Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat

2020. júl. 22. - default

A   nyári strandszezonban a Magyar Vöröskereszt önkéntesei segítenek ellátni a strandokon történő kisebb és komolyabb sérüléseket a Balaton 20 strandján. Júliusban és augusztusban  támogatásunkkal összesen 40 alkalommal kerül sor a strandokon interaktív elsősegély bemutatókra a strandolók számára.

A strandon számos apróbb és nagyobb baleset éri a nyaralókat, ezek közül a legyakoribbak a kagyló okozta vágások, kisebb horzsolások, rovarcsípések vagy a különböző sportsérülések, rosszullétek. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2019-ben 2735 esetben nyújtott segítséget. A programban résztvevő önkéntes fiatalok a Balaton 20 strandján laikus elsősegélynyújtást oktatnak a strandolóknak, ahol az érdeklődők Ambu-babákon próbálhatják ki az újraélesztéshez alkalmazott mellkaskompressziótt  és a strand-kisokos kiadványból megismerhetik a leggyokoribb balesetek ellátását. Évente közel 4000 strandolót aktivizálnak a bemutatók.

A program 2007-esindulása óta a Magyar Vöröskereszt önkéntesei 42 222 esetben segítettek a nyaralókon, 7 esetben közvetlen életmentő beavatkozás is történt. Azokon a fürdésre kijelölt helyeken, ahol nem kötelező a szakemberek alkalmazása, hiányt pótol a szolgáltatás.