Minden oldal egy perc énidő – Tegyünk olvasással lelkünk egészségéért

2020. jan. 22. - Egészségmegőrzés

Sokat halljuk manapság, hogy a rohanó mindennapokba nem fér bele az, hogy elolvasson valaki egy könyvet vagy novellát. Hétköznapi működésünkhöz képest sokkal ingerszegényebb cselekvés, ha órákra egy könyv társaságát élvezzük.

A fiatalok körében jelentősen csökkent az olvasás szeretete az előbb említett ok miatt, hiszen felütötte körükben fejét a FOMO (fear of missing out) jelenség, ami a dolgokból való kimaradástól való félelmet jelenti. Így kevésbé képesek fenntartani figyelmüket ilyen, vagy más helyzetekben. 5 év alatt 20 másodpercről 8 másodpercre csökkent a hirtelen megragadott figyelem megtartása. Ez is mutatja az ingerek váltakozásának arányát. Ettől függetlenül azonban számos kutatás szól arról, miért éri meg ragaszkodni könyveinkhez és az olvasás rítusához. Az alábbiakban összegyűjtöttünk ezekből négyet.

Ki tudunk szakadni a rutinból

psyhologytoday kutatása szerint hat perc olvasás után, akár 68%-ra csökkenhet stressz-szintünk. Amint elkezdünk olvasni egy történetet, egy alternatív valóságban találjuk magunkat, ami bármennyire is hasonlít bizonyos esetekben mindennapjainkra, elzár minket kicsit saját problémáinktól. Minden oldal ajtó egy világ felé, ahol picit mások lehetünk, ahol a szabályok nem feltétlen ugyanazok, mint a valóságban. Ha mégis inkább hasonló dolgokról olvasnánk, mint amiben élünk, hogy megoldást keressünk vagy csak alternatívákat lássunk egy-egy helyzetre, ma már nagyjából minden életeseményt feldolgoznak könyvek, így biztosan találunk megfelelő olvasmányt magunknak.

Olvasással megelőzhetsz betegségeket

Az abc news-ban publikált kutatás szerint az olvasás lassítja a demencia és az Alzheimer-kór lefolyását, mivel aktivizálja az agy több területét. Az agyunk, hasonlóan izmainkhoz megfelelő gyakorlatokkal karbantartható, így az olvasás lehet agyunk súlyzója.

Empatikusabbak azok, akik sokfélét olvasnak

Leginkább attól félünk, amit nem ismerünk. Kutatások sora bizonyítja, hogy azok az emberek, akik kevesebb rálátással rendelkeznek a világ dolgaira, sokkal előítéletesebbek. Ha szívesen forgatsz a kezedben olyan könyveket, amik a saját kultúrkörödtől és szubkultúrádtól eltérnek, sok új információra tehetsz szert, ami bár közvetett, jól beleépül mindennapjaidba. Az irodalom ezen felül jól leképzi a hatalmi viszonyokat is. Elgondolkodtál már azon, hogy az egyes irodalmi korokból miért csak férfiak vagy csak nők művei ismertek az iskolapadokban? Ha szeretnél kilépni és esetleg gyermeked is kiléptetni ebből a nézetből, bátran forgass kezedben kisebbségi csoportokhoz tartozó szerzők műveit, vagy más kultúrákhoz kötődő alkotásokat.

Szókincsed fejlődése segít meglátni apróságokat

Az olvasás fejleszti a szókincset. Ez az első axióma, amit ehhez a tevékenységhez társítunk. De elgondolkodtál már valaha azon, miért igazán hasznos ez? Nyelvünk megannyi árnyalattal képes kifejezni egy-egy szituációt vagy leírni egy tárgyat. Ennek megértése azonban nehézkes lehet a megfelelő szókészlet hiányában. Kényelmetlenül érint minket például, ha jogi szöveget kell olvasnunk, mert retorikája nagyon távol áll az általunk mindennap használttól és sok esetben tartalmaz idegen kifejezéseket, amik lassítják a megértést, ezáltal távolabb helyeznek minket az adott közegtől, szituációtól. A mindennapokban azonban, ha szépirodalmi nyelven fejezi ki magát valaki, sokkal precízebben rávilágíthat érzéseire, vágyaira, problémáira. Megnyílik egy széles skála, ami segítségünkre van jobban megvizsgálni az adott helyzetet. Remek példa erre, hogy az eszkimóknak több tucat szavuk van a hóra és meg is tudják különböztetni az egyes típusokat. Ezt a folyamatot nevezik a nyelvi relativitás hipotézisének.

S bár ezt az elméletet már többen vitatták, az máig tagadhatatlan, hogy értelmi intelligenciánk fejlesztésének egyik legjobb eszköze az olvasás.

Ragadj meg minden lehetőséget, hogy átolvashass pár oldalt a képernyőtől elszakadva minden nap, így megannyi kincset adhatsz magadnak!