„A kéthetes téli szünet sok család számára óriási kihívást jelent” – Összefogás a rászorulókért

2021. dec. 22. - THSN

Feldíszített fenyőfa, ajándékok, többfogásos menü... Országszerte számos olyan család van, ahol ezek az ünnepi „hozzávalók” igazi karácsonyi csodának számítanak, hiszen számukra az is nehezen megoldható, hogy egy tál meleg étel kerüljön az asztalra a téli szünetben. Értük dolgozik nap mint nap az Anyák az Anyákért Alapítvány, amely idén a Generali The Human Safety Net (THSN) elnevezésű programja segítségével harminc rászoruló család ünnepét tette szebbé, könnyebbé.

 

Mit rejt a csomag?

Az Anyák az Anyákért alapítói, Almádi Zsuzsanna és Varga Éva immáron hat éve segíti célzott támogatással a rászoruló kisgyermekes famíliákat országszerte. Idén decemberben többek között olyan módon, hogy élelmiszercsomagokat juttattak el a hozzájuk forduló, családsegítő szakemberek és védőnők által feltérképezett családok részére.

– Azért indítottuk el ezt a kezdeményezést, mert ebben az esztendőben megtízszereződött azon segítségkérők száma, akiknek sem tüzelőre, sem élelmiszerre nem jut pénz – meséli Varga Éva. – A rászoruló családok gyermekei a tanítási napokon ingyen étkeznek az óvodában, iskolában, éppen ezért a téli szünet két hete óriási kihívás elé állítja a szülőket! Rengetegen fordultak hozzánk támogatásért, mi pedig elkezdtünk azon gondolkodni, hogy miként lehetne megoldani ezt a problémát, amely országosan olyan sok családot érint... Tisztában voltunk vele, hogy személyesen nem fogunk tudni mindenkihez eljutni, hiszen ez képtelenség lenne, és ekkor jutott eszünkbe, hogy kialakíthatnánk egy két hetes menüt, amelyben azért van húsos fogás, valamint könnyedebb étel egyaránt. Megnéztük a recepteket, átböngésztük a hozzávalók listáját, majd egy élelmiszerlánc online felületén összeállítottunk két dobozt: az egyik az alapélelmiszereket tartalmazza, az „extra” csomag pedig ezen felül például gyümölcsöt, szörpöt és hasonlókat is rejt.

Éváék megkeresték az ötlettel a Generali a Biztonságért Alapítványt, amely úgy döntött, hogy segítő kezet nyújt, és fedezi húsz család élelmiszercsomagját. Azóta ez a szám már harmincra nőtt, hiszen az alapítványi támogatáson felül a Generali dolgozói és alkusz tanácsadói is hozzájárultak a gyűjtéshez.

Egy tál meleg étel

Az Anyák az Anyákért az élelmiszerlánc online felületének segítségével küldi ki csomagokat a rászoruló családoknak. Sajnos vannak olyan települések, ahová csak a zömében száraz élelmiszereket tartalmazó alapdobozt szállítják ki, de Éváék ezeket a csomagokat is megpróbálták úgy összeállítani, hogy például a száraztészta mellett üveges, lehetőleg húsos szósz is legyen, így meleg étel kerülhet a család asztalára.

– Az élelmiszercsomagok kialakításnál az volt a cél, hogy a kiválasztott ételhez, recepthez minden egyes hozzávalót tartalmazzon a csomag, még a legalapvetőbb fűszereket is. Azokra a településekre, ahová az élelmiszerlánc friss alapanyagokat is szállít, olyan csomagokat küldtünk, amelyekbe friss hús, friss gyümölcs is került – mondja Éva.

Az ünnepek közeledtével minden évben egyre csak nő az alapítványhoz fordulók száma, Éváékhoz folyamatosan érkeznek a megkeresések. Karácsony előtt pár nappal arra már nincs mód és idő, hogy minden egyes megismert család történetét egyesével megosszák a közösségi médiás felületükön, de a követőiktől kapott támogatásokból folyamatosan juttatnak a rászoruló családokhoz.

Aki az alapítványon keresztül szeretné segíteni a családokat, de anyagi támogatás helyett inkább a saját maga által összeállított élelmiszercsomaggal, annak Éva a következőt javasolja: úgy érdemes kiválogatni a doboz tartalmát, hogy abba ne csak száraz élelmiszer kerüljön, hanem minden olyan alapanyag, amelyből egy komplett meleg fogást lehet készíteni!

Együtt a családokért

Az Anyák az Anyákért Alapítványnak és a Generali a Biztonságért Alapítványnak nem ez az első együttműködése. 2021 nyarán a The Human Safety Net (THSN) program részeként a koronavírus-járvány miatt félárván maradt családokat támogatta a Generali az Anyák az Anyákért Alapítványon keresztül.