Magyar Vöröskereszt Országos Diák Elsősegély-nyújtó Verseny

2020. júl. 16. - default

Fontos már iskolás korban megszerezni az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket. A Magyar Vöröskereszt által szervezett Országos Elsősegélynyújtó Verseny támogatásával több ezer fiatalt mozgatunk meg, akik látványos döntőn, szimulált baleseti helyzetekben mérik össze évről évre tudásukat.

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt programja révén évente közel 40.000 gyermek és iskolás ismerkedik meg az elsősegélynyújtás fontosságával 1971 óta. A verseny területi és a megyei fordulóihoz kötődően évente 2-3000 gyermek és fiatal gyakorolhatja az éles helyzetekhez hasonló feladatok megoldását és sajátítja el az elsősegélynyújtás főbb lépéseit.

A versenyzők gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában nevezhetnek. A  területi döntő nyertesei jutnak be a megyei döntőbe és az ott jól szereplők vehetnek részt az országos döntőn. Az Országos Elsősegélynyújtó Verseny (OEV) döntőjének minden évben egy megyeszékhely belvárosa ad otthont, ahol a résztvevők – a baleseti imitátoroknak köszönhetően – élethű körülmények között versenyezhetnek. A 2019-es döntőn 300 versenyző tehette próbára tudását. A versenyzőknek 20 látványos baleseti helyszínen olyan szimulált szituációkban kellett helytállniuk, mint újraélesztés egy forgalmas bevásárlóközpontban, vagy egy olajfúrón történt robbanás sérültjeinek ellátása.