10 tipp, hogy megőrizd a mentális egészséged!

2021. okt. 12. - Egészségmegőrzés

1992 óta minden évben október 10-én ünnepeljük a mentális egészség világnapját. A Lelki Egészség Világszövetsége azért hívta életre ezt a hagyományt, hogy ráirányítsák a figyelmet a jó mentálhigiénés állapot fenntartásának fontosságára, és megszabadítsák a lelki kórképek témakörét a tabuktól. Ez alkalomból az alábbi cikkben összeszedtünk 10 olyan tippet, amivel sokat tehetsz a saját mentális egészséged megőrzéséért.

1. Beszélj az érzéseidről!

A fájdalmad, örömöd, szomorúságod és problémáid megosztása nem a gyengeség jele, hanem alapvető feltétele a jó mentális egészségnek. Ha kibeszéled magadból a nyomasztó, téged foglalkoztató kérdéseket, könnyeben találhatsz rájuk megoldást, főleg egy baráti beszélgetés keretén belül, a másiktól érkező törődés, együttérzés és odafigyelés pedig szintén könnyíthet a lelkeden. Sőt, ha valakinek megnyílsz, az a másikat is ugyanerre buzdíthatja, így az ő mentális egészségét is pozitívan befolyásolhatod. 

2. Ügyelj a testmozgásra!

A rendszeres testmozgás növelheti az önbecsülésedet, ezen felül pedig segíti a koncentrációt, jobban fogsz aludni, valamint jobban érzed majd magad a bőrödben. A sport azonban nem csak az edzőterem falai között történhet. Egy séta a parkban, a kertészkedés, vagy akár a takarítással is megmozgathatod a tested. A szakértők szerint nap 30 perc testmozgás elegendő lehet heti öt alkalommal. A lényeg, hogy úgy építsd be a sportot az életedbe, hogy ne kényszer legyen, hanem valóban örömöt okozzon.

3. Étkezz egészségesen!

Az agynak megfelelő mennyiségű, minőségű és összetételű táplálékra van szüksége ahhoz, hogy hosszú távon megfelelően működjön. A rendszertelen, egészségtelen étkezés nemcsak fiziológiai problémákhoz vezethet, de negatívan befolyásolhatja mentális jólétünket is. Ügyelj arra, hogy megfelelő mennyiségben fogyassz gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, olajos magvakat, tejterméket, halat és vizet. Lehetőség szerint igyekezd kerülni a koffeintrtalmú és túl cukros élelmiszereket, valamint az alkoholbevitelt is érdemes mérsékelni.

4. Mérsékeld az alkohol fogyasztását! 

Az alkoholfogyasztás nemcsak a táplálkozás szempontjából okozhat problémákat, hisz sokan ezzel próbálják leküzdeni rossz érzéseiket, szomorúságukat és szorongásukat. Lehetséges, hogy az ital ideig-óráig javítja a közérzetet, ám ez a lehető legrosszabb taktika a problémák kezelésére. Abban a pillanatban ugyanisl, hogy az alkohol távozik a szervezetből, a rossz érzések intenzívebben térhetnek vissza, mint korábban, a tolerancia kialakulása miatt pedig egyre több és több alkohol szükséges ahhoz, hog az ember ugyanazt az eufóriát és felszabadultságot élje át, mint eleinte. Az alkalmankénti, könnyű italokkal természetesen nincsen probléma, ám ha úgy érzed, nehéz tartanod a mértéket az alkohollal vagy bármilyen más tudatmódosító szerrel, mindenképpen érdemes segítséget kérned!

5. Maradj kapcsolatban szeretteiddel!

A családtagok és a barátok közelsége segíthet abban, hogy szeretve érezd magad, és átéld a feléd irányuló törődést. Egy beszélgetés segíthet kiszakadni a saját fejedből, és más világításba helyezheti a negatív gondolatmintáidat, valamint szeretteid motiválhatnak, és megelőzhetik azt, hogy egy nehéz időszakban teljesen elhagyd magad. A személyes találkozás a legjobb módja a kapcsolatfelvételnek, ám ha erre nincs lehetőséged, telefonálj, írj egy sms-t, vagy beszélgess szeretteiddel az interneten, ha úgy érzed, hogy szükséged van rájuk! A lényeg, hogy hagyd nyitva a lehetséges kommunikációs csatornákat. 

6. Kérj segítséget!

Mindannyian emberek vagyunk, akiket olykor-olykor maguk alá temetnek a negatív gondolatok, és mindnyájunknak eljöhet egy olyan pont az életében, mikor segítségre van szükségünk. Ha úgy érzed, megrekedtél, és nehezedre esik egyedül megküzdeni a gondolataiddal, mindenképp kérj segítséget. Elég lehet csupán a barátaidat vagy közeli hozzátartozóidat értesíteni, hogy valami nincs rendben, ha viszont komolyabbra fordulnak a dolgok, ne habozz szakembert felkeresni! Ilyen esetekben bátran fordulhatsz a háziorvosodhoz is, de ha olyan mentálhigiénés szakembert találsz, aki szimpatikus, hozzá is bejelentkezhetsz.

7. Pihenj eleget!

Nem kell életed minden egyes pillanatát valamilyen tevékenységgel töltened. A testednek és a lelkednek egyaránt szüksége van a kikapcsolódásra. Figyelj oda a szervezetedre, és add meg neki, amire szüksége van. Legyen szó egy ötperces sétáról, egy rövid ebédszünetről vagy egy kalandos hosszú hétvégéről, mindenképp érdemes megajándékoznod némi énidővel. 

8. Találj valamit, amiben jó vagy!

Mi az a tevékenység, amibe igazán bele tudsz feledkezni? Amit annyira szeretsz csinálni, hogy megszűnik a külvilág? Ha Ha létezik ilyen, akkor valószínűleg jó is vagy benne, egy ehhez hasonló hobbi művelése pedig növelheti az önbecsülést, és csökkentheti a stresszt. Ha új hobbi után néznél, érdemes olyan elfoglaltságot keresni, ahol senkinek sem kell az anyukája, az apukája, a partnere vagy az alkalmazottja lenned, hanem ahol korlátok nélkül kifejezheted magad. 

9. Fogadd el önmagad! 

Mindannyian különbözőek vagyunk. Sokkal egészségesebb elfogadni hogy egyedi vagy, mint azt kívánni, hogy bárcsak jobban hasonlítanál valaki máshoz. Ha jól érzed magad a bőrödben, az felerősíti az önbizalmadat, hogy új készségeket tanulj, új helyekre látogass el, és új barátokat szerezz. A jó önbecsülés segít megbirkózni, amikor az élet nehéz fordulatot vesz. Légy büszke arra, aki vagy. Ismerd fel és fogadd el azokat a dolgokat, amelyekben talán nem vagy jó, de ismerd fel azokat is, amiket jól tudsz csinálni. Ha van valami, amiben amit meg szeretnél változtatni magadon, mérd fel, hogy reálisak-e az elvárásaid. Ha pedig igen, haladj apró lépésekben.

10. Törődj másokkal!

A másokkal való törődés fontos része a hozzánk közel álló emberekkel való kapcsolat fenntartásának. Még közelebb is hozhat minket egymáshoz. Miért ne oszthatnánk meg készségeimnket szélesebb körben azzal, hogy önkéntes munkát vállalunk egy helyi jótékonysági szervezetnél? A segítségnyújtás azt az érzést keltheti bennünk, hogy szükség van ránk és értékelik, ami növeli az önbecsülésünket. Emellett segít abban is, hogy más szemszögből lássuk a világot. Ez segíthet más perspektívába helyezni saját problémáinkat.

Sőt akár egy háziállat gondozása is javíthatja a közérzetünket. A Te és a háziállatod közötti kötelék olyan erős lehet, mint az emberek között. A kisállatgondozás strukturálja a napot, és összekötő kapocsként szolgálhat más emberekhez. Egyesek például barátságokat kötnek a kutyasétáltató társaikkal való beszélgetés révén.