Kutatás: a magyar szülők több mint fele tudatosnak tartja magát a gyereknevelésben

2022. okt. 24. - THSN

A magyar szülők 55%-a legalább az idő nagy részében tudatosnak tartja magát a gyereknevelésben, míg mindössze a szülők 6%-a neveli teljesen spontán a gyermekeit – derült ki a Generali friss, reprezentatív kutatásából. Leginkább a kiegyensúlyozottság és a példamutatás érdekében nevelik tudatosan gyermeküket a megkérdezett szülők. 

 

Mivel nem egyszerű feladat ma tudatosan, megfontolt döntések alapján „terelgetni” a gyermekeket a megfelelő úton, a Generali a Biztonságért Alapítvány The Human Safety Net programjának őszi kampánya arra hívja fel a figyelmet, hogy boldog felnőtt csak boldog gyerekből lehet.

Rendkívül vegyes képet mutat a magyar szülők gyermeknevelési attitűdjeiről a Generali reprezentatív felmérése. A kutatás eredményei szerint a magyar szülők több mint fele (55%) saját megítélése szerint teljes mértékben, de legalább az idő nagy részében, számos dologban tudatosan neveli gyermekét, míg 39%-uk nem mindig, vagy csak egy-két esetben ennyire következetes. A megkérdezettek 6%-a ezzel szemben azt válaszolta, hogy teljesen „spontán” szülő, nem tulajdonít különösebb jelentőséget a tudatosságnak a mindennapok során. 

Arra a kérdésre, hogy a szülők szerint miért fontos a tudatos nevelés, a legtöbben azt válaszolták, hogy a kiszámíthatóbb környezet miatt kiegyensúlyozottabb lehet a gyerek és a szülő is (51%), illetve a minta, amit a szülő mutat, kapaszkodókat ad a gyerekeknek is (36%). A jövő tervezhetőségét csaknem ugyanennyien tartották fontosnak (33%), míg a lelki sérülések elkerülhetőségét minden negyedik szülő jelölte meg motivációs oknak. 

De vajon hogyan tudjuk leginkább segíteni a gyermekek felnőtté válását, kibontakozását? 

Boldog felnőtt csak boldog gyerekből lehet

A fenti kérdésre igyekszik választ adni a Generali a Biztonságért Alapítvány The Human Safety Net programja. A The Human Safety Net (THSN) a Generali által életre hívott globális közösségi kezdeményezés, amely lehetőséget teremt hátrányos helyzetű emberek számára, hogy átalakíthassák családjuk és közvetlen közösségük életét. A program első televíziós kampányában a legkisebbek kerülnek a fókuszba: legfontosabb üzenete, hogy boldog felnőtt csak boldog gyerekből lehet, és hogy minden gyermeknek jár az esély a megfelelő fejlődésre, a boldog gyermekkorra. A kampány arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyermekekben rejlő lehetőségeket a szülők ismerhetik leginkább. Hiszen senki sem tudja jobban, mint a szülő, hogy mire van szüksége gyermekének, és természetesen a legjobbat akarja neki, még akkor is, ha nehéz körülmények között neveli őt.

A The Human Safety Net program a szülőket támogatja abban, hogy nagyobb biztonságban érezhessék magukat, tudatosan teremthessék meg gyermekeik egészséges, kiegyensúlyozott fejlődésének feltételeit. 

Alapítványok támogatása

A The Human Safety Net öt alapítvány támogatásával szeretné megvalósítani céljait a gyermekek élethelyzetének javítása érdekében: az érintettek leginkább a koraszülött babák és a kisgyermekek, egészen 6 éves korig. 

Az Otthon Segítünk Alapítvány felkészített önkénteseivel kisgyermekes családokat karol fel szülői tapasztalataik megosztásával, baráti támogatással a családok otthonában a mindennapi tevékenységekben, nehézségek, elakadások és bizonytalanságok leküzdésében. A The Human Safety Net program révén támogató szülői csoportok, workshopok valósulnak meg.

Az Anyák az Anyákért Alapítvány a The Human Safety Net program támogatásával eseti segítséget igyekszik nyújtani a nehéz helyzetben lévő kisgyermekes családok számára.

A PAF Alapítvány és a Melletted a helyem Egyesület támogatásával a The Human Safety Net program célja a hazai koraszülött ellátás fejlesztésének elősegítése. A családközpontú ellátás fejlesztése révén ugyanis a korábban érkezett babák könnyebben legyőzhetik életük első időszakának minden nehézségét, és így esélyt kaphatnak arra, hogy egészséges felnőttekké váljanak.

A The Human Safety Net támogatja a Blum program azon küldetését, hogy minden gyermek önmaga lehessen, megtalálja helyét a világban, és ehhez a lehető legtöbb erőforrással, képességgel rendelkezzen.

Az őszi időszakban a BLUM program kap kiemelt szerepet: kerekasztal-beszélgetés formájában hívja fel a figyelmet azokra a szülőket érintő mindennapos kihívásokra és nehézségekre, amelyek az óvodai létet leginkább jellemzik, és amelyekre a Blum pedagógiai programja válaszokat és megoldásokat kínál. 

A kerekasztal egyben a Blum-hét programsorozatot is megnyitja, amely az ország 4000 óvodájába juttat el egy mese köré épülő tematikus foglalkozássorozatot. 

 

A kisgyermekes családokat fókuszba helyező őszi programsorozatot egy különleges karácsonyi kezdeményezés koronázza majd meg, melynek a Generali dolgozói is – akárcsak az elmúlt évek során – aktív résztvevői lesznek.