INGYENES COVID ANTIGÉN-GYORSTESZTELÉS ÖNKORMÁNYZATOKNAK, PEDAGÓGUSOKNAK, CIVIL SZERVEZETEKNEK

Alapítványunk szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy helyi közösségek, gyerekekkel foglalkozó óvodai nevelők és iskolai pedagógusok, önkormányzatok, egyesületek tagjai minél nagyobb biztonságban végezhessék munkájukat.

Ezért szűrőbuszunk most Covid Antigén-gyorstesztekkel a fedélzetén kínál szűréseket helyi közösségek számára. Egy alkalommal minimum 40, maximum 100 fő tud részt venni a szűrővizsgálaton. A jelentkezés feltétele, hogy az adott szervezet / intézmény szervezésében legalább 40 fő vegyen részt a szűrésen.

A tesztelésről

A mintavétel az orr-nyálkahártyából történik, nem igényel előkészületet a paciens részéről, az eredmény 15 percen belül rendelkezésre áll.

Az antigén-teszt közvetlenül a vírus jelenlétét mutatja ki – ebben tehát a PCR tesztre hasonlít.

A koronavírus antigén gyorsteszt segítségével megtudhatja tehát, jelen van-e szervezetében a COVID-19 vírus (SARS-CoV-2). Fontos kiemelni, hogy az antigén a legtöbb esetben a tünetek megjelenését követő 7 napban van jelen kimutatható mértékben a fertőzött személyben, ezért az antigén-gyorsteszt ebben az időintervallumban a legmegbízhatóbb.

Pozitív teszteredmény esetén a vizsgált személy szinte biztosan fertőzőképes, azonnal házi karanténba kell vonulni, továbbá mielőbbi háziorvosi felülvizsgálat szükséges. A szolgáltató a gyorsteszt eredményét a hatósági nyilvántartó rendszerbe is köteles feltölteni.

Tudni kell, hogy a negatív eredmény nem minden esetben jelenti azt, hogy a vizsgált személy nem fertőzött. Előfordulhat, hogy a vírus csak olyan kis mennyiségben található meg, hogy azt nem lehet a teszttel kimutatni (erre különösen a tünetek megjelenését megelőzően, illetve a megjelenésüket követő 8. naptól kezdve nagy az esély).

A pályázathoz a kitöltendő szöveges részben a lenti információkat is szükséges megadni:

•    szervezet / intézmény neve, címe

•    létszám

•    intézményi kontakt (név, telefon, email)

Kérjük azt, hogy miért indokolt a szűrés elvégzése, az Egyéb tudanivalók a rendezvénnyel kapcsolatban szabad szöveges mezőben adja meg!

Információ a Covid-19 Antigén gyorstesztről:

A Generali a Biztonságért Alapítvány (székhelye: 1066 Budapest, Teréz Krt. 42-44.) megbízásából szolgáltatóként eljáró Granwin Kft. (székhelye: 8230 Balatonfüred, Jókai u. 5.) által használt COVID-19 antigén gyorsteszt megkapta az európai (CE IVD, OGYÉI) hatóságok engedélyét.

Nem javasolt elvégezni az antigén gyorsteszt vizsgálatot azon Páciensek esetében, akiknél az aktív COVID-19 betegség gyanúja fennáll, azaz felső légúti fertőzése zajlik (lázas, köhög vagy fullad), és akik a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott, aktuálisan érvényes COVID-19-re vonatkozó Eljárásrend (a továbbiakban: „eljárásrend”) szerinti egyéb feltételeknek megfelelnek. Ezekben az esetekben - a hatósági előírásokkal összhangban - továbbra is a háziorvos telefonos értesítése szükséges!

Hogyan kell a kapott eredmény értelmezni?

Az antigén-gyorstesztnek két érvényes eredménye lehet:

1. A kazettán egy csík (a kontrollcsík) látható – NEGATÍV.

Ez esetben a vizsgált személy valószínűleg „negatív”, szervezetében nincsen jelen az új koronavírus.

Tudni kell, hogy a negatív eredmény nem minden esetben jelenti azt, hogy a vizsgált személy nem fertőzött!

• Előfordulhat, hogy a vírus csak olyan kis mennyiségben található meg, hogy azt nem lehet a teszttel kimutatni (erre különösen a tünetek megjelenését megelőzően, illetve a megjelenésüket követő 8. naptól kezdve nagy az esély).

2. A kazettán két csík látható – POZITÍV.

Ebben az esetben a vizsgált személy COVID-19 fertőzött.

Akár megfigyelhetőek a COVID-19 jellegzetes tünetei, akár nem, POZITÍV TESZTEREDMÉNY esetén a vizsgált személy szinte biztosan fertőzőképes.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy SARS-CoV-2 Ag gyorsteszt eredményét a szolgáltató az OSZIR és EESZT rendszerébe is köteles feltölteni. Pozitív teszteredmény esetén azonnal házi karanténba kell vonulni, továbbá mielőbbi háziorvosi felülvizsgálat szükséges!

Szükség van-e a vizsgált személy részéről bármilyen előkészületre?
A vizsgálat előtt nem szükséges semmilyen előkészület.

Vannak-e olyan esetek, amikor nem végezhető el a szűrés?
Bizonyítottan COVID-19 vírussal fertőzött, illetve fertőzésgyanús személyek esetében nem végezhető el a vizsgálat.

Mennyi időt vesz igénybe a mintavétel?

A mintavétel maximum 1 perc, a minta kiértékelése rövid időn belül megtörténik. Az eredményről a Pácienst az egészségügyi szakszemélyzet 15 percen belül tájékoztatja.

A SZŰRÉS MENETE:

1. Adategyeztetés

2. Gyorsteszt elvégzése orr nyálkahártyából vett mintavétellel

3. Teszt kiértékelése és egyeztetése 15 perc.

Pozitív eredmény esetén a szolgáltató tájékoztatja a további teendőkről.

Tájékoztatjuk, hogy a Generali a Biztonságért Alapítvány a teszt eredményét nem ismeri meg, az nem kerül részére átadásra, az eredményeket a Granwin Kft., mint megbízott egészségügyi szolgáltató a rá vonatkozó titoktartási előírásoknak megfelelően, orvosi titokként kezeli.

Kérjük, a vizsgálatra maszkban érkezzen!

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!