Generali Mosolyvadász Program

2020. júl. 22. - default

Programunkban 12 gyermekotthon közel 1000 lakóját évek óta támogatjuk saját egészségmegőrző és szabadidősport tematikájú programjaik finanszírozásával, ami hosszútávú közösségformáló építkezést tesz lehetővé számukra. A program állandó eleme a gyerekek számára szervezett személyiségfejlesztő élménytábor és a nevelők kiégés elleni workshopja az Élményakadémia közreműködésével. 

Ma Magyarországon közel 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban,  85 százalékuk kiskorú, a többi utógondozott fiatal felnőtt, egészen 25 éves korig. A családjukból kiemelt gyermekek átlagosan öt évet töltenek el gyermekotthonban. Az otthonban élő gyerekeknél számos esetben kötődési zavarok alakulnak ki, és gyakran hiányzik környezetükből a hiteles példakép, nehezen alakítanak ki reális jövőképet.  Gyakori, hogy csorbul az önértékelésük, nehezen bíznak meg társaikban,  kitettebbek a külső negatív befolyásnak. A közösségi programokkal ezeket a hátrányokat szeretnénk ellensúlyozni, alternatívákat kínálva a szabadidő tartalmas eltöltéséhez.

Gyermekvédelmi szakemberek és élménypedagógiában gyakorlott trénerek segítségével a gyermekotthonokban élő fiatalok számára táborokat szervezünk, ahol önismereti  foglalkozásokon és csapatépítő expedíciókon vesznek részt.  Élménypedagógiai módszerek segítségével igyekszünk megmutatni nekik  a bennük rejlő értékeket és azt, hogyan tudják erőforrásaikat kamatoztatni saját maguk és közösségük javára. Az önismereti gyakorlaton túl megmutatunk különböző, nehezebben feldolgozható vagy érzelmi konfliktussal járó szituációkat az életből és segítünk abban, hogy mindenki saját élményei alapján dolgozza fel a témát, hogy aztán, a közös következtetéseket beépítve saját  személyiségükbe, a jövőben minden ilyen helyzet megoldása egyszerűbbé váljon számukra. Az Élményakadémia trénerei segítenek olyan stratégiákkal felruházni a fiatalokat, melyek segítségével jobban meg tudnak bízni másokban, könnyebben kezelik konfliktusaikat, valamint fogódzókat kapnak a jövőjük alakításához.

 A program része, hogy a gyermekotthonban dolgozó nevelők, szakemberek és segítők számára olyan workshopokat tartunk, melyek eszközöket adnak a kezükbe a gyakran stresszes, megterhelő munkájuk, élethelyzetek feldolgozásához. A szakmai műhelyek segítenek megelőzni az érzelmi kiégést és kreatív ötleteket adnak a feszültség oldására, ugyancsak élménypedagógiai módszereket használva. Itt a 12 gyerekotthon szakemberei támogató csoportként a szakmára jellemző helyzeteket, tapasztalataikat is megoszthatják egymással.