Havi rendszeres támogatás egy éven keresztül az édesanya nélkül maradt koraszülött babáknak

2021. szept. 24. - Gyermek- és ifjúságvédelem

Egy éven keresztül havi 100 ezer forintos támogatást kapnak most azok a koraszülöttek, akik a koronavírus miatt vesztették el édesanyjukat és maradtak édesapjukkal. Egy ilyen élethelyzetben az édesapának különösen nagy kihívás a családfenntartás, a kisbaba ellátása, ebben nyújt támogatást az Anyák az Anyákért Alapítványon keresztül eljuttatott adomány.

A 7 hónapos várandós édesanya hirtelen belázasodott, majd állapota alig 3 nap alatt annyit romlott, hogy lélegeztetni kellett. Az orvosok ezért császármetszést hajtottak végre, de minden igyekezet ellenére az anya még aznap meghalt, magára hagyva koraszülött gyermekét. Az édesapában, aki egy hivatalos szervnél dolgozik, azóta barátai és kollégái tartják a lelket, mert felesége beteg édesanyja az egyedüli rokona – gyakorlatilag egyedül maradt a picivel. Történetük csak egy az elmúlt időszakban a koronavírus miatt magukra maradt szülők közül.

A járvány második és harmadik hulláma ugyanis már a várandós kismamákat is érintette, több esetben az édesapának egyedül kellett hazavinnie koraszülöttként világra jött gyermekét a sok hétig tartó kórházi ellátás után. Erre a helyzetre reagált a Generali The Human Safety Net (THSN) elnevezésű, a haza koraszülött-ellátást támogató társadalmi felelősségvállalási programja. A program keretében adománygyűjtést is szerveztek az érintett családok részére, többek között a júliusi Generali Night Run Budapest futóversenyen.

“Ezeknél a családoknál egyik napról a másikra kellett a kenyérkeresőnek az újszülött gyermek egyedüli gondozójává válnia, ezért nehézséget jelent a családfenntartás. Egyrészt a kieső jövedelmet kell pótolni, ezekben az esetekben az apuka volt a kereső fél. Épp ezért biztonsági hálót szeretnénk kialakítani néhány család részére, ami a legalapvetőbb szükségletek fedezésében nyújt segítséget az első, legnehezebb évben.”

- mondta el Földi-Tamás Ildikó, a Generali kommunikációs vezetője, a THSN program hazai vezetője.

Az ügyhöz csatlakozott a futóversenyt szervező MaratonMan is. Idén először tették lehetővé hogy egy emelt nevezési díjon keresztül a futók 500 Ft-tal támogathatták a közös célt, illetve az esemény helyszínén is lehetett adományozni. 

Az összefogás eredményeként, a több mint 500 futó nevezéséből befolyt támogatásból, a futóverseny helyszínén gyűjtött adományokból, valamint a Generali alapítványa által felajánlott összegből három érintett család számára havi nettó százezer forintos támogatásra nyílik lehetőség egy éven keresztül. 

Az adományt Zelcsényi Miklós, a MaratonMan versenysorozat főszervezője, Földi-Tamás Ildikó, valamint Olt Boglárka, a Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője adták át múlt kedden az Anyák az Anyákért Alapítvány részére, amely a három családdal kapcsolatban áll.

“Egy gyermeket egyedül felnevelni önmagában is kihívás, pláne ha koraszülöttről van szó. Az apáknak egyszerre kell feldolgozniuk a társuk elvesztésének tragédiáját, a koraszülött gyermek iránti aggódást és mindeközben igyekeznek örülni gyermekük születésének. A lelki, és érzelmi dolgokon túl, sajnos rögtön az első felmerülő probléma  anyagi jellegű. Egy ilyen jellegű adomány viszont azt látjuk, ad nekik egyfajta stabilitást, mely segít megbirkózni a kialakult helyzettel.”

– emelte ki Varga Zsuzsanna, az Anyák az Anyákért Alapítvány vezetője.

Az ügy mellett kiállt Erdei Zsolt, Madár, korábbi profi ökölvívó is, akinek két gyermeke született idő előtt, illetve Szalóki Ági énekesnő is, aki alig két hónapja adott életet első gyermekének.

A THSN programot Magyarországon a Generali a Biztonságért Alapítvány működteti.