6 tanács, hogy gyermekünk biztonságosan eljusson az iskolába

2021. szept. 20. - Közlekedésbiztonság

Sok kisdiák az idei tanévben kezdett el önállóan iskolába járni. Ez a lépés elengedhetetlen egy gyermek életében, ám sok veszélyt is jelenthet magában az önálló közlekedés. Az alábbi tanácsokkal gondoskodhatsz arról, hogy csemetéd a lehető legnagyobb biztonságban jusson el úticéljáig!

Csak a zebra!

Bármennyire alacsony is a forgalom, tanítsuk meg a kicsinek, hogy semmi esetre se keljen át az úttesten olyan helyen, ahol nincsen kijelölve gyalogosátkelő. Ellenkező esetben bármikor baleset áldozatává válhat, hisz az autósok nincsenek felkészülve arra, hogy egy gyalogos egyszerre felbukkan előttük az úton, nem is beszélve arról, hogy az ilyen átkelés szabálysértésnek számít, és nem is okolható a sofőr, ha gázolás történik.

Körültekintően az átkeléskor is!

A zebra önmagában nem jelent fizikai védelmet, hisz egy nehezen belátható útszakaszon elhelyezett átkelőhelyen is rengeteg gázolás és baleset történhet. (Éppen ezért lehet szükség SafeCross Okoszebra rendszer telepítésére a legveszélyesebb átkelőknél.) A tragédiák és sérülések esélyét viszont némi körültekintéssel csökkenteni lehet. Ha gyermekünk egyedül kezd közlekedni, kössük a lelkére, hogy a zebrán történő átkelés előtt is nézzen körül alaposan az úttesten, semmiképp se telefonozzon, és különösen ügyeljen azokon a szakaszokon, ahol egy kanyar miatt nem látható be alaposan a terep. Jó ötlet lehet a fülhallgatót is kivenni ilyenkor a fülünkből, hisz azokat a közeledő járműveket, amiket a szemünkkel nem veszünk észre, a hallásunkkal még észlelhetjük.

Kérjen segítséget!

Mielőtt a gyermeket egyedül indítanánk útnak az iskolába, mindenképpen járjuk vele végig az útvonalat jó alaposan, több ízben, hogy biztosan megjegyezze. Ha ennek ellenére mégis eltévedne, javasoljuk neki, hogy kérjen segítséget egy felnőttől, aki lehetőleg nő, és kisgyerekkel vagy csecsemővel van.

Csak megbízható felnőttet kövessen

Tanítsuk meg neki, hogy soha se kövessen idegeneket sehová. Kizárólag olyan emberben bízzon meg, akit “biztonságos felnőttnek” titulálunk. Biztonságos felnőttnek számít bármelyik rokon, szomszéd vagy családi barát, akiről mind a szülő, mind a gyermek meggyőzödött már korábban, hogy megbízható. 

Ha veszélybe kerül

Kössük a gyermekünk lelkére, hogy semmiképp se álljon szóba idegenekkel. Ha nem érzi biztonságban magát, esetleg valaki vegzálja vagy követi, javasoljuk, hogy kiabálja hangosan azt, hogy az illető nem az anyukája vagy az apukája, és próbáljon meg segítséget kérni. Ha pedig valaki megragadja, rúgjon, üssön és harapjon olyan erősen, ahogy csak tud, és kiáltozzon segítségért, keltsen feltűnést. Ezzel felhívhatja magára a figyelmet, a jószándékú járókelők pedig biztosan nem mennek el szó nélkül a bajbajutott gyermek mellett.

Minél élénkebb, annál jobb

Érdemes a kicsire minél élénkebb színű külső viseletet adni. Ezzel növelhetjük a láthatóságot, így nagy valószínűséggel könnyebben észreveszik a sofőrök a gyermekünket, mintha a természetbe olvadó színű ruhát viselne. Aki biztosra szeretne menni, és akinek a csemetéi szürkületkor érnek haza, vagy pirkadatkor indulnak otthonról, akár egy láthatósági mellény beszerzését is megfontolhatja! Természetesen nem a legdivatosabb viselet, de ha a biztonságról van szó, nem érdemes kompromisszumot kötni.