Amikor a fény születik - mesebeli utazás a BLUM héten

2020. dec. 1. - Gyermek- és ifjúságvédelem

November 30. és december 11. között nem csupán egy, de két hétre egy játékos utazásra invitál minden érdeklődőt, szülőt és óvodás korosztállyal foglalkozó szakembert a BLUM program. A programsorozat már tizenhatodik éve töretlen – korábban Gondolkodj Egészségesen cím alatt- idei megvalósításának pedig a járványhelyzet sem szabhat határt.

„Talán ilyenkor tud a hit, a bizalom, az összefogás segíteni […]. Ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel magunknak talán, és egyformán bízunk abban, hogy ép tudattal, testtel és lélekkel érkezünk meg egy napsütötte, fényesebb világba, együtt, de mégis külön-külön. Ehhez a törekvéshez kíván a Blum program csapata idén is hozzájárulni!” – írja Bácskai Márta, a BLUM program alapítója, aki, mint a címből is látható, a tematikába is beleszőtte a válaszát a jelen kihívásaira.

A BLUM program célja testileg, lelkileg, szellemileg egészséges gyermekek nevelése érdekében segíteni a korai fejlesztést, az óvodás korosztályt, és a velük foglalkozó szülőket, nagyszülőket, szakembereket. Az idén online felületen megvalósuló BLUM hét fókuszában a művészetekkel való nevelés lehetőségeinek bemutatása áll, a közös munka erejének, és a  különböző művészeti ágak sajátosságainak megismeréséhez pedig „aktív alakító-alkotó” részvételt biztosítanak a programsorozat iránt érdeklődőknek. Céljuk nem csupán óvodapedagógusoknak, de a szülőknek is olyan eszköztárat nyújtani a hét végére, mellyel a jelen helyzetben otthon is alkotásra, játékra tudják ösztönözni gyermekeiket. Ennek érdekében a tartalmak ingyenes elérhetőek a BLUM program Facebook oldalán, valamint az óvodásokkal foglalkozó szakemberek számára külön csoportot hoztak létre BLUM közösség néven Facebookon, mesékkel, hozzátartozó játékokkal és szakmai tartalmakkal telítve. „Hiszek, hiszünk abban, hogy lennie kell egy olyan világnak, melyben a gyerekeink szabadon, a játék és a művészetek fényében, az önmagukhoz és egymáshoz kapcsolódáson keresztül, szeretetben nőhetnek fel.” – fogalmaz Bácskai Márta.

Az idei BLUM hét nem csupán egy hétből fog állni: november 30-tól december négyig Művészeti hetet tartanak, melynek központját a játékos gyakorlatok jelentik, mind mozgás, mind dráma, mind pedig zene területén. Az oldalon nap mint nap új ötletekkel gazdagodhatnak a résztvevők ezen három területen, továbbá pénteken, december negyedikén egy újrahasznosításról szóló játékkal találkozhatnak.

 

December 7-től 11-ig szakértői hetet tartanak, melynek lényege az óvodásokkal dolgozók segítése, számukra információ nyújtása és az őket érdeklő kérdések megvitatása. Így a hét napjai során többet tudhatnak meg a résztvevők a művészetek és a gyermeki agyfejlődés kapcsolatáról, a digitális érzékenyítésről, meghallgathatnak egy fejlesztőt az előző héten látott játékokról, és szó lesz a digitális kommunikáció előnyeiről és hátrányairól. Péntekre pedig egy meglepetéssel készülnek a szervezők. Izgalmas heteknek kézhetünk elébe!

 A 2020-as BLUM hét értékeit és fókuszát tekintve megtartotta hagyományait, ám sok szempontból eltér az eddigi évek programjaitól. Nem csupán az online térbe való áthelyezés jelent újdonságot: idén svédországi és francia szakembereknek is megnyitották képzeletbeli határaikat, így ők is közreműködnek majd a programsorozat elemeiben.

Az alkotás, a művészetek, a személyiségfejlesztés, az önkifejezés, a kreativitás, a közös játékok és ezek mondhatni csomópontja, a mesék varázslatos világának feltérképezése mindig is nagy hangsúlyt kapott a BLUM programban. Nem csoda hát, hogy mostani eseménysorozathoz is választottak egy mesét, mégpedig a címben szereplő csillagokról. A hogyan születtek meg a csillagok? című, szép és megható új-mexikói mese Tátrai Vanda fordításában és Boldizsár Ildikó átdolgozásában a honlapon várja a letöltéseket.

A cikket is egy idézetével zárnám: „Az égi minták elrendezéséből az emberek mindig tudni fogják, merre folytassák az útjukat, meg azt is, hogy mikor jön el a növények ültetésének és aratásának ideje. És ezek a minták örökké emlékeztetik majd őket a fény születésére meg a régi történetekre is.”. Folytassuk utunkat és ne felejtsünk el ellátogatni a BLUM hét mesés programjaira!