Kutatás: a fiatalok körében a legnépszerűbb a futás

2022. aug. 9. - Egészségmegőrzés

A Generali legfrissebb kutatása szerint a rendszeresen futók többsége 40 év alatti, a sportág választásával kapcsolatos legfőbb motivációs szempont pedig a mentális egészség megőrzése. Ezt hűen tükrözi, hogy az immáron kilencedik alkalommal megrendezett Generali Night Run rendezvényen a hazai futóközösség több mint 3500 tagja húzott futócipőt, hogy a kivilágított főváros gyönyörű díszletei között hódolhassanak közös szenvedélyüknek, a futásnak. A Generali a Biztonságért Alapítvány nem titkolt célja az egészségmegőrzés, a mozgás népszerűsítése a fiatalabb korosztályok számára is, ezért a futófesztivált megelőzően Molnár Gábor e-sportolóval indítottak közös kampányt, hogy a fiatalok a képernyők előtt töltött órákat a futópályákon rótt körökkel is kiegészítsék.

 

Az idei Generali Night Run futóeseményen több mint 3500 sportszerető állt rajthoz a budapesti Várkert Bazárnál, hogy teljesítse a négy versenytáv valamelyikét, a félmaratont futók pedig akár váltóban is indulhattak a megmérettetésen. Habár az időeredmények és helyezések fontos visszajelzést jelentenek a rendszeresen sportolók számára, a fesztivál évről évre népszerűbb jó hangulata, a főváros varázslatos éjszakai látványa és a közös futás nyújtotta felejthetetlen élmény miatt. 

A szervezők legnagyobb örömére ráadásul egyre több fiatalt is megszólít a Night Run: a hétvégén nagy arányban húztak futócipőt a 30 év alattiak, és gyerekek is szép számmal vettek részt a kisebbeknek kiírt versenyeken. A következő generáció merőben új, átdigitalizált világban nő fel, nem mindegy tehát, hogy mi magunk milyen példát mutatunk nekik, illetve mekkora hangsúlyt fektetünk a futáshoz hasonló univerzális, egész testet hatékonyan megmozgató sportok népszerűsítésére.

A mentális egészség éppoly fontos a futóknak, mint a fittség

A Generali a Biztonságért Alapítvány számos fontos társadalmi kérdésre igyekszik felhívni a figyelmet, fókuszba helyezve többek között az egészséges életmódot, valamint a mozgásszegény mindennapok elleni aktív küzdelmet. Ennek jegyében készítették el nyár elején Magyarország nagy futókörképét, mellyel főként azt szerették volna felmérni, hogy valóban gyarapodott-e a hazai futótársadalom a karanténidőszak alatt – ugyanis kifejezetten könnyen elérhető, szinte bárhol, bármikor végezhető mozgásformáról van szó. A válaszokból kiderült, hogy a jelenleg is kocogók több mint harmada (35%) ténylegesen a pandémia alatt szerette meg ezt a sportot, és a pozitív testi-lelki hatások miatt a jövőben sem szeretnének neki búcsút inteni. 

A kutatás szerint főként a fiatalok jeleskednek a futás terén, hiszen a havonta 1-4 alkalommal és a hetente többször kocogók között is kétharmados fölényben vannak a 40 év alattiak, azok között pedig, akik szinte soha nem hódolnak ennek a sportnak, csupán 15% a 20-as, 30-as magyarok aránya. 

Érdekesen alakulnak a motivációs tényezők is, ugyanis a rendszeresen, sőt, gyakran futók között – akik tehát zömében a fiatalabb korosztályhoz tartoznak – a legtöbben mentális egészségüket szeretnék erősíteni (55%),  az elérendő célok között pedig csak ezután szerepel a fittség (44%), illetve a súlyvesztés (23%). 

Azok tehát, akiket már megszerették a futást, pontosan látják és tapasztalják, hogy ez a sport a mindennapokkal járó stressz leküzdéséhez és a kiegyensúlyozottabb lelkiállapot eléréséhez is nagyban hozzájárul.

Jön az új generáció: a virtuális sport mellé fizikai is kell

Napjainkban a sport és a sportolás szavak merőben új jelentést kapnak: a Generali korábbi felmérése szerint a szülők 80%-ának videójátékozik a gyermeke, és átlagosan heti 8 órát tölt a képernyők előtt. Nem meglepő, hogy ennek kapcsán a felnőttek egyik legnagyobb aggodalma az online zaklatás és az egyéb mentális sérülések veszélye mellett az, hogy a konzolok nyomkodása miatt a gyermekeknek a fizikai aktivitásokra is kevesebb idejük marad. 

A Generali éppen ezért idén még nagyobb hangsúly fektetett a legfiatalabb korosztály megszólítására a Night Runt megelőzően: Magyarország válogatott FIFA E-sportolóját, Molnár Gábort Túróczi Réka futóedző, triatlonista készítette fel élete első futóversenyére, bemutatva azt, hogy a virtuális sportolás mellett bizony a való életben is nagyon fontos a mozgás, a sportos életmód. 

„Fantasztikus élmény volt kimozdulni a komfortzónámból, és megtenni a legelső lépést egy teljesen új projekt felé – fejtette ki Molnár Gábor, hivatásos e-sportoló. – A kemény edzések meghozták az eredményt, a táv teljesítését követően pedig magabiztosan vághatok neki a következő futással kapcsolatos kihívásnak. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne hangsúlyt fektetni a mentális és fizikai egészségére egyaránt.”

„Nyilvánvaló, hogy napjainkban a számítógépes, konzolos és mobiljátékok jelentik az egyik fő kikapcsolódást a fiatalok számára, sőt, egyre többen jövőbeli karrierjüket is az e-sportban képzelik el. Miközben az ilyen típusú elfoglaltságoknak is vannak pozitív hozadékai, nagyon fontos, hogy felelősen és tudatosan, példamutatással és támogató kommunikációval a fizikai sportok felé is tereljük a gyerekeket, akik egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak lesznek a mozgás hatására. Éppen ezért vontuk be a Generali Night Run előtti kampányba Molnár Gábort, hazánk egyik legsikeresebb és legnépszerűbb e-sportolóját, aki egy hivatásos edző segítségével készült fel a futásra, tapasztalatairól pedig követőinek is beszámolt” – teszi hozzá Horváth Gergely, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumának tagja.