Hétköznapi hősök, akik értünk dolgoznak

2021. dec. 15. - Egészségmegőrzés

A koronavírus-járvány az Országos Mentőszolgálat munkatársaira hatalmas plusz terhet rótt az elmúlt lassan két esztendőben. Bajtársaik most, a negyedik hullámban is elkötelezetten és kitartóan teszik a dolgukat, miközben rengeteg erőt ad nekik az a támogatás, amit az emberektől kapnak. A Generali a Biztonságért Alapítványnál az egyik legfontosabb cél az életmentés és a gyógyítási-mentési tevékenység elősegítése, az OMSZ-szel való együttműködés is évtizedes múltra tekint vissza.

Korábban még soha nem tapasztalt terhelés 

A pandémia hatására az Országos Mentőszolgálat feladatainak száma a duplájára nőtt. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője november közepén elmondta, hogy munkatársai nagyjából 4000 esetet látnak el nap mint nap, emellett a mintavételi megrendelések száma is jelentősen megnövekedett: novemberben naponta átlagosan 8000-10000 mintavételt végeztek el országszerte a mentősök és a velük együtt dolgozó önkéntesek. 

Ha az elmúlt szűk két esztendő koronavírussal kapcsolatos adatait tekintjük, a számok igencsak sokatmondók: a mentőszolgálat 8500 bajtársa 1,7 millió mintavételt bonyolított le, és közel 200 ezer COVID-gyanús vagy fertőzött beteget szállított kórházba. Csató Gábornak, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának nyilatkozatából az is kiderült, hogy a járvány pluszban 5,5 millió kilométerrel növelte a mentők évi átlagos 40-42 millió megtett kilométerszámát.

Habár a mentősök korábban még soha nem tapasztalt terhelést éltek meg és élnek meg jelenleg is a koronavírus-járvány négy hulláma során – amelyhez meg kellett tízszerezniük (!) a kapacitásaikat –, ők nem hősök szeretnének lenni! A még most is zajló „maratoni kihívás” alatt folyamatosan azt tartják szem előtt, hogy a lehető leghatékonyabban és legelszántabban dolgozzanak mindenkiért. Ebben a nem mindennapi helyzetben pedig komoly támogatást jelent számukra az a társadalmi megbecsülés, amely körülveszi őket és a hivatásukat.

Életmentés még biztonságosabban

A Generali a Biztonságért Alapítványnál hosszú évek óta kiemelten fontos szerephez jut a gyógyítási-mentési tevékenység támogatása, az Országos Mentőszolgálattal már tizenöt esztendeje működünk együtt. Az alapítvány 2006-ban kilenc mentőautót, 2017-ben, az Országos Mentőnapon pedig négy darab, „C” típusú, legmagasabb felszereltségű, sok fontos fejlesztést tartalmazó rohamkocsit adott át az OMSZ-nek, hogy bajtársaik még nagyobb biztonságban és még hatékonyabban menthessenek életeket. Az alapítvány támogatásával valósulhattak meg az OMSZ társadalmi szemléletformálás jegyében született kisfilmjei is, amelyek a mentősök munkáját és hétköznapjait mutatták be a nagyközönségnek edukációs céllal, hol szórakoztató, hol szívhez szólóan megható formában. A legutóbbi kisfilm éppen arról szólt, hogy miként dolgoznak bajtársaik a pandémia alatt és hogyan élik meg ezeket a napokat.

https://www.facebook.com/orszagosmentok/posts/1564645883546458

https://cyberpress.hu/igy-segitheted-a-mentok-munkajat-az-utakon-szuperhosos-videok/

https://alapitvany.generali.hu/programjaink/cikk/orszagos-mentoszolgalat-edukacios-kisfilmek-151

Együtt az egészségért 

A koronavírus-járvány erőteljes nyomot hagyott és hagy még most is a mindennapi életünkön: legyen szó akár a munkáról, akár a magánéletünkről, valamint a fizikai és mentális egészségünkről egyaránt. A Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásai és programjai azzal a céllal születtek meg, hogy segítsék mind az egészségügyi dolgozókat, mint pedig a lakosságot a járvány elleni küzdelemben!

A mentális regeneráció elősegítése

A Generali a Biztonságért Alapítvány 50 milliós támogatásából a Fogjunk Össze alapítvány egy olyan programot indított, amely mentálhigiénés előadásokkal, pszichológiai tanácsadással, közösségi- és rekreációs programokkal támogatja az egészségügyi dolgozókat.

https://fogjunkossze.hu/otvenmillios-tamogatassal-regeneralodhatnak-az-egeszsegugyi-dolgozok

A PAF Help kezdeményezés támogatásával a Generali alapítványa lehetővé tette, hogy több mint 30 pszichológus és coach nyújtson telefonos és online segítséget kiégés, valamint poszttraumás stressz esetén, különös tekintettel a megterhelő koronavírusos betegellátásra. COVID-osztályokon hétről-hétre csoportos online veszteség- és esetfeldolgozó találkozókat tartanak, amelyeknek fő témái a halállal való szembenézés, a félelem és a kétségek, a szakmai döntések súlya. Emellett egyéni krízisfeldolgozó támogatást is nyújtanak: az anonim vonalon pszichológusok és mentálhigiénés szakemberek fogadják az egészségügyi dolgozók hívásait.

https://pafhungary.hu/paf-help.html 

Támogatás a Budai Egészségközpont járványkórházzá alakításához

A Budai Egészségközpont egyik épületét járványkórházzá alakították át, ezt a projektet 2020-ban 50 millió forinttal támogatta a Generali a Biztonságért Alapítvány. Az összeget a személyzet és a kórtermek felkészítésére, valamint speciális eszközök beszerzésére fordították: a koronavírus-szűréshez szükséges tesztek, laborberendezések és intenzív osztályokon használatos ultrahang berendezések beszerzésére nyílt így lehetőség. Utóbbi a mellkasi, illetve a tüdőfunkciók vizsgálatához elengedhetetlen eszköz az aneszteziológiai és intenzív osztályos ellátásban, súlyos állapotban lévő fertőzött ellátása esetén. A részlegen számos COVID-fertőzött és poszt-COVID tünetes beteget fogadnak azóta is.

https://bhc.hu/magunkrol/cikkek/2020/20200406-generali-50-millios-adomany

A Generali szűrőbuszok átálltak COVID-gyorstesztelésre

Az alapítvány két egészségügyi szűrőbusza a hagyományos prevenciós szűrésekről átállt COVID antitest, majd antigén gyorstesztelésre. A szűrőbuszok sérülékeny társadalmi csoportok, így például a gyerekotthonok lakói és dolgozói vagy a pedagógusok számára kínálták ezt a lehetőséget, fedélzetükön  több ezer tesztet végeztek el. 2020-ban összesen 80 alkalommal állt ki a szűrőbusz az alapítvány megbízásából, a 2020/21-es tanévben 3000 pedagógust teszteltek 80 oktatási intézményben.

https://alapitvany.generali.hu/palyazatok/ingyenes-covid-antigen-gyorsteszteles-onkormanyzatoknak-pedagofusoknak-civil-szervezeteknek-216