A Balaton partján nem csak nyaralni lehet – Interjú Kormos Ádámmal a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatról

2020. aug. 27. - Egészségmegőrzés

A strandon számos apróbb és nagyobb baleset éri a nyaralókat, ezek közül a legyakoribbak a kagyló okozta vágások, kisebb horzsolások, rovarcsípések vagy a különböző sportsérülések, rosszullétek. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2019-ben 2735 esetben nyújtott segítséget. A programban résztvevő önkéntes fiatalok a Balaton 20 strandján laikus elsősegélynyújtást oktatnak a strandolóknak, ahol az érdeklődők Ambu-babákon próbálhatják ki az újraélesztéshez alkalmazott mellkaskompressziót és a strand-kisokos kiadványból megismerhetik a leggyakoribb balesetek ellátását. Évente közel 4000 strandolót aktivizálnak a bemutatók.

A program 2007-esindulása óta a Magyar Vöröskereszt önkéntesei 42 222 esetben segítettek a nyaralókon, 7 esetben közvetlen életmentő beavatkozás is történt. Azokon a fürdésre kijelölt helyeken, ahol nem kötelező a szakemberek alkalmazása, hiányt pótol a szolgáltatás. A szolgáltatás kezdeteiről és fejlődéséről Kormos Ádámmal, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elnökével beszélgettünk.

A Generali a Biztonságért Alapítvánnyal elsőként az Országos Elsősegélynyújtó Versenyünk támogatójaként kerültünk kapcsolatba még 2017-ben. A sikeres együttműködésnek köszönhetően az Alapítvánnyal közösen úgy döntöttünk a tavalyi évben, hogy maradva az elsősegélynyújtás szakterületén, de más program kapcsán is együttműködünk. Így esett a választás a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatra (BESZ), amit az idei évben már 2. alkalommal támogat a GABA. – kezdi el mesélni Ádám az együttműködés történetét. - A Magyar Vöröskereszt az eddigi tapasztalatok kiértékelésével és az igények felmérésével folyamatosan részt kíván venni a balatoni nyaralók biztonságának megóvásában, az elsősegélynyújtás hatékony és szakszerű megvalósításában. A Generali a Biztonságért Alapítvánnyal együttműködve kifejezetten a nyári balesetekre, sérülésekre szerettük volna felhívni a civil lakosság figyelmét! Létrehoztunk egy szórólapot, melyben kifejezetten a nyári balesetek megelőzésére és szükség szerinti ellátására hívjuk fel a figyelmet, de azt mind tudjuk, hogy az elmélet önmagában nem elegendő, főleg egy adrenalinnal teli helyzetben, ami egy balesett bekövetkezte után természetes. Ezért a szolgálat ideje alatt két alkalommal, mind a 19 strandon, ahol jelen vagyunk, egy órás szituációs bemutatót terveztünk, amely után az érdeklődők a különböző sérülések ellátásában vehetnek részt, illetve kipróbálhatják az újraélesztést is.

Kiképzés és napi feladatok

A szervezet különösen nagy gondot fordít önkéntesei kiválasztására. A turnus megkezdésééig 16. életévüket betöltött fiataloknak legalább alapfokú elsősegélynyújtó ismeretekkel kell rendelkezniük. A szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szolgálatot nyújtó fiatalok tudása naprakész legyen, ezért az éles bevetés előtt egy 8 órás elsősegélyoktatást szerveznek minden turnus résztvevői számára, melynek során rendszerezik ismereteiket és megvitatják az esetleges kérdéseket.

Idén már a nyolcadik turnuson is túl vannak a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat emberei. Kormos Ádám tájékoztatása szerint a leggyakoribb sérülések közé tartoznak a kagyló okozta vágások, kisebb horzsolások, rovarcsípések vagy a különböző sportsérülések, rosszullétek. Az éberséget is megkövetelő feladatot örömmel teljesítik az önkéntesek, 60%-uk évről évre visszatér, hogy újra szolgálatot teljesítsen.

Számít az egészségünk?

Az önkéntesek tapasztalatai szerint a strandon nyaralók igyekeznek minden idejüket a pihenésnek szentelni. Ettől nem csak figyelmetlenebbé, érdektelenebbé is válnak sok esetben. A Balaton számos strandján (Alsóőrs, Balatonudvari Községi, Balatonudvari Fövenyes, Révfülöp Szigeti, Révfülöp Császtai, Badacsony Badacsonytomaji, Badacsony, Balatonberény, Balatonmáriafürdő Központi, Balatonmáriafürdő Hajóállomás, Balatonfenyves Központi, Balatonfenyves Csalogány utcai, Balatonfenyves Alsó, Balatonboglár Platán, Balatonlelle Napfény, Balatonszemes, Balatonszárszó Községi, Balatonföldvár Nyugat, Balatonföldvár Kelet) interaktív elősegély oktatással várják az érdeklődőket, hogy megtanítsák a pihenőknek, mi a teendő egy-egy váratlan helyzetben.

Kormos Ádám szerint nem egyszerű az önkéntesek feladata egy-egy RoadShow alkalmával. „A Road Showban résztvevők egyértelmű pozitív véleménnyel vannak a program elemről. Az önkéntesekben sajnos ambivalens érzések vannak, visszajelzéseik alapján nagyon nehéz bevonzani és megmozgatni a nyaralókat, de, akiket sikerül, azok igazán érdeklődők és hasznosnak tartják a „képzést”!”

A bemutató során a következőkről hallhatnak és tanulhatnak az érdeklődők:

               Újraélesztési fantomon az újraélesztés gyakorlása (mellkaskompresszió és befúvás)

-             Eszméletlenség okainak felismerése és az eszméletlen beteg ellátása

-             Fulladásos balesetek megelőzése

-             Vízivás fontossága

-             Nap okozta hőártalmak elkerülése

A nyaralók már meglévő tudását totó segítségével tesztelik az önkéntesek játékos formában. Megérdemelt jutalomként pedig strandkisokos tájékoztató füzetet kaphatnak a résztvevők, melyben további hasznos tippek segítik az egészséges és békés nyaralást!