„A gyerekek megtanulnak figyelni egymásra, megtanulják kifejezni magukat”

2022. márc. 17. - Gyermek- és ifjúságvédelem

A statisztikák szerint ma Magyarországon közel 23.000 fiatal részesül gyermekvédelmi szakellátásban, a Generali a Biztonságért Alapítvány Mosolyvadász Programja az ő támogatásukra született meg. A cél az, hogy a fiatalok olyan élményekkel gazdagodjanak, amelyek elősegítik a testi-lelki egészségük megőrzését, erősítését.

 

A Generali a Biztonságért Alapítvány évek óta támogat tizenkét gyermekotthont a saját egészségmegőrző és szabadidősport tematikájú programjainak finanszírozásával. A Generali Mosolyvadász Program pályázatának keretében az intézmények az elnyert összeget a fiatalok testi-lelki-mentális egészségmegőrzését elősegítő foglalkozásokra, eszközökre fordítják. Nemrégiben négy gyermekotthon élménybeszámolóját adtuk közre, ezúttal újabb három intézmény enged bepillantást tartalmas és felejthetetlen pillanatokban gazdag programjaiba, kirándulásaiba!

Fókuszban az élménydús fejlesztés

A Pécsi Gyermekotthon munkatársai többek között olyan készség- és képességfejlesztő módszerekkel és eszközökkel támogatják a gyerekeket, amelyek megfelelő segítséget nyújtanak a megkésett fejlesztésben.

A gyermekotthon legkisebb neveltjei számára Dúdolda zeneterápiás foglalkozást biztosítottak: az élménygazdag, interaktív, sok hangszerrel történő játékos foglalkozás nagy kedvence lett az apróságoknak! A nagyobbaknak pedig drámapedagógiai foglalkozásokat tartottak, amelyek nem csak nagyszerű közösségi élményt jelentettek a fiatalok számára! 

– A gyerekek magabiztosabbá, türelmesebbé válnak, nemcsak másokkal, de magukkal szemben is. Megtanulnak figyelni egymásra, megtanulják kifejezni magukat, s bármilyen különösen hangzik is, megtanulnak beszélgetni, mindeközben fejlődik az empátiájuk, kinyílnak, és képessé válnak demokratikus döntéseket hozni. Fontos, hogy ők is meghallgassák egymást, hogy nyissanak az övéktől különböző gondolatokra, és hogy próbálják megérteni a másik nézőpontját is! – mondta el Fischerné Trombitás Kinga fejlesztőpedagógus.

Szintén sor került tervezett szenzomotoros tréning (TSMT) vizsgáló- és fejlesztő eszközök beszerzésére. A LongiKid elnevezésű, Lakatos Katalin PhD. által kidolgozott mozgásterápiás módszer kivitelezését segítő eszközök a gyerekek fejlődésben megkésett, organikus okokra visszavezethető problémák, a motoros, a pszichés-kognitív és a szociális területeken jelentkező tünetek feltárást segítik. A fejlesztés célja az elmaradások minél hamarabbi behozatala!

Mivel a gyermekotthon rendelkezik udvarral, így a sportolás lehetősége adott. A gyerekek a focira és a röplabdára szavazta, így a Generali Mosolyvadász pályázaton elnyert összeget a fenti fejlesztések mellett foci- és röplabdák beszerzésére, valamint a benti edzésekhez szükséges húzódzkodó rúd, fitnesz- és gimnasztikai eszközök megvásárlására fordította az intézmény.

„Ámulattal csodálták az épületeket”

Fejér Megyei ESÉLY Gyermekvédelmi és Gyermeksegítő Alapítvány a sárbogárdi gyermekotthon gondozottjai számára szervezett élménydús programokat a Generali Mosolyvadász pályázatán elnyert pénzösszegből. Sportfoglalkozások szervezése, a környezet megóvása érdekében tartott oktatások és a biztonságos közlekedésre történő nevelés került fókuszba. Az ősz folyamán sor került többek között a gyermekek úszástanulását segítő intenzív tanfolyamra is:

– A programban húsz olyan gyermek vett részt, akik közül többen az oktatásnak köszönhetően sokkal nagyobb biztonságban képesek a vízben sportolni, szórakozni, mint eddig – árulta el Kelemen Beáta intézményvezető. Az úszás mellett a fiatalok más sportágakban is jeleskedhettek, hiszen a pályázaton elnyert összegből például hét darab új kerékpárt is vásárolt a sárbogárdi gyermekotthon.

Az intézmény többek között egy fővárosi kirándulást is szervezett a gyerekek számára, ennek során ellátogattak a Parlamentbe, a Csodák Palotájába, és egy hatalmas sétát is tettek Budapesten. A gyerekek közül addig átutazóban voltak csak a fővárosunkban, ámulattal csodálták tehát az épületeket, a Duna partot, az érintett helyszínek nevezetességeit.

– A tavalyi évben nyújtott segítséggel a szabadidő hasznos eltöltésének biztosítását tudtuk megoldani, valamint tartalmas, élményekkel teli programokat tudtunk biztosítani a gondozásunkra bízott gyermekek számára. Valamennyien szívesen emlékeznek vissza ezekre a sporttevékenységekre és azon rendezvényekre, ahol a Generali Mosolyvadász Program jóvoltából részt vehettünk, illetve az alapítvány önkénteseivel találkozhattunk – mondta el Deresné Tanárki Mária kuratóriumi elnök.

Önfeledt kikapcsolódás a vízi világban

A bicskei Bokréta Lakásotthoni, Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola izgalmas kirándulásokra fordította a Mosolyvadász pályázatán elnyert összeget. 

Igazán szórakoztató és felejthetetlen élménynek bizonyult a gyerekek számára a hollywoodi sztárokat felvonultató, hazánkban is forgatott Dűne című mozifilm megtekintése. Lőrincz Nikolett megbízott intézményvezető azt is elárulta, hogy a csapat nagy kedvence egyértelműen Jason Momoa volt. 

Hasonlóan élménydús program volt a bicskei gyermekotthon lakói számára a budapesti Aquaworldben töltött csodás nap! Volt, aki inkább az élményfürdőket, és akadt, aki inkább a csúszdázási lehetőséget részesített előnyben, a fókusz a felhőtlen és önfeledt kikapcsolódáson volt – természetesen a szabályok betartásával!

Decemberben tíz gyermek három kísérővel jutalomkiránduláson vehetett részt a fővárosi Tropicariumban. 

– A gyerekek igazán élvezték ezt a programot, hiszen nagyon tetszettek nekik az állatok – mondta el Lőrincz Nikolett. A Tropicarium bejárása végén a rája simogatása annyira magával ragadta a lurkókat, hogy mindenki könyékig vizes lett.

A vízivilágból a gyerekek útja a Kockaparkba vezetett: a hatalmas legóbirodalomban egy rövid tárlatvezetést követően szabadon építhettek és próbálhatták ki a megépített játékokat, sőt, a végén még egy apró ajándékot is kaptak. 

A felejthetetlen nap után a gyerekek jókedvűen, rengeteg élménnyel gazdagodva érkeztek haza a gyermekotthonba, Bicskére.