5 könyv, ami segíthet gyermekedet tudatos közlekedővé nevelni

2020. máj. 11. - Közlekedésbiztonság

A közlekedés legveszélyeztetetteb résztvevői a gyerekek, akik már egészen kiskorukban találkozhatnak különböző közlekedési helyzetekkel. Ebben az életfázisban az észlelési, tájékozódási és koordinációs képességeik még fejlődő szakaszban vannak, a figyelmük még nem elég koncentrált és nincsenek tisztában a rájuk leselkedő veszélyekkel sem.

A tudatos közlekedésre nevelést már kisgyermek korban célszerű elkezdeni, hogy a gyermekek időben megismerjék a közlekedési helyzeteket és veszélyforrásokat. A nevelésben legalább annyira fontos szerepet játszik a játékosság és kreativitás, mint a saját nyelvükön megfogalmazott elméleti képzés.

A megfelelő minták kialakításában és a közlekedésbiztonsági alapelvek átadásában szülőként meghatározó szerepünk van. A közlekedési magatartásunk személyes példamutatása jelentős mértékben határozhatja meg gyermekünk közlekedési szabályokhoz való hozzáállását.

Az alábbi könyvek segítségünkre lehetnek abban, hogy megtanítsuk gyermekünknek hogyan közlekedhet tudatosan.

Közlekedj okosan! – Angela Weinhold

Kisgyermekek számára az utca nyüzsgése, a forgalom lüktetése, a közlekedés zajai vonzóan izgalmas, de különösen veszélyes világot alkotnak, melynek legfontosabb szabályaival mielőbb meg kell ismerkedniük. A 4- 6 éves korosztálynak javasolt könyv játékos formában, Brúnó medve vezetésével avatja be gyerekeket a közlekedés rejtelmeibe, hogy bátran és biztonságosan vehessenek részt a forgalomban. A könyv különlegessége, hogy a kihajtható ablakok segítségével azonnal ellenőrizhetjük, hogy vajon ki közlekedik az úton megfelelően, és ki szabálytalanul, emellett gyermekünk bekukkanthat a járókelők csomagjaiba is.

Közlekedés - KRESZ kicsiknek

A Játszókönyvek-sorozat KRESZ kicsiknek című kötete 8 izgalmas társasjátékkal, szórakoztatva tanítja meg a legfontosabb közlekedési szabályokat és  KRESZ-táblákat a 3 - 6 éves korosztályú gyermekeknek.

Hogyan közlekedj a városban – Peter Nieländer

A 4-8 éves korosztálynak ajánlott könyvből játékosan tanulhatja meg gyermekünk, hogyan működnek a közlekedési lámpák, mi az a zebra, mire valók a fényvisszaverő csíkok és miért kell bukósisakot viselni a kerékpáron.

Panna közlekedni tanul – Hermann Marika

A kedves rajzokkal illusztrált mesekönyv, játékos mondókák segítségével tanítja meg az óvodás korú gyermekeket a biztonságos közlekedés alapjaira. A könyv főszereplője Panna, aki különféle kalandokba keveredve ismerkedik meg a gyalogos közlekedés szabályaival.

Bori közlekedik - Liane Schneider

Bevásárolni mentek? Vagy épp az oviba tartotok? Az utca mindig tele van csengető biciklistákkal és dübörgő járművekkel. Ebből a 3-6 éves gyermekeknek ajánlott, színes képekkel teli könyvből gyermekünk Borival sétálva tanulhatja meg a helyes és biztonságos közlekedés szabályait.

+ Letölthető foglalkoztató füzet a közlekedésről

A Miskolci Városi Közlekedési Zrt. alsós diákoknak készített online, díjmentesen letölthető füzetet, amiben a közlekedési tanácsok mellett szövegértős feladatokat és közlekedéssel kapcsolatos tesztet, színezőt is találunk, nézd meg itt.

Egy kis otthoni játékkal is gyakorolhatjuk gyermekünkkel a biztonságos közlekedés alapjait. Gyűjtsük össze a lakásban található fakockákat, legókat, könyveket, kisebb dobozokat és építsünk belőlük egy várost, majd babákkal vagy plüss mackókkal játsszuk el, hogyan közlekedjünk helyesen. Készítsünk KRESZ táblákat is, a papírból kivágott színes formákat ragasszuk hurkapálcákra majd szúrjuk őket gyurmába vagy parafadugóba és helyezzük el a városunk különböző pontjain.