„Mondták, hogy ez a gyerek nagyon élni akar, hiszen már az anyaméhben megküzdött az életért” – Inspiráló koraszülött történeteket keresünk!

2022. márc. 24. - THSN

Adj erőt másoknak te is korababád történetével! Alapítványunk koraszülötteket segítő The Human Safety Net elnevezésű programja ezzel is támogatást szeretne nyújtani azoknak, akik most küzdenek meg a koraszülés kihívásaival. Így tett az énekesnő, Szandi is, aki őszintén mesélt arról, hogyan élte meg azt, hogy lánya koraszülöttként jött világra. Fontos számunkra, hogy megmutassuk: egy nehéz kezdet után is alakulhat csodásan az élet, ezért pályázatot hirdetünk. Meséld el nekünk a Ti történeteteket, adj erőt másoknak is – az írásokat beküldők között pedig szuper ajándékokat sorsolunk ki!

 

Magyarországon minden 11. csecsemő koraszülöttként jön a világra. Ez az állapot rövid és hosszú távú gondoskodó ellátást igényel. Az orvosok, nővérek elkötelezett munkája és a korszerű berendezések mellett a szülők aktív bevonása, a családközpontú módszerek elterjesztése kulcsfontosságú az érintett babák fejlődése szempontjából.  A Generali The Human Safety Net programja a hazai koraszülött-ellátás ez irányú fejlesztését segíti.

Minden rendben lesz?

Szandi 16 évesen ismerte meg férjét, Csabit, és nagyon hamar világos lett számukra, hogy szeretnének családot alapítani. Miután felépült a házuk, összeházasodtak, és az esküvő után 9 hónappal meg is született első gyermekük Blanka, aki azonban nem a nászéjszakán fogant meg. Hanem a vártnál egy hónappal korábban jött a világra.

Ettől fogva napi rendszerességgel vizsgálták a kismamát, de az ultrahangfelvételen nem fedeztek fel korai lepény-meszesedést, sem egyéb problémát, a méhen belüli áramlásvizsgálat sem mutatott elváltozást. Miután a növekedés nem indult be, a 36. héten Szandi befeküdt a kórházba. Blanka pedig, mintha érezte volna, hogy most már biztonságban van, jelezte, hogy világra szeretne jönni.

Amikor az éjszakai ügyeletes orvos szájából elhangzott a mondat: „Anyuka, szülünk!”, Szandi nem akart hinni a fülének. „Remegni kezdtem és felhívtam Csabit. Folyamatosan nyugtatgatott mindenki, hogy minden rendben lesz. Miközben pontosan tudták, hogy ez egyáltalán nem biztos. Hiszen Blanka négy hete semmilyen táplálékhoz nem jutott hozzá és nagyon picike.”

A szülőszoba félig csukott ajtajából látta, ahogy két orvos idegesen beszél egymással. „Tudtam, hogy baj van. Miután a CTG-n látható volt, hogy a szívhang egyre rosszabb, azonnal betoltak a műtőbe és végül sürgősségi császárral megszületett a kislányunk.”

Szandi méhlepénye feleakkora volt, mint amekkorának lennie kellett volna Az orvos utólag azt mondta, olyan folyamat zajlott le benne, mintha infarktust kapott volna a méhlepény.

Tökéletes támasz a PIC-en

„A Jóisten, meg a természet is úgy gondolta, hogy jobb lesz kint neki, majd megerősödik. Nem fogom elfelejteni soha, ahogy felemelték az 1640 grammos csöppséget, aki úgy nézett ki, mint egy nagyobbacska játékbaba a hosszú kezeivel-lábaival, és mint általában a legtöbb koraszülött babának, neki is ráncos volt a kis bőre. Viszont 10/10-es lett az Apgar-értéke, vagyis minden életfunkciója kifogástalan volt. Mondták is, hogy ez a gyerek nagyon élni akar, hiszen már az anyaméhben megküzdött az életért. És ő volt a három gyerekem közül, aki a leghangosabban és leghatározottabban sírt fel” – meséli Szandi.

A Szent Margit Kórház akkori Perinatális Intenzív Centrumában (PIC) óriási támogatást kapott a kismama. Szandiék családjában se anyai, se apai ágon nem tudtak a nők szoptatni, Szandi azonban már a várandóssága alatt eldöntötte: ő mindenképp szoptatni fog. „Hiszem, hogy mint sok minden, ez is agyban dől el, részben a sok segítség által, amit a PIC-en kaptam. Megtanítottak, hogy kell fejni, és fejtem éjjel-nappal. Csabi viccesen csak Riskának hívott.”

A PIC-en hamar megtanulta Szandi, hogy kell fürdetni, ellátni a kicsit. „Én átvettem azt a könnyedséget, azt a profizmust, amit tőlük láttam.”

Közben persze nagy segítség volt Csabi is, aki partner volt az éjjeli felkelésekben, tejmelegítésekben, hasfájásokban, pelenkázásokban. „Óriási szerepe van ilyenkor a férjeknek, mert az anyuka képes sok mindenen stresszelni, jaj, nem eszik eleget, jaj, nem kakil eleget, jaj, de furcsa a légzése. Az apuka pedig a konkrét segítségnyújtás mellett le tudja nyugtatni az édesanyát.”

Blanka egy idő után lekerült a szondáról, ki az inkubátorból, és bár az első két évben nagyon beteges volt, később ez elmúlt és mára gyönyörű, egészséges, fiatal nő vált belőle.

Funfact: Szandi férje precíz, mindent feljegyzős típus. Fel is írta Blanka két hónapos korában, hogy „Blanka mától a saját szobájában alszik”. Majd miután a kislány torkaszakadtából ordított, nem bírták tovább, hamar visszahozták maguk mellé. Csabi pedig áthúzta a szöveget és odabiggyesztette: „Egy órán át.”

Küldd el te is történeted!

A te kisbabád is koraszülöttként jött világra, ám a váratlan, embertpróbáló érkezés után ma már ő is teljes életet tud élni? Még mindig intenzíven él benned az a nap, amikor csemetéd sokkal korábban érkezett, te pedig aggódva vetted tudomásul, hogy számotokra a kezdet nehezebb lesz, mint amilyenre számítottatok? 

Oszd meg velünk, hogyan alakult a korababád élete a kezdetektől, és milyen nagy utat járt be az idő előtti érkezésétől napjainkig. Hogy miért? Inspiráló, bátorító történetekkel szeretnénk most erőt adni azoknak, akik hozzád hasonlóan korababát nevelnek, hogy lássák, bizony van fény az alagút végén akkor is, ha másként alakulnak a dolgok.

Írd meg nekünk maximum 500 szóban a Ti történeteteket a kezdetektől, mutasd meg az utat, amit együtt bejártatok, mesélj nekünk a nehézségekről, a szépségekről – mi pedig megosztjuk a számunkra leginspirálóbb történeteket. Mindenki, aki tollat ragad, nyerhet is: az első 20 beküldőt 20 000 Ft értékű Játékliget ajándékutalvánnyal jutalmazzuk. A legszerencsésebb pályázó pedig, akit sorsolás útján kiválasztunk, családjával elutazhat a gyerekbarát Kolping Hotelbe, ahol 4 napot tölthet el egy lakosztályban.

…és most tényleg rajtad a sor: küldd el nekünk történeteteket! 

Beküldési cím: THSN.hu@generali.com 

Beküldési határidő: 2022. április 20.

A pályázat a Melletted a helyem Egyesület szakmai támogatásával valósul meg.

A nyereményjáték szabályzatot és adatkezelési tájékoztatót ide kattintva érheted le.