Téli sportok gyerekeknek: havas-jeges kalandok az aktív időtöltés jegyében

2023. nov. 20. - Egészségmegőrzés

Sportolni télen is jó, csak meg kell találni azt a sportágat, amit a hidegebb időben is szívesen és lelkesen végeznek a gyerekek. November utolsó hétvégéjén a Generali Freeze Fesztiválon kicsik és nagyok egyaránt belekóstolhatnak a havas-jeges sportok örömeibe a korcsolyázástól kezdve a jéghokin át a curlingig. Következzen egy kis télisport-ajánló!

Korcsolyázás

A korcsolyázás nemcsak szórakoztató tevékenység, de számos előnnyel is bír a gyerekek számára. Ez a dinamikus sport javítja az állóképességet, erősíti az izomzatot, fejleszti az egyensúlyérzéket, a koordinációját, valamint növeli az önbizalmat is – mindezt játékos formában.

  • Alapvető fontosságú a megfelelő korcsolya beszerzése. Kezdők számára a hobbikorcsolya teljesen jó választás, arra kell ügyelni, hogy tökéletesen illeszkedjen, sehol ne nyomja a lábat, és tartsa a bokát. Javasolt olyan zoknival próbálni, amit majd a korizásnál is viselni fog a gyerek, mert a zokni vastagsága, anyaga is befolyásolhatja, hogy milyen méretű jégkorcsolya lesz a legjobb. A gyermeknek szánt hobbikorcsolyák túlnyomó része szerencsére állítható méretű, így több szezonon át is használható.
  • Ami a védőfelszerelést illeti, kezdőknek a bukósisak használata kiemelten ajánlott, de érdemes térd-, könyök- és csuklóvédőt is viselni, akárcsak a sima görkorizás esetében.

Jégkorong

Ha szülőként úgy látod, hogy a gyermeked igazán otthon érzi magát a koripályán, élvezi a gyors tempót és vérbeli csapatjátékos, akkor a jégkorong lehet számára a megfelelő sportág. A jégkorongozás egy rendkívül energikus sport, ami kiválóan alkalmas a gyerek állóképességének fejlesztésére és számos egyéb készségének javítására, mindemellett a csapatmunkát és a stratégiai gondolkodást is elősegíti.

  • Ha komolyan gondoljátok, hogy kipróbáljátok a jégkorongot, akkor az első és legfontosabb feladat megtalálni azt a klubot, ahol a gyermek szakemberek segítségével tanulhatja meg a sportág csínját-bínját. Ha megvan a klub/egyesület, akkor az edzők a segítségetekre lesznek abban, hogy mik az első lépések, milyen felszereléseket kell pluszban beszerezni, valamint hogyan zajlanak az edzések, a felmérések.
  • A jégkorong egy igazán szórakoztató és rengeteg előnnyel járó sport, de azt vegyétek figyelembe, hogy erős elköteleződést és kitartást igényel mind a gyermek, mind a szülő részéről – már ha valóban komolyan gondolja a család, hogy belevág. 
  • Ha szeretnétek egy kis ízelítőt kapni a jégkorong szépségeiből, a Generali Freeze Fesztiválon a Magyar Jégkorong Szövetség jóvoltából a szlalomozást, a kapura lövést és különféle ügyességi játékokat is kipróbálhatnak a lurkók.

Síelés

A szakemberek szerint általánosságban elmondható, hogy a síelés „rendes” megtanulásába 5-6 éves korban érdemes belevágnia a gyereknek. Ekkora már kellően fejlett az izomzata, csontozata, mozgáskoordinációja és kommunikációs képessége ahhoz, hogy hatékonyan képes legyen a sportág alapjainak elsajátítására. Természetesen korábban is elkezdhet ismerkedni a síeléssel – egészen pontosan a környezettel, a hóval, az alapvető felszerelésekkel stb. – de inkább még játékosabb formában.

Az első lépések közé tartozik a síelés alaptechnikáinak elsajátítása, ilyen például az egyensúlyozás, a siklás és az irányítás. Ez időbe telhet, de a gyakorlás és a türelem meghozza gyümölcsét​. Az oktatáshoz ajánlott szakértő segítségét igénybe venni, legalább az elején, hogy a kicsi valóban helyesen tanulja meg az alapokat.

Kötelező-e a gyerekeknek a bukósisak a sípályán?

Hazánkban ez nincs szabályozva, tehát nem kötelező. De nem érdemes kockáztatni, törekedjetek a biztonságra, viseljen a gyerek bukósisakot a sípályán. 

Nézzük a hozzánk közel eső országokat: 

– a sísisak használata kötelező Ausztriában és Szlovákiában 15 év alatt; 

– Olaszországban 18 év alatt; 

– Lengyelországban 16 év alatt; 

– Szlovéniában és Horvátországban 14 év alatt. 

Svájcban, Franciaországban és Németországban a sisak viselése nem kötelező, de ajánlott.

Curling

A curling egy olyan sportág, ami a család minden tagjának nagyszerű időtöltést kínál. A játékban két csapat vesz részt, a cél pedig az, hogy nyolc-nyolc gránitkövet csúsztassanak a jég felületén egy jelölt terület, az úgynevezett house felé, amely egy koncentrikus körökkel jelölt célpont. A culing stratégiai és precíziós elemeket egyaránt magába foglal, ezáltal a sikerhez jelentős taktikai tervezés is szükséges.

Tudtad, hogy Magyarországon mindössze egyetlen dedikált curling pálya található (a Budapest Kamaraerdőben)? Ha szívesen megismerné a család apraja-nagyja ezt a különleges játékot, akkor feltétlenül látogassatok ki a Generali Freeze Fesztiválra a Városligeti Műjégpályára, ahol erre is lehetőségetek lesz!

3 nap a jégen

Várunk titeket november 23–25. között a Városligeti Műjégpályán a Generali Freeze Fesztiválon, ahol nemcsak szórakoztató sportprogramokon vehettek részt (lesz éjszakai korizás, sőt, a skateblade szerelmesei is birtokukba vehetik a jeget), de szuper koncerteken is bulizhattok! A programkínálatért kattins ide!

  • A helyszínen kint lesz a Generali két egészségügyi szűrőbusza is. A 15 perces ingyenes vizsgálat elemei között szerepel teljes testösszetétel elemzés; alsó- és felső végtagi vérnyomásmérés; verőérszűkület-vizsgálat; érmerevség-vizsgálat; véroxigén-szint mérés; koleszterinszint mérés; légzésfunkciós vizsgálat; csontsűrűség mérés, gluténérzékenység tesztelése, PSA teszt.
  • Ha a Jófej vagyok, adományozok elnevezésű jegytípust is megvásárolod a fesztiválra, akkor 500 forinttal segíted a kisgyermekes családokat támogató THSN programunkat! Részletek: https://freeze.hu/jotekonysag