Vigyázz, kész, Innomate! Formabontó ötletek fiataloktól

2022. febr. 17. - Gyermek- és ifjúságvédelem

Lezárult a 2021/2022-es Innomate program egyik legfontosabb szakasza: a programban részt vevő középiskolások csapatai olyan ötleteket mutatnak be, amelyek újító, modern és kreatív megoldásokat kínálnak egy-egy őket foglalkoztató problémára. Az ötletekre  február végétől lehet szavazni - a cél a döntőbe jutás. De miről is szól pontosan az Innomate?

Újító gondolatok középiskolásoktól

A United Way Magyarország és a Generali a Biztonságért Alapítvány az idei tanévben ezúttal közösen indította el az InnoMate elnevezésű saját élményű, 21. századi készségekre épülő innovációs programját. A programja célja az, hogy segítse a fiatalokat olyan, a kor elvárásainak megfelelő kezdeményező-, munkavállalói és vállalkozói készségek megszerzésében, amire a hagyományos iskolai keretek nem, vagy csak nagyon ritkán adnak lehetőséget. A program során a fiatal generációk megtapasztalják, milyen fontos lépésekkel juthatnak el a problémától egy remek ötletig, majd annak megvalósításáig, de emellett a pályaválasztást is segítendő betekintést kaphatnak olyan vállalatok életébe is, melyek kifejezetten vágynak az új szemléletmódokra, ötletekre, meglátásokra. 

Az InnoMate program keretei között 5 középiskola (Szentendre, Berettyóújfalu, Pécs, a budapesti  Neumann János Informatikai Technikum és a budapesti Mozgásjavító) és két tanoda (Szeged és Csörög) 24 oktatója sajátíthatott el egy olyan oktatási anyagot, melyet oktatási és start-up szakértők dolgoztak ki annak érdekében, hogy akár középiskolai keretek között is fejleszteni tudják a fiatalok problémamegoldó, innovációs és kommunikációs készségét, kritikus gondolkodását. A program egyik alapja  az ún. tervezői gondolkodás volt. A program nagy előnye, hogy a kiválasztott középiskolák diákjai a saját tanáraik és mentoraik segítségével álmodhattak meg és dolgozhattak ki terveket, és fejleszthették a kreatív, tervezői gondolkodásmódjukat. 

Csapatmunka és kommunikáció

Amint összeálltak a középiskolás csapatok az oktatóikkal, megindult az ötletelés: közel 4 hónap állt a csapatok rendelkezésére – ez idő alatt kellett egy általuk fontosnak tartott probléma megoldására csapatot építeniük, kidolgozniuk egy ötletet és elindulni a megvalósítás útján. A munka során nagy szerepet kapott az is, hogy a diákok megtanuljanak csapatban dolgozni, megfelelően kommunikálni, és nem csak megtervezni az ötlet megvalósítását, de felkészülni arra, hogyan tudják ezt prezentálni nagyobb közönség előtt.

Egy videós elődöntő után a legjobb ötletek idén márciusban, az Online Demo Day keretei között kerülnek bemutatásra.  A közönség és a szakértők által legjobbnak vélt csapatok pedig a május végi innovációs táborban tökéletesíthetik ötleteiket. A verseny már most nagyon izgalmasnak ígérkezik, a diákok kreativitása szárnyalt a felkészítés alatt. Többek között olyan ötletek is születtek, mint az érzelmi fejhallgató, amely a fizikai/lelki állapothoz mérten választ stresszoldó, nyugtató zenét, vagy az üdítő utántöltő automata az iskolákba, hogy kevesebb műanyagflakont használjunk.

Fantasztikus felfedezés volt számunkra, hogy a diákok mennyire érzékenyek a társadalmi problémák iránt. Számos olyan ötlet merült fel, ami ezek megoldását célozza: például szenzoros szemüveg vakoknak és gyengénlátóknak, online mentális segítségnyújtó applikáció fiataloknak, applikáció a munkanélküliség megszűntetésére, vagy éppen bántalmazottak számára álcázott segélykérő alkalmazás.

Vár a világ!

A program nem titkolt célja az, hogy a középiskolásoknak is bemutassa, milyen valójában a munka világa, milyen sok lehetőség vár majd rájuk a nagybetűs életben, de ösztönzi is őket arra, hogy merjenek nagyot álmodni, innovatív, újító dolgokban gondolkodni, és ne féljenek tenni és dolgozni az álmaikért. Ezt segítette az is, hogy a diákok betekintést nyerhettek „munkaélmény napok” keretei között abba, hogyan működnek nagyvállalatok, civil szervezetek, így a program során lehetőségük is volt ellátogatni többet között a Roar-hoz és a Lenovo-hoz is. 

Itt tart most az Innomate: az ötletek elkészültek, a következő hetekben pedig indul az izgalom! Február végén megkezdődik az online szavazás, ahol kiderül, hogy a nagyközönség és szakemberek melyik csapatok ötleteit tartják arra érdemesnek, hogy tavasszal egy három napos táborban alaposabban kidolgozzák őket. Magasan van a mérce: 2021-ben az InnoMate 2021 győztese Gáti Péter, Hajnal Csongor, Kerner Adrienn és Sárdy Kata ötlete, az okoskuka volt, ami nagyban segítené a szelektív hulladékgyűjtést és a környezetvédelmet. 

Kíváncsian várjuk, 2022-ben milyen fantasztikus, újító tervekkel állnak elő a fiatalok!