Közeleg a nyári szünet – most még fontosabb megtölteni a rászoruló családok hűtőit tápláló ételekkel!

2022. máj. 27. - THSN

Szeretnénk és próbálunk minél tápanyagdúsabban táplálkozni. Vegák vagy vegánok leszünk, ha úgy tartja kedvünk. Pizzát rendelünk péntek este, ha megkívánjuk. De ma Magyarországon sokezer gyerek az iskolai szünetben hetekig nem jut meleg ételhez, a hó közepétől nekik a kenyér és a szalámi is luxusnak számítanak, a tésztát gyakran csak tejföllel eszik, és az óvodát, iskolát azért várják, hogy végre EHESSENEK. Idén a The Human Safety Net és az Anyák az Anyákért Alapítvány ismét ebben próbálnak segíteni: élelmiszercsomagokkal szeretnék támogatni a gyerekek megfelelő étkezését.

Az Anyák az Anyákért Alapítvány 2016 óta országosan segíti a kisgyermekes családokat, illetve gyermekeket ellátó intézményeket is támogatnak. A munkájuk felbecsülhetetlen, hiszen ma Magyarországon a gyermekéhezés igen komoly probléma, ráadásul a COVID óta még sokkal több embert érint. Az óvodai, iskolai szünetek pedig a szokottnál is nagyobb kihívást jelentenek a rászoruló családok számára, hiszen míg tanítási időben a kicsik az intézményben meleg ételhez jutnak, a szünetekben sok esetben ezt a családok képtelenek megoldani.

Az iskolai szünetek óriási kihívást jelentenek

Az alapítvány munkája kiterjed olyan most már olyan ukrán családokra, elsősorban gyerekekre, édesanyákra, nagymamákra is, akik immár hosszabb ideje valamelyik szálláshelyen élnek. Az ő esetükben, a szállás biztosítása után, az élelmezés megoldása a legnehezebb feladat.

Az Anyák az Anyákért Alapítvány és a The Human Safety Net EllátPakk programja ezért is kiemelten fontos project: a program lényege, hogy minél több rászoruló család számára eljuttassanak egy havi, kiegyensúlyozott étkezést fedező, előre összeállított élelmiszerdobozt 50 ezer forint értékben.

A kezdeményezésről Varga Éva, az Anyák az Anyákért Alapítvány vezetője mesélt:

„Már a tavalyi téli szünetben is gyűjtöttünk pakkokat a családoknak, mert az a tapasztalat, hogy a szünetek – legyen az akár két hét is – óriási kihívást jelentenek a rászoruló családoknak. A nyári szünidő pedig sokak számára valóban egyet jelent azzal, hogy nem jutnak meleg ételhez, alapvető élelmiszerekhez. Nagyon sok kis településen az önkormányzat sem tud segíteni a rászoruló családoknak, mert például azon a településen nincs óvoda, gyerekek viszont igen. Volt olyan eset, hogy az óvodai tornaórát át kellett tenni reggelről, mert több gyerek is volt a csoportban, akik CSAK az intézményben kapnak ételt, és annyira éhesek voltak reggel, hogy képtelenek voltak sportolni a többiekkel. Ez is Magyarország, és bizony sok esetben nem is kell messzire menni – a főváros vonzáskörzetében is találkozunk szívbe markoló esetekkel.”

Éva kiemelte azt is, a csomagok összeállításánál törekszenek arra, hogy a körülményekhez képest tápanyagdús ételeket és vitaminokat is eljuttassanak a családok részére.

„A csomagokat úgy rakjuk össze, hogy tartalmazzák az alapvető élelmiszereket a főzéshez. Törekszünk arra, hogy a tészta mellé menjen por vagy üveges szósz, legyen a csomagban hagyma, krumpli, kolbász. Vannak helyek, ahová csak tartós élelmiszert tudunk szállíttatni, így ott gyümölcs helyett igyekszünk vitamint is tenni a csomagba. Vagy például szörpöt. Ez sok gyereknek – akik például túró rudit életükben nem láttak – az extra kategóriába tartozik. Igyekszünk komplett csomagokat összerakni, hogy azokból abszolút lefőzhető legyen egy menü. A minőségi éhezés döbbenetesen sok családot érint – vagyis az, hogy bár ételhez jutnak, de azokban nincsenek tápanyagok. Mert az, ha hetekig tejfölös tésztán vagy tejbegrízen él a gyermek, beláthatatlan következményekkel jár. De a csomagok tartalmaznak sót, borsot, olajat, zsírt is, mert – bár ezt valószínűleg nem sokan feltételeznék - bizony a legtöbb rászoruló családnál ezek a teljesen alapvető élelmiszerek is hiányoznak a konyhából. Nem egyszer kapunk képet üres hűtőkről. Ezek pedig nem az Instagramról letöltött fotók. Ez a valóság.”

„Igyekszünk segíteni”

Éva elmeséli, hogy kolléganőjével, Almádi Zsuzsival igyekeznek kimenni a családokhoz, amikor lehetőségük van rá, de sokat segítenek neki a szülei is. Elmondta, egyszer lakcím helyett egy helyrajzi számot kapott, ahová csomagot kellett eljuttatnia – és bizony nem volt egyszerű rátalálni a környékre, amiről nem sokan feltételeznék, hogy ott még laknak emberek…A COVID óta pedig sajnos megkétszereződtek a segítségkérések is.

„Volt olyan családunk, aki maga segített évente párszor a rászoruló családoknak, és most már ők is segítséget kértek. Vannak családok, ahol hirtelen vesztette el mindkét szülő a munkáját, nem volt tartalékuk, hónapról hónapra élte. A legtöbb esetben tényleg nem azért keresnek minket, mert nincs pénz az áramra vagy a villanyra, ez már szóba sem kerül. Hanem azért, mert valóban nem jutnak minőségi élelemhez. Ez is Magyarország – ahol nem egy otthonban üres tejfölöspoharat használnak pohárként. Mi igyekszünk segíteni ezeknek a kisgyermekes családoknak, rájuk fókuszálunk, ám nem árt tudni, hogy sok helyen az idős nyugdíjasok is pont így élnek. De nem tudunk mindenkin segíteni, talán ez a legborzasztóbb ebben!”

2021. év végén alapítványunk harminc rászoruló család karácsonyát tette szebbé, könnyebbé a támogatásunkból összeállított élelmiszerdobozokkal. Az idei évben a Generali cégcsoport dolgozói is felkarolják az ügyet, és adománygyűjtést szerveznek az EllátPakkoknak elnevezett élelmiszerdobozok célba juttatására.
A kezdeményezéshez csatlakozni, adományozni az itt elérhető oldalon lehet.