Élménypedagógiai módszer segíti gyermekotthonok lakóinak a későbbi önállósodást

2020. aug. 31. - Gyermek- és ifjúságvédelem

“Mikor elhagyják a gyermekotthont, sokkal kevesebb ember áll mögöttük, mint egy átlagos fiatal mögött. Nincsen család és megszűnik az intézményi támogatás is. - emeli ki Barnai Árpád, az Élményakadémia szakmai vezetője. Minden évben 12 hazai gyermekotthonból érkeznek fiatalok a Generali Mosolyvadász programjának keretében megvalósuló 4 napos táborokba. Élménypedagógiai gyakorlatok segítségével olyan feladatok elé állítják a gyerekeket, melyben egyéni felelősséget és a közösséggel való együttműködést gyakorolhatják be, hogy felkészültebbek legyenek a való élet nehézségeire.

A tábort egy 1 napos közös megbeszélés előzi meg, melynek már ekkor szándékos célja, hogy önálló döntéshelyzetbe helyezzék a gyerekeket: a táborok programját teljes egészében velük együtt alakítják ki.

A program során aztán az Élményakadémia trénerei több, ismerkedést és csapatépítést szolgáló kreatív játékkal is készülnek, de emellett mindig kiemelt program az úgynevezett “Expedíció” is. Ez  lényegében egy túra a tábor közelében, melynek során a gyerekek számukra szokatlan nagy felelősséget kapnak, hiszen a tájékozódás, a sátorépítés, sőt még a főzés is az ő feladatuk lesz egy rövid felkészítés után. Ennek segítségével gyakorolják, hogy milyen, mikor ismeretlen szituációba kerülnek és megismerik, miben tudnak önmagukra támaszkodni vagy épp mi az, amihez már a közösség együttműködése szükséges. Ezen kívül megtanulják, hogy felnőttek segítsége nélkül is képesek leküzdeni az előttük lévő akadályokat.

A program során igyekeztünk olyan helyzetekbe hozni a csoport tagjait, amikben feszegethetik képességeik határát, ezáltal valósabb önképre téve szert. A határaik átlépése gyakran nehezen ment, de ilyenkor nagy segítségünkre volt, hogy a csoport egy része volt már velünk korábban hasonló programon. Nekik volt már tapasztalatuk abban, hogy a kicsivel nagyobb kockázat vállalása, a határaik feszegetése a későbbiekben kifizetődik, ezért ők bátrabban vágtak bele ezekbe a helyzetekbe - és egyúttal segítették az újakat. - emelte ki az Élményakadémia egyik trénere.

Idén a vírushelyzet okán fókuszba került a reziliencát segítő feladatok elsajátítása is, melynek segítségével a gyerekek könnyebben dolgozhatják fel a járvány okozta bizonytalan helyzetet és az ezzel járó több hónapos bezártságot is.

“A járvány nyomot hagyott a gyermekotthonok működésén is. Nem volt egyszerű többek között az online oktatás lehetőségének megteremtése sem, mert sok lakásotthonban még internet sem volt elérhető. A Generali a Biztonságért Alapítvánnyal épp ezért igyekeztünk különféle digitális eszközök biztosításával kicsit könnyebbé tenni ezt az időszakot.” - mondta el Olt Boglárka, az alapítvány képviselője.