Értékké vált a gyerekek számára a mozgás öröme

2022. febr. 8. - Gyermek- és ifjúságvédelem

A Generali a Biztonságért Alapítvány évek óta támogat tizenkét gyermekotthont a saját egészségmegőrző és szabadidősport tematikájú programjainak finanszírozásával. A Generali Mosolyvadász Program pályázatának keretében az intézmények az elnyert összeget a fiatalok testi-lelki-mentális egészségmegőrzését elősegítő foglalkozásokra, eszközökre fordítják. Következzen négy gyermekotthon élményekkel teli beszámolója!

A KSH 2020-as adatai szerint közel 23.000 fiatal részesül gyermekvédelmi szakellátásban, 90%-uk kiskorú, a többiek utógondozott felnőttek. A Mosolyvadász által támogatott programok nemcsak ahhoz járulnak hozzá, hogy a gyerekek jobban érezzék magukat a bőrükben, de az önbizalmuk, önismeretük is erősödhet, szorosabbá válhat a csapategység, jobban megtanulhatnak bízni egymásban, valamint életre szóló élményekkel gazdagodhatnak.

Horgásztúra közkívánatra

A 2021-es esztendő a Hajdú-Bihar Megyei Gyermekotthoni Központ Berettyóújfalui Szervezeti Egysége elé is sok kihívást állított. A gyermekotthont támogató Segítő Kezek Alapítvány a pandémia enyhülésével olyan elfoglaltságokat próbált biztosítani a gyerekek számára a Mosolyvadász Program pályázatán elnyert összegből, amelyeknél a természet közelsége dominált.

– Sporttáborunkat az Eger mellett található páratlan szépségű Szarvaskői táborba szerveztük – árulta el Pető István alapítványi elnök. – A gyönyörű erdei környezetben kialakított tábor parkkal, sportpályával, sportcsarnokkal, sportolásra alkalmas eszközökkel rendelkezik.

Pető István azt is elmesélte, hogy eredeti elképzelésük szerint kerékpártúrát terveztek volna a gyerekeknek, de végül a fiatalok kívánságára több napos horgásztúrát szerveztek számukra, amely mindenkinek felejthetetlen élményt nyújtott. Júliusban három emlékezetes napot töltöttek a szeghalmi horgásztónál!

– Éjszaka és nappal is horgásztak a gyerekek. Nagy élmény volt számukra a sátor felépítése, az abban történő alvás is. A programban részt vevő összes fiatal sikerekben gazdagon tért haza, hiszen mindenki fogott halat, és büszkén elmondhatjuk, hogy a táborban résztvevők mindannyian elsajátították a horgászat alapvető szabályait. Az ősz folyamán még egy napon ismételten meglátogattuk a kedvenc tavunkat!

A környezet megóvása érdekében szervezett programok közül kiemelkedett a Nyíregyházi Állatparkba tett kirándulás.

– Fontos feladatunknak tartjuk megismertetni a gyerekeket a különböző állat- és növényfajokkal, hiszen ismeretek nélkül nem válnak felelősséggel gondolkodó, környezettudatos felnőttekké – mondta el Pető István, aki azt is hozzátette, hogy azért is tartja kiemelten lényegesnek ezeket a tartalommal bíró együttléteket, mert erősítik a csapatkohéziót is.

 

Valóra vált egy réges-régi álom

A Dévaványai Csillagfény Gyermekotthon a pályázaton nyert összeget egy régóta dédelgetett terv megvalósítására fordította, a gyerekek nagy örömére.

– Réges-régi vágyunk volt egy saját konditerem kialakítása a dévaványai gyermekotthonban. A helyiség már rendelkezésre állt, csak sporteszközeink nem voltak hozzá – mondta el Pereszlényi Alex, a gyermekotthon vezetője. – Ekkor támadt az ötlet, hogy a Generali a Biztonságért Alapítvány hozzájárulása esetén az elnyert összeget a konditerem berendezésére használjuk fel.

A támogatásnak köszönhetően többek között fekvenyomó pad, súlyzórudak, súlytárcsák, húzódzkodó rúd, szobakerékpár, lépcsőzőgép, kézi súlyzók, guggolóállvány és kettlebellek is kerültek a kiválasztott terembe, ahol az intézmény fiataljai levezethetik a feles energiájukat és hódolhatnak a mozgás örömének.

– A Generali támogatásával a gyermekeink több éves vágya, álma valósulhatott meg. A sport és a mozgás szervezetre gyakorolt jótékony hatásával mindenki tisztában van, azonban a saját konditerem lehetővé teszi, hogy az elsődlegesen kamasz korú gyermekeink hasznosan töltsék a szabadidejüket. További előnye, hogy mivel az intézmény területén és tulajdonában van, bármikor használhatják a gyermekeink.

A konditerembe kerülő eszközöket úgy válogatta össze az intézmény vezetése, hogy ne csak a fiúk, de a lányok számára is sportolási lehetőséget biztosítsanak.

– A terem a megnyitása óta töretlen népszerűségnek örvend, egyszerre körülbelül öt gyermek tudja használni – árulta el az intézményvezető.

Jókedv és csapatszellem mindenekfelett!

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermekvédelmi Központ kisújszállási egységénél a Mosolyvadász pályázaton elnyert összeget sportszerek vásárlására fordította. Az intézmény célja az volt, hogy elősegítsék a gyermekek mindennapi sportolását, testmozgását, a testi-szellemi erőnlétük fejlesztését. Többek között trambulint, focilabdákat és mindennapi testedzéshez szükséges sporteszközöket szereztek be, a gyermekek véleményét is kikérve.

A sportprogramok nagy népszerűségnek örvendtek a kisújszállási fiatalok körében is, különösen a pingpongozásért rajongtak. Szoboszlai István Róbertné igazgató elárulta, hogy nyáron néhány nap gyakorlás után már „versenyszerűen” űzték ezt a sportágat a fiatalok, és sok-sok órát töltöttek el jó hangulatban a pingpongasztal mellett.

– Jó volt látni, ahogy olyan gyerekek is időt és energiát szánt ennek a sportnak a megtanulására, aki előtte soha nem sportolt. Jókedv és csapatszellem motiválta!

A különféle labdajátékokat is nagyon szerették a gyerekek. A focizás, a kosárlabdázás és a tollasozás is közös program volt, ezekhez a sportágakhoz szintén sok eszköz állt a rendelkezésükre.

– Több olyan programot szerveztünk, amely mozgásos játékokat, testgyakorlatokat, sportági tevékenységeget tartalmazott. Az együtt töltött szabadidős sportfoglalkozások során fejlődött a teljesítményük, az állóképességük, testi-fizikai-szellemi erőnlétük, a csapatjátékok során megismerték társaikat, formálódott a társas kompetenciájuk, átélték a közös sporttevékenység örömét, kollektív sikerélményhez jutottak – foglalta össze az igazgatónő. – A pályázat segítségével olyan programokat tudtunk biztosítani, amelyeken a gyermekek szívesen vettek részt, szabadidejüket felügyelet mellett hasznosan és aktívan élték meg, és értékké vált számukra a mozgás öröme, az egészség.

Élmények két keréken

A Hajdú-Bihar Megyei Gyermekotthoni Központ Komádi Szervezeti Egység munkavállalói által működtetett Összefogás Gyermekeinkért Alapítvány a neveltjei részére környezetvédelmi programot, valamit kerékpáros szakkört szervezett a Mosolyvadász Program pályázatán elnyert összegből.

– Augusztus végén zajlott le a hagyományos balatoni kerékpáros táborunk tíz ellátott és három felnőtt részvételével – mondta el Hidvégi László intézményvezető. – A hét nap alatt 224 km-t tettek meg, a leghosszabb napi távolság 87 km volt! Kerékpározás közben megtekintették többet között Tihany, Badacsony, Keszthely főbb látnivalóit, a délutáni-esti órákban pedig nem maradhatott el a strandolás sem a tó partján. A túrán résztvevő gyermekek jól érezték magukat, többen közülük akkor látták életükben először a Balatont. Nagyon ügyesek voltak a gyerekek, jól bírták a túrákat, és élményekkel telve érkeztek haza a táborból!

A második félévben a szakkör tagjai folytatták a település környékén a kerékpáros kirándulásokat. December hónapban vetélkedőt tartottak az elsajátított elméleti tudásról, valamint a kirándulások alatt szerzett élmények is meséltek.

A komádi gyermekotthon második programeleme a környezetvédelemről szólt. Többek között folytatták az intézményben a szelektív hulladékgyűjtést, valamint tizenhárom gyermek két kísérővel egynapos kiránduláson vett a fővárosi Tropicariumban, ahonnan mindannyian felejthetetlen emlékekkel tértek haza.

– Júliusban pedig a salgóbányai környezetvédelmi-természetvédelmi táborunkat szerveztük meg tizenkét fő ellátott és kettő kísérő részére – árulta el Hidvégi László. – A táborozás során a gyermekek megismerték a Karancs-Medves Nemzeti Parkban található természeti értékeket, geológiai képződményeket, a környék flóráját és faunáját, valamint elsajátították az erdőben történő túrázás szabályait. Közben közvetett és közvetlen módon tudtunk beszélgetni a környezetvédelem és a természetvédelem kapcsán felmerülő kérdésekről. Megtekintettük a nemzeti park által működtetett vadasparkot is, amely a területen vadon élő állatokat mutatta be a gyermekeknek.