Energikusan minden nap: tippek a tavaszi fáradtság ellen

2023. márc. 17. - Egészségmegőrzés

Habár egyre hosszabbak a nappalok, melegszik az idő, és a természet is éledezik körülöttünk, a tavaszi napokon mégis gyakran érezhetjük magunkat fáradtnak, bágyadtnak, sőt: fejfájást és levertséget is tapasztalhatunk. A tavaszi fáradtság a szervezet természetes reakciója az évszakváltásra, és néhány életmódbeli változással sokat tehetünk a kellemetlen tünetek ellen!

Fontos kihangsúlyozni, hogy a tavaszi fáradtság nem betegség. Egy természetes állapotról van szó, amely a legtöbb embernél előfordul, amikor szervezet a téli „üzemmódról” tavaszira vált. Ez általában néhány hétig tart – amire érdemes felkészülni, elfogadni, és megtenni, amit csak tudunk, hogy enyhítsük a panaszokat. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány fontos tényezőt, amire érdemes figyelni ebben az időszakban.

Mi állhat a tavaszi fáradtság hátterében?

A bágyadtság egyik oka a hormonháztartás egyensúlyának felborulása, a szervezetben termelődő melatonin, vagyis az alvásért felelős hormon, valamint a szerotonin szintjének ingadozása (utóbbit a köznyelvben gyakran „boldogsághormonnak” is nevezik). Ez magyarázatot ad a tavaszi fáradtság számos tünetére: kimerültség, alvászavar, fáradékonyság, rossz hangulat, ingerlékenység, szédülés, fejfájás…

A téli időszakban a melatonintermelődés fokozódik, emiatt megnő az alvásigényünk is. Tavasszal pedig a napfény hatására hiába fokozódik a szerotonintermelődés a szervezetben, ez a folyamat, mondhatni, nem elég gyors, ezáltal zavar keletkezik az alvás-ébrenlét bioritmusában.

Érdemes tehát tavasszal minél többet a szabad levegőn tartózkodni (sőt, mozogni!), hiszen a szerotonin termelődése a fény hatására történik meg a testünkben.

Fókuszban a táplálkozás

Télen önkéntelenül is hajlamosabbak vagyunk nehezebb, kalóriában gazdagabb ételeket fogyasztani, a friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztása pedig visszaesik, így előfordulhat, hogy nem juttatunk be elegendő vitamint, ásványi anyagot a szervezetünkbe. 

Habár a tavaszi fáradtság kellemetlen tüneteit sokan továbbra is úgy próbálják enyhíteni, hogy ösztönösen a nehéz és/vagy cukros fogásokat részesítik előnyben – ezektől várva a kellő mennyiségű energiát –, ezt mindenképpen érdemes elkerülni, ugyanis csak fokozhatják a problémát.

Mi a megoldás? 

Ilyenkor kiemelten fontos szerepet kap a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. Ebbe beletartozik a szezonális, itthon termett zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, az elegendő rostbevitel, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel!

Ennyire persze nem egyszerű a dolog, de a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által összeállított táplálkozási ajánlás, az Okostányér  ilyenkor is kiváló támpontot adhat ahhoz, hogy miből és mennyit érdemes fogyasztanunk, legyen szó akár a zöldség- és gyümölcsfélékről, húsokról, halakról, gabonákról, fehérjeforrásokról.

A teljesség igénye nélkül hoztunk egy kis ízelítőt is a tavaszi szezonális terményekből, amiket érdemes beilleszteni az étrendbe: retek, spenót, medvehagyma, fejes saláta, sárgarépa, hagymafélék, petrezselyemgyökér, madársaláta, édesburgonya, alma, dió, karalábé

Nem mehetünk el szó nélkül a folyadékbevitel mellett sem, amely szintén jelentősen hozzájárul az általános jó közérzet megőrzéséhez. Az MDOSZ ajánlása a felnőttek számára naponta legalább 8 pohár folyadék (1 pohár=2,5 dl), amiből 5 pohár sima víz legyen. De fogyaszthatunk natúr gyógyteákat, zöld teát, jó minőségű, lehetőleg 100 százalékos gyümölcstartalmú vagy otthon, házilag elkészített gyümölcslevet is. 

Nyerő páros: szabad levegő és testmozgás

A lehangoltság és a fáradtság ellen az egyik legjobb gyógymód a rendszeres testmozgás, lehetőség szerint odakint! A sport támogatja az immunrendszer működését, segít legyőzni a stresszt, megelőzni a túlsúlyt, növeli az önbizalmat, elősegíti a jó alvást, ráadásul fokozza az endorfin termelődését a szervezetben, ezáltal sokkal boldogabbnak érezhetjük magunkat. 

Természetesen nem kell mindennap lefutni egy maratont a fent említett pozitív hatások eléréséhez, már napi 30 perc tempós gyaloglással, kocogással, bringázással is sokat tehetünk az egészségünkért és a tavaszi fáradtság legyőzéséért.

Ha idén tavasszal szeretnél belevágni a rendszeres futásba, ebben a cikkünkben számos hasznos információt találsz!

Elegendő alvás

Végül, de nem utolsósorban: a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy visszanyerjük jó közérzetünket. Egyénenként eltérő, hogy mi számít megfelelő mennyiségnek, de a 7 óra általánosságban jó kiindulási pontnak tekinthető.

A pihentető alvás érdekében a nap második felében már ne fogyasszunk koffeint, vacsorára együnk könnyen emészthető ételeket. 

Az elalvás előtti órában igyekezzünk elcsendesedni, és a telefon/számítógép nyomkodása helyett inkább inkább olvasni, a családtagjainkkal beszélgetni vagy akár meditálni.
A cikkhez felhasznált forrás: Generali Előrelátók blog