Fogós KRESZ-szabályok kétkeréken, amiket lehet, hogy te sem jól ismersz!

2019. dec. 20. - Közlekedésbiztonság

Minden nap közlekedünk valamilyen módon. Sétálunk, biciklire pattanunk vagy beülünk egy autóba, tömegközlekedési eszközt használunk. S bár több millióan tesszük ezt minden nap, a forgalom színdarabjában kevés szereplő tudja pontosan a szövegkönyvét. A közúti közlekedés szabályairól (röviden KRESZ) már mind hallottunk, a legtöbben találkoztunk is velük, azonban számos olyan szabályozás van, ami kevésbé közismert, vagy rosszul rögzült a köztudatban.

Az köztudott, hogy kerékpározás közben tilos mobiltelefont használni vagy kutyát sétáltatni, de abban biztos vagy, hogy jól tudod, melyik irányból tolhatod a kerékpárod, ha mégis gyalogos közlekedésre kell váltanod egy nem várt esemény miatt közúton?

A legtöbbek szerint ilyenkor az autók között, közúton közlekedő gyalogosnak minősül a járművet toló személy és a bal oldalt kell használnia, ez azonban hatalmas tévedés. A törvény 21§ 3. b bekezdése szerint bár tényleg gyalogosnak számít a személy, más oldalt kell használnia „a segédmotoros kerékpárt vagy kerékpárt toló, továbbá a kerekes székkel közlekedő mozgáskorlátozott gyalogosok mindig a menetirány szerint a jobb oldalon haladhatnak.”

S bár a magyar közlekedés is számos különböző precedensre tér ki szövegezésében, vannak a miénknél hajmeresztőbb szituációkra vonatkozó szabályozások a nagyvilágban. Az Egyesült Államokban található kaliforniai Baldwin Parkban törvény szerint is tilos medencékben biciklizni, amióta a ’70-es években a BMX kultúra fénykorában fiatalok előszeretettel gyakoroltak trükköket köztereken álló üres medencékben. Dallasban pedig tilos középületekhez támasztani a biciklit. Ez esetben enyhítő körülmények sem számítanak, mint a cudar időjárás vagy a biciklitároló hiánya.

Tudod pontosan, mennyi a megengedett sebesség kerékpárral? A 26§ 1 b bekezdésének da) és db) pontja szabályozza a kérdést. Lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel és utast nem szállít 50 km/h sebeséggel közlekedhet. Lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot nem visel 40 km/h a megengedett sebességmaximum. Még szerencse, hogy nem Ausztriában élünk, ahol a törvényhozók meglehetősen bíznak az emberek ítélőképességében. Ott a 30-as zónákban a rendőrök, saját megérzésük szerint, sebességmérő eszköz használata nélkül is bírságolhatnak gyorshajtásért.

Ahhoz, hogy ezek az ismeretek megfelelően rögzüljenek, már egészen kis gyermek korban fontos ezen szabályok tudatosítása. Ezért alkottuk meg közlekedésbiztonsági élményprogramunkat. Tudj meg róla többet itt (link).