Futás három keréken -  Ismerd meg a babakocsis futás előnyei

2021. okt. 19. - Egészségmegőrzés

Egy gyerek fejlődésének szempontjából rendkívül fontos a rendszeres testmozgás. Az, hogy a sport szervesen beépüljön a napirendbe, elsősorban a szülő feladata, ezt pedig úgy tudja a leghatékonyabban elérni, ha jó példát mutat csemetéjének. A babakocsis futás egy kiváló módszer arra, hogy már csecsemőkorban megismertessük a kicsikkel a mozgás szeretetét, ráadásul a szülő-gyerek kapcsolatra és a párkapcsolatra is rendkívül pozitív hatással lehet, illetve akár a szülés utáni depressziót is hatékonyan enyhítheti.

A jó példa ragadós

A sportot egy kisgyerekkel a leginkább úgy tudjuk megszerettetni, ha mi magunk mutatjuk meg neki a benne rejlő örömöket, és közös, jóleső programmá tesszük a mozgást. Kézenfekvő lenne, hogy valamilyen csapatjátékkal keltsük fel a gyermek érdeklődését a mozgás iránt, ám ha a labdajátékok nem számítanak a család kedvencének, a babakocsis futás is kiváló módszer a sportszeretet elsajátítására! Ráadásul nagy előnye, hogy már pár hónapos kortól elkezdhetjük hozzászoktatni a kisgyermekeket a testmozgásra! Ha a tévénézés helyett heti 2-3 alkalommal, következetesen beiktatjuk a napirendbe, a kicsi készülni fog rá. A Fuss Babakocsival Egyesület blogja szerint nem ritka, hogy a  2-3 éves gyerekek már együtt csinálják a nyújtást a szüleikkel! De előfordult már olyan is, hogy az egyébként babakocsiban ülni nem szerető gyerek már örömmel pattant a babakocsiba, amikor látta, hogy az édesanyja magára húzza a futóruhát. 

Erősíti a kapcsolatokat

Előfordulhat, hogy az egyik szülő, vagy akár mindkettő a munkahelyi feladatai, túlterheltsége miatt csak nagyon keveset tud foglalkozni a gyerekkel, elenyésző időt tud vele együtt tölteni. A babakocsis futás erre is megoldás lehet! A munka után fáradt gőz kiengedésére tökéletes egy kis kocogás, ha pedig mindezt a kisgyerekkel együtt csináljuk, az együtt töltött értékes idő mennyiségét is növelhetjük. Sőt, akár a párunkkal való kapcsolatunkat is erősíthet a közös sport! Egy újszülött érkezésekor gyakran előfordul, hogy a fókusz túlságosan az új jövevényre terelődik, emiatt pedig a szülők eltávolodnak egymástól. A közös mozgás öröme újra összekovácsolhatja őket - akár babakocsival, akár anélkül.

Boldogság az anyának és a babának is

A babakocsis futás jelentősen enyhítheti a szülés utáni depresszió kevésbé súlyos formáit, valamint a gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést is jól kiegészítheti a rendszeres mozgás. A sport segítheti kimozdítani az anyukát a negatív gondolatok súlya alól, ráadásul fittebb is lesz tőle, ami növelheti az önbizalmát. A futásból akár közösségi programot is lehet csinálni! Ekkor az anyuka újra együtt lehet a barátaival, ez pedig szintén fontos aspektusa lehet a depresszióból történő kilábalásnak, pláne, hogyha a találkozó közös sportolással van egybekötve! Az pedig nem is kérdés, hogy a babának is azt teszi a legjobbat, ha édesanyja mind mentálisan, mind fizikai szempontból egészséges és kiegyensúlyozott.

Milyen típusú babakocsi szükséges a babakocsis futáshoz?

Kétségtelen, hogy egy hétköznapi babakocsival veszélyes lehet a futás, főként az egyévesnél fiatalabb gyermekek esetében. Így aki ebbe a sportba kíván belevágni, annak feltétlenül érdemes egy kifejezetten futáshoz és sportoláshoz kifejlesztett babakocsit beszereznie! E háromkerekű járművek technikai és szerkezeti szempontból úgy vannak kiképezve, hogy akár a rosszabb útviszonyoknak is ellenállnak, és elnyelik a babát érő rázkódás egy részét, többek közt a levegővel töltött kerekeiknek, hatékony felfüggesztési rendszerüknek, a nagyobb keréktávnak és a döntöttebb ülésszögnek köszönhetően. Egy ilyen babakocsi ára ugyan igen magas lehet, ám szerencsére hazánkban lehetőség van a futóbabakocsik bérlésére is! 

Versenyezz velünk!

Október 30-án, a Generali a Biztonságért és a Maraton Man által közösen szervezett, balatonfüredi Generali Run futóversenyen neked is alkalmad lesz kipróbálni a babakocsis futást! A helyszínen jelen lesz majd a Fuss Babakocsival Egyesület is, akik bármilyen kérdésedre tudnak majd válaszolni ezzel a mozgásformával kapcsolatban. Az egyesületet a Nyári család alapította néhány évvel ezelőtt azzal a céllal, hogy lefektessék Magyarországon az addig gyökértelennek számító babakocsis futás biztonságos szakmai alapjait. 

Mivel az egyesület megalakulásakor hazánkban csak nagyon szűk körben voltak elérhetők megfelelő kialakítású, kifejezetten futásra tervezett babakocsik, így már a kezdetekkor hozzáfogtak egy kölcsönző létrehozásához. Nekik hála ma már bármely érdeklődő nagyobb befektetés nélkül kezdhet bele a sport eme csodálatos, közösségi és családbarát formájába, a megfelelő eszközökkel, teljes biztonságban.

Ha tehát kipróbálnád a babakocsis futást, sok szeretettel várunk az október 30-i, balatonfüredi Generali Run-on! Ha pedig már van némi gyakorlatod a babakocsis futásban, akár babakocsis futamunkon is részt vehetsz, ahol a szülők gyermekükkel együtt részesülhetnek a sportolás és a versenyzés örömében! A részletekért kattints az alábbi linkre!

https://futas.maratonman.hu/