Csodák a koraszülöttosztályon

2021. febr. 24. - THSN

Magyarországon minden 11. gyermek koraszülöttként jön világra. A törékeny kis életek megóvásában kritikusnak számít az első néhány nap: a túlélésük kulcsa a szakszerű ellátás és törődés. Ha a babákat gondozó nővérek kellően elhivatottak, akkor a szülők lelkére is figyelnek, hogy a kicsik életét jobbá tegyék. Az alábbi cikk a Nők Lapja 2021. 02. 17-es számában jelent meg. 

Barabás Szilvia a kereskedelemben és a vendéglátásban kezdett, de olyan szakmára vágyott, ahol tehet másokért, ezért elvégezte a csecsemő- és gyermekápolói szakot. Négy éve az egyik koraszülött intenzív központban dolgozik.

– Igyekszünk a szülőket bevonni, hogy hasznosnak érezhessék magukat, hiszen többszörösen traumatizálva vannak, és borzasztó sok félelem kavarog bennük, tehetetlenül állnak az inkubátor mellett, miközben a gépek csipognak, sípolnak – magyarázza az ápoló. – Kicsit pszichológusok is vagyunk, próbáljuk a pozitív dolgokra felhívni a figyelmüket. Fontos, hogy az anya jól legyen, mert az hatással van a babára is. Viszont, ha az anya stresszel, az gátolja az anyatej termelését is, pedig az a legnagyobb kincs a pici számára. Életet menthet! Úgy kell elképzelnünk, mint egy élősejtes antibiotikumot.

 

400 grammos élet

Az osztályukon 23-24. héttől vesznek fel koraszülötteket. A négyszáz-hatszáz grammos babák annyiszor bizonyították már, hogy csodával felérő gyógyulásra képesek, hogy ha Szilviáék nem a saját szemükkel látják a javulást, nem hiszik el. Sőt! Azt is megfigyelték, hogy ha bármilyen vészhelyzet adódik, ami az összes orvost és nővért leköti, a többi baba mintha megérezné, hogy a pillanat most nem róluk szól, és nyugalomban várakoznak.

‒ Picik, aprók és törékenyek, de nagy tanítók ‒ mondja Szilvia, aki szívesen vezeti be a szülőket a babamasszázs alapjaiba is, ha már jobban van a kicsi. ‒ Az egyik babácskánk több hónapot töltött nálunk, nem tudtuk, mit érzékel a külvilágból, de amikor az anyukája finoman érintette, gyógyította kezeivel, láttuk, hogy ellazul és megnyugszik! Később átvitték egy másik klinikára. Az állapota miatt a masszázs volt az egyetlen, amit az édesanyja adhatott neki.

 

„Picit a mi gyerekeink is”

Pintér Edit harmincegy éve van a pályán, a neonatológiát, az újszülött-, koraszülött-gyógyászatot élethivatásának tekinti.

‒ Ez a munka folyamatosan tölt. Naponta érnek olyan impulzusok, amelyekből újra és újra erőt meríthetünk. Még mindig meghatódom, amikor az újszülöttet először adjuk oda az édesanyjának.

Edit a nehézségek közül azt említi, amikor egy gyerek bajba kerül, és minden szaktudásukra szükség van ahhoz, hogy később problémamentesen fejlődjön. Az embert próbáló helyzetek komoly összpontosítást igényelnek.

– Ezekben a hetekben a kisbabák picit a mi gyerekeink is, hozzánőnek a szívünkhöz – mondja. – Amikor hazamennek, és néhány hét múlva kapunk a szülőktől fotókat a szépen fejlődő babáról, majd később pedig az első lépésekről vagy az első születésnapról, az mindig nagy öröm nekünk.

 

A segítség ünnepe

2020-ban a Generali Biztosító a koraszülöttek világnapja alkalmából több mint 17 millió forintos eszköztámogatással segítette a korababákat, emellett pedig karácsonykor 400 koraszülött osztályon dolgozó nővérkének karácsonyi nagybevásárlással kedveskedett önkéntes munkavállalói és tanácsadói segítségével.