„Ahol igazi hősök dolgoznak” – Mindennapok a koraszülött osztályon

2022. júl. 1. - THSN

The Human Safety Net programunkkal célunk, hogy minél többet beszéljünk a koraszülésről, a koraszülött babákról, hiszen túl sok mindenkit érint. A Mesélj, Anyukám podcast „A PIC kulisszatitkai” című, a támogatásunkkal megvalósult adásában egy neonatológus és egy intenzív terápiás szakasszisztens mesélt arról, hogy mi is történik a koraszülött intenzív osztályon, mennyiben változott a gyermekek ápolása az elmúlt évtizedekben.

Magyarországon minden 11. csecsemő koraszülöttként jön a világra, ők pedig rövidebb-hosszabb ideig, akár hetekig, hónapokig is kórházi ápolásra szorulhatnak. A koraszülés traumája, illetve a kórházban eltöltött, embert próbáló időszak a szülőkben életre szóló nyomokat hagy.

Adj erőt másoknak te is koraszülött babád történetével! – ezzel a felhívással hirdetett áprilisban pályázatot a Generali The Human Safety Net koraszülött babákat segítő programja. Olyan történetekre voltunk kíváncsiak, melyek azt mutatták be, hogy egy nagyon nehéz kezdet és sok küzdelem után hogyan alakulhat egy koraszülött baba élete. A beérkezett pályázatokban a több közös pont egyike az orvosok és nővérek odaadó munkája volt: a beküldött történetekből kiderült, a koraszülött osztályon, azaz PIC-en eltöltött hetek, vagy akár hónapok átvészeléséhez elengedhetetlen az orvosok és nővérek elkötelezettsége. Amiért az érintettek rendkívül hálásak.

„A kórházban olyan profik dolgoznak, akik mindent megtesznek a picikért.”

„8 hét 3 nap ennyit voltunk bent a (…) PIC-en, ahol igazi hősök dolgoznak az orvosok, a nővérek, a takarítók, egyszerűen mindenki. Sosem tudnám kifejezni nekik a hálám. Miattuk élhet a lányom, miattuk lehetünk család.”

„Szavak nincsenek rá, hogy mennyire hálásak vagyunk a (…) PIC-nek az ottani csodaorvosoknak és csodaápolóknak és a kórházi védőnőnek. Jobb kezekben nem is lehetett volna a babám.”

„Hálás vagyok minden orvosnak és nővérnek, hogy mindent megtettek a mi Csodánkért!”

„Életem végéig hálás leszek az ott dolgozó nővéreknek, akik nem csak abban segítettek, hogy hogyan bánjak egy ilyen kis aprósággal, hanem a lelkemet is ápolták pár kedves szóval. 3 hétig voltunk itt, és egy teljesen egészséges, bár apró kislánnyal, én pedig lelkileg teljesen épen térhettem haza a kedves orvosok és nővéreknek hála.”

A koraszülött osztály kulisszatitkai

Nem is kérdés tehát, mennyire jelentős szerepük van orvosokoknak, nővéreknek a koraszülött babák ellátásában, a szülők támogatásában. De vajon mi történik a másik oldalon? Kik azok, akik a nap 24 órájában, az év 365 napján küzdenek a PIC-en a sokszor élet-halál között lebegő, nem ritkán alig pár száz grammos babákért? Mi történik egyáltalán a koraszülött intenzív osztályon? Mennyien, kik, hogyan dolgoznak és mit tesznek azért, hogy minél több kisbaba élve és egészségesen hagyja el az osztályt? Vajon mi játszódik le bennük akkor, ha ez nem sikerül?

A The Human Safety Net és az evamagazin.hu együttműködésében a Mesélj, anyukám podcast egyik adásába két „stábtag” érkezett: Dr. Nádor Csaba neonatológus, osztályvezető főorvos, aki a Semmelweis Egyetem Szülészeti Klinikájának az Üllői úti részlegén vezeti a Perinatális Intenzív Centrumot és Acél Beáta intenzív terápiás szakasszisztens, akik a PIC kulisszatitkairól meséltek.

Akár érintett vagy, akár nem, érdemes meghallgatni az adást!