A család fele képtelen letenni a telefont – fektessétek le az alapszabályokat otthon!

2021. nov. 11. - Gyermek- és ifjúságvédelem

Már az is bosszantó tud lenni, ha végre összejön egy találkozó a barátokkal, ám a banda nagy része akkor is a telefonját bújja – ám ha ez a családdal, a vacsora alatt történik, az talán még elkeserítőbb. Ennek érdemes már az elején gátat szabni, ám ha nálatok ez nem történt meg, most viszont már nem tudtok normálisan együtt lenni, akkor fektessétek le az alapszabályokat!

A reggeli rohanásban alig lehet otthon két szót váltani, késő délután vagy este, amikor mindenki haza esik a munkából, iskolából, oviból, már lehet, hogy sokan csak arra vágynak, hogy békén hagyják őket, és beszélgetés helyett Instázással, vagy virtuális játékokkal üssék el az időt. Ez teljesen érthető, viszont fontos, hogy a telefon vagy játékhasználat ne menjen a családi kapcsolatok rovására. Nem árt, ha vannak „szent” dolgok: olyan pillanatok, amikor tényleg, igazán egymásra figyeltek, megbeszélitek az egész napotokat, az élményeket, a bosszantó történéseket, és erre bizony a gyerekeknek is nagy szükségük van.

Hasznos, ha már az elején következetesek vagyunk azzal, mikor engedjük a gyerekeket mobilozni, hogy még véletlenül se történjen meg az, hogy vacsora közben mindenki a saját virtuális világában merül is, és elmaradnak a nagy beszélgetések, az együtt töltött minőségi idő. Fontos, hogy együtt megbeszéljétek, mikor legyenek azok az időszakok, amikor mellőzitek a kütyük használatát – és ezt próbáljátok is betartani

Anya, odaadod a telefont csak egy fél órára?

Ma már nem meglepő dolog, hogy az ötévesek is otthon vannak a játékok világában – ahogy az sem, hogy azt szeretnék ők is csinálni, amit anya meg apa. Ha pedig a ti, vagy a nagyobb tesók kezében állandóan ott a telefon vagy egy kütyü, egyértelmű, hogy ők is szeretnének játszani. Nekik még nincs házi feladatuk, így érdemes velük megbeszélni, hogy vacsora előtt pár perc az, ami csak az övék: így kényelmesen elkészítik a felnőttek a vacsorát, utána pedig jöhet a szokásos fürdetés-mese szeánsz. Fontos, hogy a lefekvés előtti 1-2 órában ne legyenek képernyő előtt a legkisebbek, mert ez nagyban befolyásolhatja az alvásuk minőségét!

Kamaszoknak lecke után jöhet a lazítás

Nem árt, ha vacsoraidőre már a legnagyobb napi feladatok le vannak tudva – ezért érdemes a nagyobbakat arra sarkallni, hogy a közös étkezésig próbálják befejezni a házi feladataikat, vagy addigra legyen viszonylag rend a szobájukban/ a lakásban, hogy tényleg akkor kezdjenek bele a szórakozásba, amikor a kötelező feladatokon már túl vannak. Mert őszintén: ellenkező esetben ki szeretne 2 óra játék és vacsora után késő este leckét írni?

Felnőttek, mutassatok jó példát!

Egyértelmű, hogy vannak helyzetek, amikor telefon közelben kell lenni, pláne, amióta a világ átállt a home office-ra. Ám ne feledd: a gyerekek a szülői mintából tanulnak legtöbbet, és ha azt látják, hogy apa vagy anya sem tiszteli meg őket azzal, hogy egy kis időre mellőzzék a kütyüket, akkor ők miért is tennék…