Ők, akik az osztályt és a szívüket is ünneplőbe öltöztetik

2021. dec. 20. - THSN

Az egészségügyi dolgozók egész évben erőn felül teljesítenek, segítenek, gyógyítanak. Még most is, ebben a különösen nehéz időszakban. Éppen ezért lett idén is a Generali célja, hogy támogassuk a koraszülött osztályon dolgozó nővéreket. Szebbé varázsolni az ünnepi készülődést, és megköszönni azt az emberfeletti munkát, amit a legkisebbekért tesznek – ez a THSN önkénteseinek küldetése idén is.

Az osztályt és a szívüket is ünneplőbe öltöztetik

“A karácsony számunkra mindig kicsit más, hiszen ilyenkor is dolgozunk. De törekszünk arra, hogy mindenkinek legyen lehetősége otthon, a családjával ünnepelni – legyen ez akár december 23-án, vagy 25-én. Hiszen ez nekünk is különleges ünnep, mi is készülünk rá: főzünk, sütünk, mert ezek a dolgok visznek előrébb és kapcsolnak ki. De az osztályt is ünneplőbe öltöztetjük, hogy azok is méltóképp ünnepelhessenek, akik itt töltik a karácsonyt” 

– üzente az egyik koraszülött osztály főnővére.

Fantasztikusan szeretem ezt a munkát, a gyerekeket, azt, hogy van értelme annak, amit csinálunk.

Hogy mi is ott vagyunk és segítünk abban, hogy egy kis tenyérnyi, koraszülött babából egészséges felnőtt legyen. Nehéz elmesélni, mit érzünk olyankor, amikor 1-1 ‘babánk’ felnőttként, egészségesen visszatér hozzánk. Ezért küzdünk mi itt nap mint nap – együtt az osztály, a szülők és persze a csemeték.”

A THSN bearanyozza a nővérek karácsonyát

Ám hiába vannak 24 órás szolgálatban az év minden hónapjában, az ünnep számukra is ünnep – csak másképp. Ők is pontosan annyira szeretnének ilyenkor a családjukkal lenni, mint mi, mindannyian. Vágynak arra, hogy ünnepi díszbe öltöztessék az otthonaikat, és szívesen megpihennének az év végén. Számukra azonban ez nem olyan egyszerű, hiszen nekik ilyenkor is helyt kell állniuk.

The Human Safety Net (THSN) programban közel 300 önkéntes segítségével közel 500 nővér kap ajándékot az ország több kórházában. Mert számukra is ünnep az ünnep, még akkor is, ha a szentestét esetleg nem tölthetik otthon, a családjuk körében.

Az év vége ugyanakkor a karácsony mellett a számvetés időszaka is – nincs ez másképp a koraszülött osztályon sem. “Most senkinek sem könnyű, pszichésen nagyon leterhelt mindenki. De, ha kívánhatnánk valamit, akkor az lenne a vágyunk, hogy Covid nélkül éljünk, és jöjjenek a fiatalok, az utánpótlás, hogy bennünket is gyógyítson majd valaki.”

A karácsony a nővérek számára is komoly jelentőséggel bír, ám náluk kicsit mást jelent az ünneplés.

Fantasztikus érzés ilyenkor több figyelmet kapni, kívülről is. Köszönjük!

A The Human Safety Net (THSN) a Generali által életre hívott globális közösségi kezdeményezés, amely a társadalom kiemelten sebezhető csoportjainak védelmét szolgálja az év minden napján. A THSN az Újszülöttekért Program keretében a koraszülött babáknak és családjaiknak nyújtunk segítséget. Eszközbeszerzéssel, képzésekkel, kutatásfejlesztéssel támogatjuk a kórházak munkáját, valamint segítjük és támogatjuk az érintett családokat is.