Tippek, melyekkel megelőzheted a sportsérüléseket

2021. jún. 11. - Egészségmegőrzés

rendszeres testmozgás bizonyítottan minden korosztály esetében jótékony hatást gyakorol az egészségre és a fizikai állapotra. Ha azonban nem szeretnénk edzés közben lesérülni, sok mindenre figyelnünk kell. Nem érdemes félvállról venni a kérdést, mivel az ilyen sérülések egyáltalán nem ritkák.

Generali felmérése szerint a magyar lakosság 13 százalékának volt már súlyos sportsérülése, és a statisztikák szerint már az iskolás korú gyermekeknek is mintegy 3–10 százaléka szenved sportsérülést évente. A számok azt mutatják, hogy a leggyakrabban az alsó végtagok sérülnek, ezek az esetek a sportsérülések 60 százalékát teszik ki, ezeket pedig a kéz, a csukló, a könyök, a lábszár, a váll, a fej és a nyak sérülései, valamint az ágyéki és hasi sérülések követik.

Ha tehát fontos számodra a rendszeres testmozgás, és szeretnéd hosszú ideig biztonságosan űzni kedvenc sportodat, olvass tovább, és tudd meg, mikre kell odafigyelned!

Rendszeres testmozgás: bemelegítés és levezetés

Bármilyen sebezhetetlennek érzed is magad, és bármennyire keveset tervezel mozogni, a bemelegítést soha ne hagyd ki! Sportolás előtt legalább 5-10 percig óvatosan mozgasd át az izmaidat, és nyújts egy kicsit! Ne kapkodj: mozogj lassan és óvatosan! És ne feledkezz meg az edzés utáni levezetésről sem: bármennyire is szeretnél rögtön beugrani a zuhany alá, próbálj meg az edzés befejezésekor előbb néhány percig valamilyen könnyed mozgást végezni, például sétálni, majd iktass be néhány nyújtó gyakorlatot is!

Így kezdj el edzeni, ha súlyfelesleged van

A rendszeres testmozgás hatásai

Fontos, hogy mindig hallgass a testedre, legyél tisztában a korlátaiddal, és ha az idősebb korosztályba tartozol, próbálj meg különösen türelmes lenni! Ha új sportba kezdesz, vagy egy ideje nem edzettél már, szintén ügyelj a fokozatosságra:

TARTSD ÉSZBEN, HOGY AZ ÁLLÓKÉPESSÉG ÉS AZ ERŐNLÉT FEJLESZTÉSÉHEZ IDŐ KELL!

És persze ne feledkezz meg a folyadékpótlásról sem: a kiszáradás ugyanis a testre és az agyra is rendkívül káros. Edzés előtt és közben érdemes azonban kerülni a szénsavas italok fogyasztását, főleg a nyári hónapokban, mivel a szénsav puffadást és kellemetlen közérzetet okozhat.

A rendszeres testmozgás jótékony hatásai

Ha edzeni indulsz, mindig legyen nálad az adott sporthoz szükséges felszerelés! Egy stabil támasztást nyújtó lábbeli például szinte minden mozgásformánál jól jön, ezzel ugyanis megelőzheted a bokaficamokat és -rándulásokat. Egyes sportágakban viszont – főleg a kontaktsportok esetében – védőfelszerelésre is szükséged lesz a tested sérülékeny részeinek védelméhez.

Így lesz hatékony az otthoni edzés

Bizonyos sportoknál a helyes technika elsajátításával is jelentős mértékben csökkenthető a sérülésveszély. Ez igaz például az edzőtermi erősítésre is – ha nem vagy biztos benne, hogyan kell biztonságosan és hatékonyan használni a gépeket és az eszközöket, kérj segítséget az ott dolgozó edzőktől!

Kerékpározás, vagy futás?

Ha kerékpározol,

• használj párnázott kesztyűt,
  • ügyelj arra, hogy ne feszítsd túlzottan hátra a csuklódat,
  • fáradt izmaid pihentetéséhez válts időnként fogást, és
  • indulás előtt mindig nyújtsd le a kezedet és csuklódat!

Ha futni szoktál, a vízhólyagok megelőzése érdekében ügyelj arra, hogy a zoknid megfelelő méretű és vastagságú legyen, valamint a cipőd állapotát is ellenőrizd, és győződj meg arról, hogy megfelelő támasztást biztosít!

Tippek futáshoz az év minden szakára

Végezetül pedig: ne játszd a szuperhőst! Nincs semmi szégyellnivaló abban, ha szünetet tartasz sportolás közben. A regenerálódás rendkívül fontos, ezért rendszeresen ütemezz be hosszabb pihenőket is az időbeosztásodba.

LEGYEN MINDEN HÉTEN LEGALÁBB EGY NAP, AMIKOR NEM EDZEL!