Roller, segway és társaik – hogyan közlekedj biztonságosan az elektromos eszközökkel?

2022. febr. 21. - Közlekedésbiztonság

Egyre több úgynevezett mikromobilitási eszköz tűnik fel az utakon, utcákon, járdákon. A rollertől kezdve a gördeszkán, a one wheeleren és a hoverboardon át a segway-ig rengeteg formája létezik ezeknek az elektromos járgányoknak, és egy teljesen új szituációt teremtenek a közlekedésben. Mire kell figyelned, hogy mind másokat, mind magadat a lehető legnagyobb biztonságban tudd a ezen eszközök bármelyikének használatakor?

Nem kell hozzájuk jogosítvány, kiválthatod velük a tömegközlekedést, egyszerű a parkolás, környezetbarátak, ráadásul igazi „easy rider” életérzést adnak, főleg tavasztól őszig, mikor még az idő is kellemes. Mindenképpen praktikus eszközök a városban való mozgáshoz, akár béreled, akár sajátod van, de hiába a számos előny, bizony van pár alapszabály – egészen pontosan megszívlelendő javaslat –, amit fontos betartani a balesetmentes közlekedés érdekében.

Miért használjuk a megszívlelendő javaslat kifejezést? Mert hiába nő napról napra világszerte a mikromobilitási eszközök népszerűsége, itthon a KRESZ gyakorlatilag még nem ismeri és nem szabályozza ezeket a masinákat. Így még várat magára az egységes törvényi tisztázása annak, hogy hova tartoznak és milyen szabályok vonatkozzanak rájuk. Mi lehet hát az irányadó? Ahogy a szakértők javasolják: a józan ész, a körültekintés és egymás tisztelete.

Szabályok helyett javaslatok

Szigorú jogszabályokat tehát nem tudunk felsorakoztatni, viszont van néhány jótanács, amit a saját és mások testi épségének megőrzése érdekében fontos betartani, követni.

Indulj ki abból, hogy mi jellemzi elsősorban ezeket az eszközöket: a gyalogokhoz képest sebesek, akár 20-25 km/órával is haladhatnak, jól gyorsulnak, halkak (azaz nem könnyű őket észrevenni), de sajnos leggyakrabban ezekből az előnyökből fakadnak a problémák is. Főleg úgy, hogy bármelyik elektromos eszközről is van szó, legyen az roller, segway vagy hoverboard (az elektromos kerékpárt most nem soroljuk ide), egyelőre nem minősül járműnek. Ebből kiindulva elméletileg a járdán lehetne velük közlekedni, és a gyalogosokra vonatkozó KRESZ-szabályok lehetnek az irányadók, de pont a törvényi tisztázás hiánya miatt a helyzet nem ilyen egyszerű... Annak viszont érdemes utánanézni, hogy abban a városban, ahol közlekedsz, milyen előírásokat léteznek például az elektromos rollerek használatára, mert országszerte több olyan terület is akad, ahol önkormányzati rendeleteket hoztak a szabályozás érdekében!

De a legfontosabb kérdés mégis az, hogy mit kell észben tartanod a balesetmentes közlekedés érdekében? Vegyük sorra!

Védőfelszerelés

Mint már említettük, a mikromobilitási eszközök használatához nincs kötelező felszerelés, éppen ezért nem ritka látvány például egy fedetlen fővel rollerező egyén. Mégis melegen ajánlott a bukósisak használata minden olyan elektromos eszköz esetében, amely viszonylag gyorsan képes haladni, mert túlzás nélkül életet menthet! A bukósisak mellett praktikus lehet még a térd- és a könyökvédő, valamint rossz látási viszonyok mellett a láthatósági mellény viselése is. Természetesen élhetsz azzal a kifogással, mely szerint „dehát én úgyis lassan megyek”, nem érdemes azonban kockáztatni, ráadásul nem feltétlenül rajtad múlik, önhibádon kívül is érhet baleset.

Kiszámítható mozgás

Igyekezz úgy közlekedni, hogy az autósok és a gyalogosok számára is a lehető legjobban felmérhető legyen a mozgásod. Ne fékezz hirtelen, ne cikázz, ne száguldozz, lehetőség szerint mindig jelezd, hogy merre szeretnél kanyarodni, és tartsd szem előtt azt az elvet, mely szerint a járda elsősorban a gyalogosoké. Egy gyalogoshoz képest nagyon gyors vagy, ezért aztán nehéz betagozódnod a járda forgalmának ritmusába, ez pedig számos baleset kiváltó oka lehet.

Van fékútja!

Ne feledd, hogy ahogyan egy autónak, motornak vagy kerékpárnak, úgy a mikromobilitási eszközöknek is van fékútja, azaz nem lehet velük csak úgy egyik pillanatról a másikra megállni, mint amikor gyalog vagy.

Ügyelj az útviszonyokra!

A gyalogosok, a kerékpárosok és az autók mellett természetesen figyelembe kell venned a közlekedés során az útviszonyokat is. Egyrészt ügyelj az esetleges úthibákra, egy-egy alattomosabb kátyúval szemben a rollered kis kerekei feltehetően alulmaradnak az ütközetben, de számolj például az időjárási körülményekkel is, eső, hó, jég esetén értelemszerűen ezek is befolyásolhatják az „terep” milyenségét.

Fő a biztonság!

Az elektromos eszközök használatakor is a közlekedj úgy, hogy ne veszélyeztess se másokat, se magadat, maradj körültekintő, és minden helyzetben törekedj a biztonságra!

Kolovratnik Krisztián és fia, Borisz kerékpáros vlogjának, a Bringás Brigantiknak 5. epizódja is a mikromobilitási eszközökkel foglalkozik. Nézd meg a videót, és tudj meg további érdekességeket a témáról!