Kapni jó, de szívből adni még jobb: hasznos tanácsok az adományozáshoz

2023. jún. 7. - THSN

Az adományozás egy fontos és nemes cselekedet, amellyel támogathatjuk a rászorulókat. Legyen szó pénz- vagy tárgyi adományról, mindkettő igazán pozitív hatást gyakorol annak az életére, aki kapja – és persze a sajátunkra is azáltal, hogy tudjuk és látjuk: valóban segítettünk. Akad azonban néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartani, amikor adományozunk, akár pénzösszeget, akár tárgyat.

 

Ha részt vettél már jótékonysági akcióban, ha adományoztál már valaha, akkor bizonyára tudod, hogy milyen szívmelengető érzés örömet szerezni és hozzájárulni ahhoz, hogy valakinek az élete jobb irányba változzon. Ehhez viszont az kell, hogy azt add, amire valóban szükség van, és úgy, ahogyan arra szükség van.

Tárgyi adomány szervezeteknek

Amikor egy szervezet, alapítvány vagy közösség számára szeretnél adományozni, egyrészt válassz olyan szervezetet, amely megbízható, etikus, valamilyen oknál fogva közel áll hozzád, egyetértesz a célkitűzéseivel, tevékenységével, üzenetével; másrészt pedig azt add, amit a szervezet kér, gyűjt. 

Tárgyi adomány esetében a következőkre érdemes figyelni!

Minőség, állapot: Az adományozott tárgy legyen megfelelő minőségű, használható, hiánytalan állapotú, a funkcióját kifogástalanul ellátó. Tehát például ajándékozhatsz használt ruhaneműt, de az legyen tiszta, hordható, sérülésmentes. 

Tisztaság, higiénia: Mindig gondoskodj arról, hogy az adományozott tárgy tiszta és higiénikus legyen. Tisztítsd le, szükség esetén mosd meg, fertőtlenítsd, azaz tegyél meg mindent, ami ahhoz kell, hogy az adományt biztonságosan használhassa majd a befogadó.

Ételek, tisztálkodási eszközök: A már felbontott élelmiszer vagy kozmetikum, tisztálkodószer, még ha csak kicsit is fogyasztottál belőle, nem tekinthetők adománynak. A „steril”, még nem kinyitott csomagolású termékek a megfelelők.

Kommunikáció és együttműködés: Légy nyitott a kommunikációra az adományozási folyamat során. Ha bizonytalan vagy, akkor nyugodtan érdeklődj a kiválasztott szervezetnél arról, hogy konkrétan mire van szükségük és mik az adományozással kapcsolatos kérdéseik. Így még hatékonyabban segíthetsz.

Az adományozás nem lomtalanítás: …és nem az a fő célja, hogy egyszerre megszabadulj mindazon tárgytól, amit az előző szanálás során kidobásra ítéltél az otthonodban. Először is nézd át a leselejtezett tárgyakat: ami már működésképtelen, azt dobd ki, vagy még jobb, ha elviszed a szelektív hulladékgyűjtő telepre). A megfelelő állapotú, használható darabokat pedig csoportosítsd (pl.: ruhák, bútorok, játékok stb.). Ezután kutass fel olyan – lehetőleg helyi – szervezeteket, amelyek épp az adott tárgycsoportot gyűjtik, és vedd fel velük a kapcsolatot. 

Fontos: Bármit is adományozol, gondold át előtte alaposan, hogy tényleg nem lesz-e már rá szükséged a későbbiekben. Amit egyszer odaadtál, azt később visszakérni nem csak neked kellemetlen, de a befogadó számára is nehézségeket okozhat.

Pénzbeli adomány

Amennyiben pénzadománnyal szeretnél támogatni egy számodra fontos kezdeményezést, alapítványt, arra is számtalan lehetőséged nyílik, akár rendszeres, akár esetenkénti juttatás formájában.

Válassz olyan szervezeteket, amelyek hiteles weboldallal rendelkeznek, részletes információt nyújtanak a működésükről, a céljaikról, valamint a projektjeikhez való hozzájárulásról. Érdemes ellenőrizni azt is, hogy rendelkeznek-e a megfelelő engedélyekkel a működéséhez. Hasznos megnézned továbbá, hogy miként kommunikálnak a közösségi médiás felületeiken, hogyan számolnak be az adományok felhasználásáról, az eredményeikről és tevékenységeikről. 

Kereshetsz visszajelzéseket, ajánlásokat vagy történeteket azoktól, akik már részt vettek az adott szervezet programjaiban vagy támogatást kaptak tőle. Ez segít abban, hogy megértsd, milyen hatással vannak az adományok a rászorulók életére és a közösségre.

Az esetenkénti pénzadomány juttatásának egyik régóta népszerű változata a jótékonysági vásár, bazár és társaik. Ebben az esetben bármilyen „vásárfiáról” is legyen szó, a befolyt összeget az eseményt lebonyolító szervezet az előre meghatározott jótékonysági célra fordítja. 

Adománybüfé a Generali Gyerek Szigeten

Az előbb említett jótékonysági formához sorolható a Generali Adománybüfé is, amely június 16-18. között várja a segíteni – és persze a finom falatokra – vágyókat az óbudai Hajógyári-szigeten, a Generali Gyerek Sziget keretében.

A Generali lelkes önkéntesei közkedvelt nyári büféételekkel, például palacsintával, hotdoggal, valamint frissítő italokkal készülnek a látogatóknak, a Generali Adománybüfében összegyűlt felajánlások pedig egy jó ügyet szolgálnak: a Generali The Human Safety Net programja és az Otthon Segítünk Alapítvány közös nyári szülő-gyermek táborát támogathatod azzal, ha vásárolsz a finomságokból. 

Ez az alkalom is része a THSN közösségi kezdeményezésének, a Global Challenge-nek. A The Human Safety Net koncepcióját a „segítséglánc” alapeszméje adja: azok, akiken segítünk, egyszer valaki másnak segítenek majd, így a pozitív változások hulláma az egész világra kiterjed, és korlátlanná teszi a lehetőségeket.

A Gyerek Szigetre a belépés díjtalan, a három napos rendezvény részletes programját ide kattintva böngészheted át!

Bármilyen és bármekkora adományról is legyen szó, mindenképpen pozitív hatással lesz mind a befogadó, mind az adományozó életére. Ha van rá módod, és szívből, figyelmesen, önzetlenül adsz, azzal hozzájárulsz a rászorulók mindennapjainak javításához, a közösségek támogatásához, és igen: téged is örömmel fog eltölteni.