Ingyenes COVID-gyorstesztelés pedagógusoknak - Betelt!

A pályázat betelt! Kérünk látogass vissza később!

Szűrőbuszunk most a hagyományos prevenciós szűrések mellett Covid gyorstesztes szűrést is kínál állami nevelési és oktatási intézmények pedagógusai számára, hogy növelje az óvodákban és iskolákban dolgozók biztonságát.

A pályázat betelt! Kérünk, látogass vissza később!

Alapítványunk szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy gyerekekkel foglalkozó óvodai nevelők és iskolai pedagógusok minél nagyobb biztonságban végezhessék munkájukat, és a családok is nagyobb biztonságban tudhassák gyermekeiket az intézményekben.

Ezért szűrőbuszunk most Covid gyorstesztekkel a fedélzetén kínál szűréseket állami óvodák és iskolák számára az őszi-téli időszakban. 2020. november és december folyamán 20 intézményben tudunk Covid-szűrést végezni. Egy alkalommal minimum 40, maximum 100 fő tud részt venni a szűrővizsgálaton. A jelentkezés feltétele, hogy az adott intézményben legalább 40 pedagógus legyen (összevontan is lehet több tagintézmény). A döntésnél Kuratóriumunk figyelembe veszi a gyerek- és pedagóguslétszámot, azt, hogy milyen járványügyi besorolású megyében van az intézmény, illetve hogy milyen járványügyi előzmények voltak az adott óvodában vagy iskolában.

A tesztek nem egyenértékűek a PCR tesztekkel, de 90% feletti biztonsággal tudja kiszűrni az esetleges fertőzöttséget. Akinél pozitív lesz a gyorsteszt, alapítványunk segít a gyanút megerősítő vagy elvető PCR tesztelés megszervezésében.

A pályázathoz a kitöltendő szöveges részben a lenti információkat is szükséges megadni:
•    intézmény neve, címe
•    gyerek létszám
•    pedagógus létszám
•    milyen járványügyi besorolású megyébe esik
•    volt-e fertőzés az intézményben (hány esetben kellett részlegesen távol maradniuk osztályoknak, esetleg a teljes intézménynek)
•    intézményi kontakt (név, telefon, email)

Kérjük a járványügyi besorolásra vonatkozó információkat és a szűrés előzményeit, azaz, hogy miért indokolt a szűrés elvégzése (volt-e fertőzés az intézményben) az Egyéb tudanivalók a rendezvénnyel kapcsolatban szabad szöveges mezőben adja meg!

Információ a gyorstesztről:
A Generali a Biztonságért Alapítvány (székhelye: 1066 Budapest, Teréz Krt. 42-44.) megbízásából szolgáltatóként eljáró Granwin Kft. által használt COVID-19 gyorsteszt megkapta az európai (CE IVD, OGYÉI) hatóságok engedélyét. Szenzitivitása (ami azt mutatja meg, hogy hány pozitív eredményt ad a valóban fertőzöttek esetében) 97.6 százalék, specificitása (ami azt mutatja meg, hogy hány esetben ad negatív eredményt a valóban nem fertőzöttek esetében) pedig 100 százalék, azaz a teszt összességében 98.8 százalékos pontossággal igazolja, hogy a tesztelt alany korábban átesett-e a COVID-19 fertőzésen. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a teszt elsődleges szűrőnek tekinthető, a fertőzés egyértelmű kizárására nem minden esetben alkalmas.

Információk a COVID-19 IgG/IgM gyorstesztről
A koronavírus gyorsteszt segítségével megtudhatja tehát, jelen van-e szervezetében a COVID-19 vírus (SARS-CoV-2) elleni antitest, melyből elsősorban arra lehet következtetni, hogy átesett-e már a COVID-19 fertőzésen.
Nem javasolt elvégezni a vizsgálatot azon Páciensek esetében, akiknél az aktív COVID-19 betegség gyanúja fennáll, azaz felső légúti fertőzése zajlik (lázas, köhög vagy fullad), és akik az “eljárásrend” szerinti egyéb feltételeknek megfelelnek. Ezekben az esetekben - a hatósági előírásokkal összhangban - továbbra is a háziorvos telefonos értesítése szükséges! Aktív fertőzés gyanúja esetén ugyanis másfajta teszt, orr-, és garattörletből vett mintából a vírus örökítő anyagának kimutatása szükséges.

Hogyan működik a kimutatás?
A módszer nem magát a vírust mutatja ki a vérből, hanem a vírusfertőzésre adott immunválaszt. A COVID-19 fertőzésre a szervezet ellenanyag termeléssel válaszol, és a teszt ennek az ellenanyagnak (IgG vagy IgM antitestnek) a jelenlétét vizsgálja (igazolja vagy veti el).

Mit jelent az immunszerológiai lelet?
A teszt mind az IgG, mind az IgM antitestekre vonatkozóan pozitív, illetve negatív eredményt ad. Ezek különböző variációban más-más eredményt jelentenek:

Ha az IgG pozitív és az IgM negatív: a Páciens nagy valószínűséggel már átesett a fertőzésen. A higiénés szabályok betartása, különösen a rendszeres és alapos kézmosás természetesen ebben az esetben is elengedhetetlen.

Ha az IgG pozitív és az IgM is pozitív: a Páciens megkapta a fertőzést, jelenleg is fertőzőnek kell tekintenünk, de már elkezdődött az IgG (ellenanyag) termelése A fertőzés igazolásának feltétele az rtPCR vizsgálat pozitivitása, amelynek szükségességéről a háziorvos dönt, az aktuálisan érvényes Eljárásrend szabályainak megfelelően.

Ha az IgG negatív és az IgM pozitív: a Páciens a fertőzés kezdeti szakaszában van, másokra is veszélyt jelent, fertőz. A fertőzés igazolásának feltétele az rtPCR vizsgálat pozitivitása, amelynek szükségességéről a háziorvos dönt, az aktuálisan érvényes Eljárásrend szabályainak megfelelően.

Mind az IgG, mind az IgM negatív: a Páciensnél jelenleg a fertőzésre adott válaszreakció nem mutatható ki, tehát nem esett át korábban a fertőzésen, és jelenleg sem fertőző.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy a gyorsteszt által meghatározott eredmények kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi értelemben vett diagnózisnak, így pozitív eredmény esetén a háziorvosi felülvizsgálat nem mellőzhető!

Szükség van-e a vizsgált személy részéről bármilyen előkészületre? Nem szükséges semmilyen előkészület, nem kell éhnyomorral érkezni.

Vannak-e olyan esetek, amikor nem végezhető el a szűrés? Bizonyítottan COVID-19 vírussal fertőzött betegek esetében nem végezhető el a vizsgálat.

Mennyi időt vesz igénybe a mintavétel? Adminisztrációval együtt kb. 10 perc.

A szűrés menete:
1. Adategyeztetés
2. Gyorsteszt elvégzése ujjbegyből vett vérminta felhasználásával.
3. Teszt kiértékelése.

Mi történik pozitív gyorsteszt eredmény esetén?

Pozitív gyorsteszt esetén alapítványunk magánúton megszervezi a PCR teszt gyors elvégzését, ami elveti vagy megerősíti a gyanút. A szűrést végző személynél lesz az elérhetőség, melyen ezt kérheti az érintett.

(Tünetmentesség esetén a háziorvos nem rendel el ilyen tesztet, csak házi karantént, ezért érdemes ezt a lehetőséget választani.)

Kérjük, a vizsgálatra maszkban érkezzenek!