Élményekkel tanulni - Így sikerült a Generali Mosolyvadász program legutóbbi tábora

2021. aug. 6. - Gyermek- és ifjúságvédelem

2019-ben Magyarországon a KSH adatai szerint 23 000 gyerek élt gyermekvédelmi gondoskodásban. A Generali felkérésére az Élményakadémia a Generali Mosolyvadász program keretében ezeknek a gyerekeknek igyekszik olyan élménypedagógiai módszerekre épülő táborokat tartani, melyek során újra megtapasztalhatják a biztonság és a megtartó közösség élményét. A táborszervezők elsődleges célja, hogy olyan eszközöket adjanak át a foglalkozásokon, amiket a fiatalok magukkal vihetnek, és nagyobb önbizalommal, stabilabb önképpel élhetik mindennapjaikat.

“Több van benned, mint gondolnád!”

A Generali a Biztonságért Alapítvány és az Élményakadémia 2011-ben indította útnak Mosolyvadász programját. A GABA támogatásának köszönhetően a gyermekotthonban nevelkedő fiatalok táboroztatása azóta országos programmá nőtte ki magát, jelenleg pedig a projekt keretén belül 12 különböző otthon lakói számára biztosítanak részvételi lehetőséget.

Szőke Péter, az Élményakadémia szakembere elárulta, a tábor elsődleges célja, hogy önbizalmat és a való életben is használható, bizalmi, önvédelmi és kommunikációs eszközöket adjon át a hátrányos helyzetű fiataloknak. – Alapvető megközelítésünk az élménypedagógia vagy tapasztalati tanulás. Ezekre az élményekre a résztvevőkkel később együtt reflektálunk, a tanulságok pedig valamilyen új működés kialakulásaként hasznosulnak a mindennapokban. – foglalta össze Péter. – A tapasztalati tanulást a foglalkozások során tágan értelmezzük. Minden új tapasztalat, új próbálkozás abban segít, hogy a bizonyos működés jobb eséllyel jelenjen meg a fiatalok életében. Ezért kiemelten fontos, hogy hogyan vagyunk együtt a táborban. A biztonság megélése, a határhúzás megtapasztalása, a választás szabadságának kipróbálása, annak az élménye, hogy elfogadható, szerethető vagyok, azt hozzák magukkal, hogy ezeket később nagyobb valószínűséggel éli majd meg a résztvevő. Minden ilyen újra megélés megerősítés is egyben. Erre utal a mottónk is: “Több van benned, mint gondolnád!” – mesélt a szervező.

Gyakorlatok tárháza

A táboroztatók a lehető legváltozatosabb játékokon és foglalkozásokon keresztül igyekeznek átadni a gyermekeknek az új tapasztalatokat. Míg a beltéri és kültéri játékokkal a bizalmat, az örömöt és a lazulást élhetik át, addig a kisebb problémamegoldó feladatokon keresztül a kommunikációt, a bizalmat, a társas érintkezést, valamint a visszajelzések megfelelő fogadását és átadását gyakorolhatják. Az élményekre való reflektálás sem feltétlenül szóban történik. A gyerekek érzéseiket és tapasztalataikat mozdulatokkal, hangokkal, skálákkal adhatják kifejezésre, a táncos-zenés foglalkozások segítségével pedig szintén az önkifejezés különböző módjait és szintjeit térképezhetik fel.

"Az egyik legizgalmasabb gyakorlat az összes közül az úgynevezett expedíció. Ekkor kisebb workshopok keretében azt sajátítjuk el a fiatalokkal, hogyan kell boldogulni az erdőben. Megtanuljuk, miként kell sátrat építeni, tüzet gyújtani. Gyakoroljuk a hátizsákok és a hálózsák helyes használatát, sőt a résztvevők azt is eldönthetik, mit szeretnének főzni."

– foglalta össze a gyakorlat lényegét a szervező.

A táborvezetők ezalatt csupán mint felügyelők vannak jelen. Ahogy Péter fogalmaz, a célig a gyerekeknek kell eljutni, a táboroztatók pedig őrangyalként kísérik őket. 

"Az expedíciók után hatalmas önbizalommal térnek vissza a táborba. Sokan ekkor töltenek csak először huzamosabb időt a természetben, az a tapasztalat pedig, hogy a vadonban maguktól képesek helytállni, egy nagy adag magabiztosságot ad nekik a való életben történő problémakezelésben is. "

Fókuszban a függőség

Az idei táborok fókuszában három olyan téma állt, amely a hátrányos helyzetű fiatalok számára kifejezetten nagy jelentőséggel bír: a függőségek, a bántalmazás és a szexuális nevelés. A két héttel ezelőtti alkalommal elsősorban a függőségek kerültek a középpontba.

"A tábor során igyekeztünk a függőségekre úgy tekinteni, mint tünetre. Ez a téma ugyan a társadalomban is igen prominens, ám az általuk átélt traumák értelemszerűen növelik a függőség kialakulásának esélyét, így veszélyeztetettebb csoportról beszélhetünk. A cigi és a kávé például már általánosan jelen van a fiatalabb generáció életében is. A foglalkozás alkalmával igyekeztünk a potenciális addikció gyökerére rátapintani, azzal dolgozni, ami okozza. A többi táborhoz hasonlóan a hangsúly itt is a pozitív megerősítésen van. Meg kell éreztetni a srácokkal és a lányokkal, hogy ők márpedig jó és értékes emberek. Előttük nem tudományos, hanem tapasztalati oldalról közelítjük meg a témát, és megmutatjuk, hogyan tudják magukat megvédeni, hogy ér nemet mondani, ér meghúzni a határaidat."

- summázta az idei tábor lényegét Péter.

Mindenki hazavisz valamit

Az Élményakadémia táborainak szervezői és vezetői alapvetően különböző segítő szakmákból (pszichológus, mentálhigiénés szakember, ifjúsági munkás, stb.) kerülnek ki és legtöbben közülük önkéntesként találkoznak először a táborokkal. 

"A 30-as éveim közepe felé azt éreztem, hogy szeretném átadni a tapasztalatot a fiatalabb generáció számára is. A városban, ahol élek, már azelőtt is tartottam falmászó edzéseket és túrákat gyerekeknek, az Élményakadémiának és a Generali a Biztonságért Alapítványnak köszönhetően pedig még több lehetőségem nyílt segíteni, tapasztalatot közvetíteni és természetesen fejlődni.”

- osztotta meg motivációját a leendő tréner.

A Generali Mosolyvadász táborokban  részt vevő fiatalok gyakran küzdenek kommunikációs, szocializációs és kötődési, bizalmi problémákkal, hiszen hiányozhat az életükből az a védőháló, amit egy jól működő család tud adni. Ezt egy tábor sem tudja pótolni, a foglalkozások alatt azonban a sokoldalúan képzett szakemberek  mindent megtesznek azért, hogy együtt megtapasztalhassák a megnyílás, a megtartó közeg és a bizalom semmihez sem fogható erejét. 

A kapcsolódás kulcsa

Fontos kiemelni  azoknak a nevelőknek a munkáját is, akik éveken át a legnehezebb helyzetben kísérik a fiatalok életét és minden tudásukat és szeretetüket adva ott vannak mellettük. A szemünkben ők igazi hétköznapi hősök!

"Ezeknél a fiúknál és lányoknál igen nehéz megtalálni a kapcsolódás kulcsát, a szakmailag magasan képzett csapatunk pedig ebben jó. Az otthonokkal szoros viszonyt ápolunk, így vannak visszatérő résztvevőink, de mindig vannak újak is. Jó látni, ahogy a gyerekek kinyílnak. Ez egy szabad közeg, a szabályokat pedig közösen alkotjuk meg. Ha pedig valaki nagyon jól vagy nagyon rosszul érzi magát, azt szabadon kifejezheti, annak is van tere. A legutóbbi saját élményem, ami meglepett, az volt, hogy volt egy lány, aki látszólag nehezen oldódott és involválódott. Sokat szólt közbe, nem figyelt, néha pedig úgy érezhette az ember, mintha nem is igazán lenne jelen. A tábor végeztével aztán ő volt az, aki a legjobban sírt, minden trénertől öleléssel búcsúzott el. Számomra nagy tanulság volt, hogy az, amit mutatnak, nem feltétlenül egyezik azzal, ami belül játszódik le."

- mesélte legfrissebb tapasztalatait Péter.

Lánczi Zsuzsa, a Soproni Gyermekotthon szabadidős szervezője elárulta, hogy a gyerekek szinte kivétel nélkül csodás élményekkel térnek haza a Mosolyvadász táborokból. Ez pedig az idei alkalommal sem történt másként.

“Nincs egyetlen élmény, amit kiemeltek volna, a tábor minden pillanatát folyamatosan emlegetik. A lányoknak nem ez volt az első alkalom, és biztos, hogy az utolsó sem.”

- számolt be a pozitív fejleményekről a szakember. 

Zsuzsa azt is megosztotta velünk, hogy a táborokból hazatérő fiatalokan egyértelműen érződik a gyakorlatok hatása.

“Sokkal szociálisabbak, és sokkal könnyebben nyílnak meg, mint azelőtt. Jobban figyelnek egymásra, képesek csapatban gondolkodni, és nyitottabbak a mélyebb beszélgetésekre. Azáltal pedig, hogy képesek lesznek megosztani az érzéseiket, lehetőségük nyílik tartalmasabb, őszinte kapcsolatot teremteni egymással. Ez pedig a fejlődés, a gyógyulás és a teljes értékű élet egyik legfontosabb feltétele.”