Több mint ezren futották le a Generali Virtual Run távjait

2021. ápr. 16. - Egészségmegőrzés

Több mint ezren vettek részt az április 1-én zárult a Generali Virtual Run futóversenyen, melynek különlegessége, hogy a futók nem egy rendezvényen, hanem egyénileg teljesíthették a futást bárhol és bármikor az országban. A főszervezőt, Zelcsényi Miklóst kérdeztük arról, hogyan értékeli a versenyt milyen visszajelzéseket kapott a résztvevőktől.

Hogyan értékeled ezt a vírushelyzet generálta virtuális futóversenyt most, a verseny lezárultával?

Ezeket az online és virtuális versenyeket a hiánypótlás szülte, és ebben a szűkös időszakban, amikor nagyon kevés versenyt tudnak rendezni a szervezők, úgy gondolom, ez mégis egy motiváló kezdeményezés volt az egyéni sportteljesítményekhez.  nNagyon bízom benne, hogy hamarosan már lehetőségünk lesz a megszokott körülmények között, igazi közösségi élményt szervezni.

Megosztanál velünk néhány számot a verseny kapcsán? Hányan jelentkeztek, futották le a távot?

Több, mint ezren teljesítették a Generali Virtual Run-t, amit tavaly ősszel hívtunk életre. Többször módosítottuk a verseny  határidejét, végül április elsején  zártuk az eseményt. Ez az ezres szám számunkra egy nagyon jó teljesítmény, és nagyon örülünk, hogy ezeknek az embereknek sikerült valamilyen szabályozott formában versenyzési lehetőséget biztosítani.

Milyen okokból hosszabbítottátok meg a verseny nevezési idejét?

Ahogy világosság vált számunkra tavasszal, hogy egyre távolabbinak tűnik annak a lehetőségnek az időpontja, hogy normál versenyeket tudjunk rendezni, értelemszerűen szükséges volt, hogy ha másként nem is, virtuális formában lehetőséget biztosítsunk a további versenyzésre. Minden egyes alkalommal, amikor kitoltuk a határidőt, újabb és újabb résztvevők csatlakoztak, akik teljesítették az általuk választott távot.

Melyik táv volt a legnépszerűbb?

Legtöbben a középső távot, tehát a tíz kilométeres kategóriát választották,  a résztvevők több, mint ötven százaléka ezt a távot teljesítette. A másik ötven százalék megoszlott az öt kilométeres és a félmaraton között.

Milyen reakciók érkeztek? Tudtak visszajelezni a versenyzők a személyes jelenlét nélkül is?

Ennek a versenyszámnak előnye, hogy bármilyen rajtidőpontot, bármilyen versenyhelyszínt tudott választani a résztvevő, a lakhelyéhez közel tudta lefutni az általa választott távot. Összességben úgy gondoljuk, hogy egy nagyon jó versenyt tudtunk összehozni, de azt látni kell, hogy ezek a virtuális versenyek nem tudják pótolni az élő verseny élményét, az indulók mégis próbáltak kisebb közösségekben futni.

Nagyon pozitív tapasztalat számunkra, hogy sokan úgy teljesítették a választott távot, hogy összefogtak a családdal, barátokkal. Általában nem csak magányos teljesítésekről tudunk beszámolni. Csodálatos, hogy egy család vagy más közösség tagjai megosztották egymással a versenyélményt. Voltak, akik a Dunakanyarban, volt, aki a Balatonnál futotta le a versenytávot, de ezeknek a közös teljesítéseknek nagyon jó üzenete volt, mi is velük együtt örülünk.

Akik az előbb említett formában neveztek igazi közösségi élmény részesei lehettek. Ez motivációt, plusz érzelmi töltetet tud adni az embernek, hogy nem csak egy edzőfutásra mennek ki, hanem van egy céljuk, amiért adott esetben 5, 10 vagy 21 kilométert is képesek lefutni. Volt olyan versenyző, akinek ez volt az első versenye. Ezek mindig szívet melengető dolgok. Azt gondolom, ha nem is ebben a formában, de a későbbiekben is fent fognak maradni a virtuális versenyek és események. Mi is tervezünk, ha nem is teljesen így, ekkora létszámmal, de később is virtuális aktivitásokat.

Mit látsz a virtuális versenyek vonzerejének?

Azt érzékelem, hogy erre a típusú versenyformára biztos lesz igény, csak az arányok lesznek mások. Ez egy pozitív emlék marad majd a futónaptárban, hogy a helyzet ellenére is tudtunk versenyt rendezni, volt célunk a futáshoz. Onnantól viszont, hogy valódi futóversenyeket is tudunk majd szervezni, a virtuális futók  létszáma biztos apadni fog.

Ezeknél a virtuális eseményeknél mindig van olyan, a futással még csak most ismerkedő versenyző, akinek ez az első versenye. Egy normál futóeseményre nem ment volna el, de most megpróbálja teljesíteni ezt a versenyt, megszerezni a befutóérmet, vagy a csomaggal járó egyéb ajándékokat, mint mondjuk jelen esetben a versenypólót.

Körülbelül annyi az élményben a különbség egy virtuális és egy élő futóverseny között, mint amikor egy Bon Jovi számot meghallgatsz CD-ről vagy odamész egy Bon Jovi koncertre és beállsz az első sorba. Teljesen más típusú élményt ad, amikor száz, ezer emberrel együtt beállsz egy futózónába, körülötted szurkolnak, rendes, előre kijelölt útvonalon futsz, meg más az, amikor fölszívod magadat, vagy valakivel ketten-hárman barátokkal kimentek, és teljesítetek egy virtuális futást. Nagyon jók ezek az események, de mind mi, a szervezők mind a résztvevők szeretnék már visszakapni azt az időszakot, amikor a valóságban dördülhet el egy rajtpisztoly.

Hogyan értékeled a versenyt szervezőként?

Mindenképpen sikerként éljük meg. Az, hogy a sportolók nem vesztették el a hitüket és valamilyen formában lehetőséget biztosítottunk nekik a versenyzésre, szabályokat betartva, az abszolút pozitív élmény, a létszámról, érdeklődésről nem is beszélve.

Voltak meglepő versenyzők?

Számomra a legszívmelengetőbbek azok a pillanatok voltak, amikor kaptunk egy-egy üzenetet, amiben megmutatják számunkra, hogy az anyuka a kisfiával, vagy apuka a kislányával teljesítette a távot. Nagy élmény látni, ahogy szülők vagy nagyszülők és gyermekek együtt sportolnak.

A Generali Virtual Run sikerén felbuzdulva indítunk egy új programot KölyökKörök néven, ahol a gyerekeknek is lesz egy virtuális futóverseny, számukra motivációt biztosítva, hogy szülővel, vagy anélkül, de teljesítsenek egy-egy távot. Ez a MaratonMan oldalon lesz majd elérhető, és a Generali mind a nyári, mind az őszi futóversenyén is számíthatnak már ilyen nevezésekre  négy kategóriában.  A célunk az, hogy a következő generációt is bekapcsoljuk a futóversenyek világába, nekik is megadva ezt az élményt. Nagyon meghatározó élmény, amikor teljesítenek egy versenyt, és nálunk minden célba érkező gyerek győztes.