A kenguruzás csodaszer a koraszülött babáknak

2021. máj. 18. - THSN

A koraszülöttek ellátásában a családnak legalább olyan fontos, gyógyító szerepe van, mint a korszerű műszereknek és a gyógyszereknek. Az állatvilágból ellesett kenguruzás, vagyis kenguru módszer számos, vitathatatlanul pozitív élettani hatással bír a pici baba számára. Nézzük, mik ezek!

Mit jelent a kenguruzás? Mi a kenguru módszer?

Az újszülött kenguruk kis súllyal, fejletlenül jönnek a világra, és születésük után fejlődésük az anya kenguru erszényében folytatódik. A kis súly és a fejletlenség ugyanígy elmondható a 36. terhességi hétnél korábban érkező babákról. A kenguruk erszényének jótékony hatásából kiindulva a kengurumódszert 1979 óta alkalmazzák a koraszülöttek ellátásában, és ma már világszerte fontos része a koraszülött osztályok hétköznapjainak.

A kenguru módszer lényege, a koraszülött csecsemő a szülő mellkasán pihen betakarva. Az édesanya, vagy az édesapa “élő inkubátorként”, a bőr-bőr kontaktus révén biztosíthatja a megfelelő környezeti és testhőmérséklet az igen labilis hőháztartású baba számára.

AZ ÚJSZÜLÖTT BABA SZÁMÁRA A LEHETŐSÉG SZERINTI MINÉL GYAKORIBB, HOSSZAS TESTKÖZELSÉG JELENTI A LEGNAGYOBB BIZTONSÁGÉRZETET.

Ezt a biztonságérzetet a szülő méhen belülről már jól ismert szívhangja, illetve beszéd- és énekhangja fokozza a kenguruzás során.

Hogy zajlik a koraszülött kenguruzás?

2003-ban a WHO kiadta az “Anyai gondoskodás kenguruzással” című irányelvét, amely szerint: “A kenguruzás hatékony, könnyen használható módszer, amely egyaránt hozzájárul a stabil állapotú koraszülöttek és az időre született csecsemők egészségéhez és jó közérzetéhez. Ajánlott minimális időtartam: 2 óra.”

Kenguruzáskor az anyuka, vagy az apuka egy dönthető támlájú széken – szerencsés esetben egy kenguruzásra kifejlesztett széken -, vagy párnákkal megtámasztva egy ágyon félig ülő testhelyzetben helyezkedik el, és a koraszülött baba gyengéd mozgatásában jártas nővérke a szülő meztelen mellkasára helyezi a picit, aki a pelenkán és egy kis sapkán kívül nem visel mást, csak alaposan betakarják.

A BŐR-BŐR KONTAKTUS GYÓGYSZER A KORASZÜLÖTT SZÁMÁRA.

A kenguru módszer alkalmazásának számos további, jótékony hatása orvosilag is igazolható. Azok a babák, akikkel kenguruznak, már az intenzív osztályon is nyugodtabbak, kevesebb a légzéskimaradásuk, mind neurológiailag, mind fizikálisan jobban fejlődnek.

A kenguru módszer pozitív hatásai

A bőr-bőr kontaktus hatására csökken a mortalitás, a súlyos fertőzések előfordulása, a kórházi kezelés időtartama és az otthon töltött első fél év során az alsó légúti megbetegedések gyakorisága.

Ennek különösen akkor van jelentősége, ha nagyobb, közösségbe járó testvér van a családban, aki óhatatlanul hazaviszi a közösségekben terjedő, főként légúti kórokozókat.

A kenguru módszer alkalmazása által gyorsabb a koraszülöttek súlygyarapodása, mert a stresszmentes környezetben, stabilabb életfunkciók által energiájuk nagyobb hányadát fordíthatják a fejlődésre. A kenguruzás elősegíti az idegrendszerük megfelelő érését, a biztonságos szülő-gyermek kötődés kialakulását, nem utolsó sorban pedig pozitívan hat az anya és az apa érzelmi állapotára.

A kenguruzás további előnyei

A bőr-bőr kontaktus során az anyatej illata, különösen, ha a mama éppen fejt a kenguruzás előtt, szopásra ösztönzi a koraszülötteket, ami a tejelválasztás legjobb ingere. Még ha az első időszakban mesterségesen kell is táplálni a koraszülöttet, ez a mama mellkasán is lehetséges, és az anyatej illata, a jóllakottság érzése és az édesanya közelsége az összetartozás élményévé válik a baba számára.

A kenguru módszer fájdalomcsillapító hatását kihasználva, számos fájdalmas beavatkozás, mint például a vérvételek, vagy a szemészeti vizsgálatok, az anyuka mellkasán kenguruzva kíméletesebben végezhető el.

A kenguruzás tehát számos jótékony hatása révén jelentősen segíti a koraszülöttek fejlődését, és ez nemcsak a nélkülözhetetlen életfunkciók javulásában mutatkozik meg, hanem segíti a korai kötődést, az összetartozás élményét a kórházban töltött, a babának és a szülőknek egyaránt nehéz, nem kevés fájdalommal, szorongással járó időszakában.

THSN az Újszülöttekért Program

Magyarországon évente minden tízedik, vagyis 8000 gyermek születik idő előtt. A terhesség körüli bármilyen komplikáció, vagy koraszülés váratlanul és sokszor érthetetlen okból, előzmények és magyarázatok nélkül sújtja a családokat.

Éppen ezért helyezte a Generali a magyarországi közösségi kezdeményezésének, a THSN az Újszülöttekért Program központjába a koraszülött-ellátás fejlesztését: hogy ezt az időszakot a lehető legkönnyebben elviselhetővé tegye minden érintett család számára.

A kenguruzás világnapja

Május 15. a kenguruzás világnapja. Ez alkalomból a Generali puha babatakarókat ajándékozott a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti koraszülött intenzív osztályának. THSN az Újszülöttekért programunkkal így tudunk hozzájárulni a kenguruzás feltételeinek biztonságos megteremtéséhez.