A pre- és a perinatális pszichológia – a szülés és születés lélektana

2021. márc. 2. - THSN

A pszichológia, mint a lélek tudománya számos különböző ágra, szakterületre oszlik. Ennek egyike, az orvosláshoz hasonlóan, a pre- és a perinatális pszichológia. A két ág általában együtt jár, hiszen a fejlődéslélektan – vagyis az ember pszichés fejlődésével foglalkozó tudományág- egymást követő fázisairól beszélünk. A „pre” azt jelenti, előtt, a „peri” azt, hogy közvetlenül utána, a „natal” vagy „natális” pedig magát a szülést jelzi: így a pre- és perinatális pszichológia a szülés előtti és közvetlenül utána következő időszakra fókuszál, leegyszerűsítve pedig a magzatokra és az újszülöttekre, valamint a kismamákra és az „új családra’”. A cikk folytatásában arról is szó lesz, miben kérhetjük egy perinatális pszichológus segítségét, mivel érdemes hozzá fordulni és szó lesz egy érdekes kísérletről is.

Miben segíthet egy perinatális pszichológus, tanácsadó?

Mint a pszichológusok többségénél, itt is a megértésen, feldolgozáson van a hangsúly a jobb életminőség érdekében. A perinatális pszichológusokat tehát a szüléssel, az akörüli eseményekkel, az újszülöttekkel kapcsolatos kérdésekben érdemes megkeresni, hiszen kapaszkodót nyújthat a bizonytalanságokkal kapcsolatban, vagy akkor, ha úgy érezzük, senki nem értené meg a problémáinkat.

Gyakori témakörök egy ilyen tanácsadáson a szülés utáni depresszió, a „jó anyaság” kérdései, a szülő nő önmaga és párja, kapcsolatai – legyen az baráti vagy családi egyaránt- átértékelése, akár az első gyermeknél megjelenő bizonytalanságok, tapasztalatlanságok, és leginkább a szülők és az újszülött kapcsolata.

A perinatális szaktanácsadó azonban nem csak a kismamákkal, újdonsült anyukákkal foglalkozik. Egy gyermek érkezése a pár mindkét tagjában változásokat indít be, kérdéseket, bizonytalanságot vethet fel, így anyukák és apukák egyaránt keresik a szakembereket. A perinatális pszichológust azonban nem csak szülés után érdemes felkeresni: akár a gyermekvállalás elhatározásától fogva szakmai segítséget tud nyújtani számunkra.

 

Kihez fordulhatunk itthon?

A perinatális pszichológia egy összetett és komplex tudomány, ahol orvosok, bábák, pszichológusok, szülésznők, védőnők, szociológusok és számos más területről érkező szakemberek dolgoznak együtt annak érdekében, hogy az új élet csodáját a lehető legkörültekintőbben vizsgálják, ezzel szolgálva a hétköznapjainkat is. Ezeket a szakembereket fogja össze az 1996-ban alapított, győri székhelyű Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság (MPPPOT). A Dr. Hidas György és Dr. Raffai Jenő által alapított szervezet célja a kutatás mellett a szakmai fórum létrehozása volt, egymás informálása, a módszerek továbbfejlesztése.

Ugyanúgy kereshetünk tehát perinatális pszichológust a pszichológuskeresőben, a különböző irányzatok honlapjain, ajánlásaiban, de egy egyszerű internetes keresés is a segítségünkre lehet.

 

Ízlelés a méhben?

Mint minden tudománynak, a pre- és a perinatális pszichológiának is számos különleges kutatása van, a lehető legváratlanabb módszerekkel és témákkal. Ízelítőnek hoztunk egy ínycsiklandó példát: Dr. Julie Menella, a chicagói egyetem biopszichológus doktora szerint a babák már születésük előtt megkedvelik a kultúrájukra, családi konyhájukra jellemző ételeket: mégpedig úgy, hogy ők is érzékelik, amit édesanyjuk egyik. Ez már csak azért is meglepő, mert a méhben szerzett táplálék teljesen más csatornákon keresztül jut el a magzathoz, nem érintve az ízlelésért felelős érzékszervezeket.

Ennek ellenére a hipotézis bizonyításra talált. Dr. Menella azt találta, hogy azok a nők, akik terhesség alatt répával ízesített termékeket fogyasztottak, később gyermekük arcán is nagyobb élvezetet írtak le az ilyen ételekkel való találkozásukkor, mint a kontrollcsoport (akik nem ettek semmilyen répás ételt terhesség és/vagy szoptatás alatt). Ráadásul azt találták, hogy a magzatként répát fogyasztó gyermekek többsége később is a répával ízesített müzlit preferálja, és nem a szimpla, ízesítés nélküli müzlit, mint kontrollcsoportos társaik.

 

Magzati érzékelés

Ez tehát azt jelenti, hogy a magzati élmények több szempontból is erősebben befolyásolják későbbi ízlésünket, mint azt eddig gondoltuk. Sok cikk jelent már a magzatkori zenehallgatásról, Mozart és a nyugalom kapcsolatáról, de számos aranyos videó is született egy-egy sláger váratlan hatásáról a síró gyermek megnyugtatásában. Ahogy felnőttként is szeretjük azokat a dolgokat, amiket ismerünk, és megszoktunk, úgy hasonló érzéseket kelthet az új világgal ismerkedő kisemberben egy-egy illat, íz, hang, amivel korábban gyakrabban találkozott.

 

Források:

http://kheiron.org/transzperszonalis-szemlelet/perinatalis-pszichologia/

https://www.mpppot.hu/

http://www.arborek.hu/blog/tanacsadas-kisgyermekes-szuloknek-kismamaknak

https://en.wikipedia.org/wiki/Prenatal_and_perinatal_psychology

Mennella, J. A., Jagnow, C. P., & Beauchamp, G. K. (2001). Prenatal and postnatal flavor learning by human infants. Pediatrics, 107(6), E88. https://doi.org/10.1542/peds.107.6.e88