Nyerd vissza 4 lépésben állóképességed a futáshoz karantén után!

2020. júl. 22. - Egészségmegőrzés

A koronavírus hatására átlagosan 14 százalékkal mozognak kevesebbet az emberek - ez derült ki az amerikai Fitbit okosóra gyártó vállalat felméréséből. Ha te is azok közé tartozol, akinek az elmúlt hónapok felborították a sportéletét - de most visszatérne a rendes kerékvágásba, akkor íme 4 lépés, ami gyors segítség lehet ebben!

1. Építsd fel újra ezt a szokásod!

Az elmúlt hónapok sokunknak megváltoztatták az életvitelét - van, akiknek elmaradtak a rendszeres futások az iskolabezárások, az edzőtermek bezárása, vagy épp a social distancing miatt. Az első legfontosabb lépés, hogy következetesen építsd vissza ezt a jó szokásod hétköznapjaidba!  Tervezd meg előre a következő pár hét edzéseinek időpontjait, próbáld mindig fix időponthoz kötni - így kisebb eséllyel jön közbe bármi!

+1 Tűzz ki kilométerben egy célt az első hónap végéig! Ez jól látható támpontot ad, elérése pedig motivál, amitől könnyebben visszaszerzed futás iránti szenvedélyed.

1. Tedd félre az egód!

Keress aktuális igényeidnek megfelelő edzéstervet! Pár hónapos kihagyás bizony könnyen nyomot hagy a teljesítményeden, így lehetséges, hogy haladóként kezdő tervet kell követned.

Sőt, beiktathatsz sétát is a futások előtt, ez felkészíti a lágy szöveteket (izmok, inak, ízületek, fasciák). Türelemmel jóval hamarabb visszanyered állóképességed, így elkerülhető a túlterheltségből fakadó sérülések is, mint az ITB szindróma, ízületi gyulladások, komolyabb izomhúzódások.

Inkább hétről hétre növeld az adagot a kívánt mennyiség eléréséig!

1. Keresztedzés

Korábbi futóként biztosan tudod, hogy a futás önmagában sajnos nem erősít olyan mértékben, mint szeretnénk (különösen a törzs- és lábizmok esetében) ezért hosszabb távon elengedhetetlen valamiféle más edzés beiktatása is. Egy hosszabb szünet után erre fordíts kifejezett figyelmet, mert az izmoknak most különösen jól jön a mértékletes erősítés. Válassz olyat, amit szívesen csinálsz, a futás mellett ez se legyen nyűg! A tapasztaltak szerint a leghatékonyabbak lehetnek: úszás, kerékpározás, TRX, jóga, pilates.

1. Tűzz ki egy (reális) célt!

Semmi nem olyan motiváló, mint a siker egy hosszú út végén! Nézz ki egy futóversenyt, egy fix távot és jelentkezz már most! Nem vagy az a versenyzős típus? Akkor válassz egy még nehéz útvonalat terepen és hódítsd meg. Esetleg fedezz fel más városokat/városrészeket futva!

Gyere és fuss velünk augusztus elsején a Várban a Generali Night Runon!