Biztonságos játékélmény, felelős játékos, tudatos szülők az online térben

2021. nov. 12. - Programok

Játszani kortól és a játék formájától függetlenül remek dolog, ebben valószínűleg mindenki egyetért. Nem mindegy azonban, hogy csak a játék jó, vagy maga a játékos is. A Good Gamer a Generali alapítványának támogatásával azért szeretne tenni, hogy felelős játékosok találkozhassanak egymással az online pástokon, a játék pedig egyszerre szórakoztasson, és ha lehetőség van rá, akár edukáljon is.

A játékipar a jelenlegi becslések szerint nagyjából 175 milliárd dolláros összesített bevétellel fog rendelkezni a 2021-es év tekintetében, jelenleg a szórakoztatóipar egyik legjövedelmezőbb, legnépszerűbb, és leggyorsabban növekedő formája. Az előrejelzések szerint 2023-ban ez a szám már a 200 milliárd dollárt is meg fogja haladni, ezzel párhuzamosan pedig egyre nagyobb lendülettel tör utat magának a mobilplatform, egyre többen játszanak telefonon. A videojátékok mindennapjaink részévé váltak, hozzájuk kapcsolható ismereteink viszont nem nőttek ugyanilyen ütemben.

A Good Gamer kezdeményezés egyszerre szól a videojátékok világát kedvelő és jól ismerő fiatalokhoz, illetve szüleikhez is, akik esetleg csak most, gyermekeik révén kezdenek ismerkedni a gamer-léttel. A goodgamer.hu oldalon neves hazai szakértők cikkei bontják ki részletesen többek között a tudatos játékhasználat, a gamifikáció (azaz játékon keresztüli motiválás más, nem játékokhoz köthető területeken, például a tanulásban), a videojátékokon keresztül történő kreatív fejlesztés (pl.: Minecraft, Rodblox), vagy a játék és mozgás kapcsolatának témaköreiben, de felhívják a figyelmet a mikrotranzakciók (játékokon belüli, valós pénzzel történő költés), a cyberbullying (online zaklatás) és a játékfüggőség veszélyeire is.

Mindezt természetesen bárki számára közérthető nyelvezet mellett, hiszen a szülő nem számítástechnikai szakember, így szakzsargon helyett életszerű helyzeteken keresztül, olvasmányos formában járjuk körül az egyes kérdéseket.

Jólinformált, tudatos gamer fiatalokkal, és gyermekeik hobbiját ismerő, annak fontos előnyeivel és esetleges veszélyeivel is tisztában levő szülőkkel a digitális tér is jobb hellyé változhat. Mi ezen szeretnénk dolgozni.