Elképesztő, vagy teljesen megszokott? - Egyáltalán: mi fán terem a sexting?

2020. okt. 28. - Gyermek- és ifjúságvédelem
sip

A szexting bizony nem csak a fiatalok között elterjedt jelenség: kortól függetlenül használhatjuk az online világ adta lehetőségeket, ám változó, hogy milyen célok húzódnak meg a vágytól fűtött üzenetváltások mögött.

A sexting a chatting (csevegés) kifejezésből származik, amely ebben az értelemben főleg az internetes nyelvhasználatra vonatkozik. Ennélfogva a felek szexuális tartalmú üzeneteket küldenek egymással, amelyek mind a leírtak tartalmára, mind a csatolt elemekre (képek, videók) vonatkozhatnak.

Romantika, de miért pont online?

Távolság.

Egy hosszabb-rövidebb külön töltött időszak még nem szünteti meg az egymás iránt érzett vágyat, a digitális eszközök adta lehetőség pedig remek eszközként szolgál annak megélésére. Miért ne tudathatnánk partnerünkkel egy-egy külön töltött utazás alkalmával is, hogy gondolunk rá, és a legintimebb értelemben is hiányzik?

Izgalom.

A munkahelyi üzenetváltások nemcsak a napot dobhatják fel, de a hazautazást is izgalmassá teszik, tehát alkalmazásával könnyen megőrizhető a láng akár hosszútávú kapcsolatokban is.

Kalandok.

A sexting az online ismerkedés során is hódít: a randizás előtt, vagy a randialkalmak között vannak, akik előszeretettel élnek az erotikus tartalmak közlésével, és a találkozás alkalmával már sokszor tudják a felek, hogyan állhatnak a másik személyhez.

Határok.

Fontos azonban szem előtt tartanunk bizonyos határokat: nem mindegy, hogy kivel osztunk meg erotikus tartalmakat: fontos, hogy megbízható személlyel történjen az üzenetváltás, és mindkét fél élvezze a szituációt, és ne érezze magát kényelmetlenül miatta. A sexting - mivel egyfajta kommunikációs forma - ugyanúgy egyéntől függő határokra épül: mindenkinek más az ingerküszöbe, és eltérő, hogy mi fér bele az adott személynek.

A kölcsönös bizalom is rendkívül lényeges: nem mindegy, milyen személynek szánjuk az üzeneteket, jó, ha megbizonyosodunk arról, hogy nem történhet visszaélés a tartalmakkal.

Erotikus üzenet és zaklatás?

Az utcai, catcalling (macskahívogatás, férfiak által tett megjegyzés a nők külsejére és annak nemi jellegeire vonatkozólag) nevű jelenség az online térben is megállja a helyét a sexting jegyében, hiszen előfordul, hogy kéretlenül jelennek meg szexuális tartalmú üzenetek a közösségi portálok felületein. Ilyen esetben az általános internetes szabályok is érvényesek: itt is igazodjunk saját határainkhoz (kivel, mennyit, és milyen témákról beszélünk), illetve akár segítséget is kérhetünk szakemberektől.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne engedhetnénk meg magunknak kellemes pillanatokat az online felületeken, hiszen ha alapvetően tartjuk magunkat a lehető legbiztonságosabb internethasználathoz, és tekintettel vagyunk az adott körülményekre is, akkor élvezetes időtöltés válhat a tevékenységből.