A jó szülőség egyik titka, avagy hogyan készíthetjük fel gyermekeinket a hirtelen változásokra?

2020. okt. 12. - Gyermek- és ifjúságvédelem

Szülőnek lenni életünk legkedvesebb kalandjainak egyike, mégis rengeteg kihívást tartogat számunkra. Az aggódás és izgulás a gyermek születésétől kezdve életünk végéig elkísér minket különböző formákban. Az idő elteltével bekövetkező változások nagyfokú rugalmasságot és jó problémamegoldó képességet kívánnak. De hogyan ismertessük meg ezeket gyermekünkkel?

Értékek felismerése

Hagyjuk, hogy gyermekünk felismerje saját értékeit. Ismerjük el sikereit, a kihívást jelentő teendők elvégzését, az adott helyzetben legmegfelelőbb megoldások eléréséért való igyekezetet. Tehetünk javaslatokat arra, hogyan aknázhatja ki az erősségeiben rejlő lehetőségeket, és beszélhetünk vele ezzel kapcsolatos céljairól.

A hibázás nem egyenlő a kudarccal

Az értékek erősítése nem azt jelenti, hogy nem fogja olykor csalódás vagy kudarc érni csemeténket. Legyen szó tanulásról, társas kapcsolatokról, munkáról vagy hobbiról, számos helyzetben érhetik gyermekünket váratlan meglepetések, amelyek megdöntik elképzeléseit, és nem hozzák meg a befektetett energia sikerét. Ilyenkor lehetőséget kap, hogy újragondolja céljait, és megpróbálja újra, vagy egy másik utat válasszon.

Lehetőség

Fontos, hogy felismerjük a döntés szabadságát a különböző helyzetekben, hiszen rajtunk áll, mennyire engedjük bele magunkat a különféle szituációkba. Ennek tudatában lenni nagy felelősség, ám kétségkívül megtérül a választási dilemmákkal való foglalkozás, hiszen a világ megismerésével önismeretet is nyerhetünk a számunkra legszimpatikusabb lehetőséget választva. De mi szükséges ehhez?

Kíváncsiság

Emlékszünk? Egy kisgyerek sokat emlegetett kérdése a miért, és ezt a szokást érdemes lehet sokszor feltenni az évek múlásával is. Hagyjuk, hogy felfedezhessee csemeténk a világot, és érdeklődő tekintettel, kellő nyitottsággal legyen az őt körülvevő dolgok iránt.

Ember, nem ellenség

A világon számtalan ember él, és mindegyik teljesen egyedi, különbözik a többitől. Senkire nem mondhatjuk, hogy jó, vagy rossz, hiszen mindenkinek vannak pozitív és negatív tulajdonságai egyaránt. Ezekről hosszasan beszélgethetünk gyermekünkkel, és felhívhatjuk a figyelmét arra, hogy mindig tud tanácsot, segítséget kérni, és mindig van kihez fordulnia, ha szüksége van rá.

Kiállás

Önmagáért és céljaiért. Érdemes lehet szem előtt tartani, hogy ez nem egyenlő az erőfitogtatással, vagy az agresszióval. Számtalan szituáció akadhat, amelynél fontos, hogy tudatában legyünk szándékainknak, és kitartsunk az általunk legjobbnak tartott döntés mellett. Az ezekről való kommunikációt érdemes megismertetni gyermekünkkel.

Kritikai gondolkodás

Fontos, hogy a megismerés kíváncsiságával egy folyamatos gondolkodás is párhuzamosan történjen, hiszen csak így értékelhetjük a megismeréseket, és hozhatunk döntéseket róluk. Érdemes átgondolni a helyzeteket kiváltó előzményeket, majd a lehetséges végkimeneteleket is, és átgondolni, mennyire illeszkednek az általunk képviselt értékekbe, célokba.

Mindennapi örömök

Ne felejtsük el, hogy az élet nem csak nagy döntésekből és izgalmakból áll, hanem hétköznapokból is, amikor lehetőséget kapunk a megpihenésre, az önmagunknak való visszajelzésre. Jó felismerni ezeknek a pillanatoknak a szépségeit, és gyönyörködni az apró örömökben, valamint kiélvezni a legapróbb örömet hozó dolgot is. Egy naplemente, egy jó könyv, a természetben való gyönyörködés, vagy egy étkezés a régen látott barátunkkal megunhatatlan, nem igaz?

Az említettek ötleteket adnak arra, hogyan adhatjuk meg gyermekünknek a döntés szabadságát, és hogyan legyen képes felismerni saját útját. Ám a hitelesség kulcsfontosságú, hiszen szülőként saját magunknak is tisztában kell lennünk mozgásterünkkel, hiszen így tudunk követendő példát mutatni gyermekünknek.