kutatásának eredményei is.

Minden 10. magyar hetente többször is fut

– A válaszokból kiderült, hogy a magyar lakosság nagyjából fele valamilyen rendszerességgel eljár futni, minden 10. ember pedig hetente többször edz. Nagyon sokan, a megkérdezettek több mint harmada (35%) a pandémia során kapott rá a sportra, és mindent elárul a kocogás pozitív hatásairól, hogy ők nem is terveznek felhagyni új hobbijukkal (76%). A „tipikus” hazai futó egyébként 40 alatti férfi, jellemzően vidéki városban élő, a budapestiek ebből szempontból kicsit alul maradnak. Egyébként a testre és a mentális egészségre gyakorolt kétségtelen előnyök mellett az is a futás mellett szól, hogy művelői nagyobb arányban hódolnak más mozgásformáknak is: gyakrabban sétálnak, kerékpároznak, úsznak vagy jógáznak, vagyis többet tesznek az egészségükért – mondja Horváth Gergely, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumának tagja.

Fut a család: Családi Csapat, Babakocsis Futam, Kölyök Körök

A felmérés a mozgáskultúra családon belüli átadására is rákérdezett, hiszen már régóta tudjuk: a jó példa ragadós, és aki szülőként megfelelő mintát mutat gyermekének a sport terén, egy egészségesebb és valószínűleg boldogabb életre készíti őt fel. 

A gyerekes futók több mint harmada (37%) egyébként ezt szem előtt is tartja, és rendszeresen indul kocogni a következő generációval. De a válaszadók további 40%-a is ezt tervezi, csupán arra vár, hogy a kicsik elég nagyra nőjenek és megjöjjön a kedvük a tudatosabb sporttevékenységekhez. 

Aki viszont már most ki szeretné próbálni, hogy milyen érzés a gyerekekkel róni köröket, bátran megteheti a Generali Run Balatonfüred eseményen, sőt, idén először, az Alapítvány javaslatára hívták életre a Családi Csapat versenykategóriát, mely üde színfoltja lesz az eseménynek. 

Rohanás jellemzi mindennapjainkat, a körülöttünk lévő online virtuális világ sem lesz lassabb, és sajnos sokszor nem közelebb hoz, hanem távolságot teremt. Egyre többet van a kezünkben a telefon, és sokszor nincs idő közös élményszerzésre. Ezen szeretnénk most ezzel a speciális versenyszámmal egy kicsit változtatni. Három fős csapatban indulhatnak a családok, ahol ezúttal nem a tempó lesz a legfontosabb, hanem az, hogy közösen teljesítsék az adott távot! Lehet nyomni, de az sem baj, ha a tempó beszélgetős lesz, a lényeg a közös részvételen van, és reméljük, hogy ez az élmény sokáig kíséri majd a résztvevőket – mondta el Zelcsényi Miklós, a MaratonMan versenysorozat főszervezője.

A futófesztiválok szervezésekor mindig szem előtt tartjuk azt, hogy a család apraja-nagyja együtt tudja élvezni a mozgás örömét: a 6,5 km-es távot babakocsival is lehet teljesíteni versenyszámként, illetve családok is nevezhetnek csapatként a megmérettetésre. 2021-ben elindult a Kölyök Körök sorozat is, amely a balatonfüredi eseményhez kapcsolódva egy különlegesen bulis hangulatú halloweeni futással folytatódik, a néhány kilométeres távokat pedig már önállóan is leküzdhetik a 6 év feletti gyerekek. A felnőttekhez hasonlóan ők is egyedi érmet kapnak a befutót követően, ezzel szeretnénk a további jó teljesítményre és a sport szeretetére ösztönözni őket – teszi hozzá Horváth Gergely.

 

Várunk szeretettel a Generali Run Balatonfüreden – október 26-ig online kedvezménnyel nevezhetsz a versenyre!