“Lelkileg fel kell építenünk az összetört apát” - szülők maradtak egyedül koraszülött gyermekükkel a koronavírus miatt

2021. júl. 2. - THSN

A 7 hónapos várandós édesanya hirtelen belázasodott, majd állapota alig 3 nap alatt annyit romlott, hogy lélegeztetni kellett. Császármetszéssel adott életet kisfiának, de alig volt ideje magához ölelni: még aznap meghalt, magára hagyva koraszülött gyermekét és annak édesapját. Történetük csak egy az elmúlt hónapokban a koronavírus miatt magukra maradt szülők sokaságából. A Generali most őket segíti a július 31-ei Generali Night Run futással.

Zoltán és Zsuzsa első babájukat várták. Amikor Zsuzsa rosszul lett, azonnal mentőt hívtak és kórházba került. A tesztelésnél kiderült, hogy covidos. Állapota drámai gyorsasággal rosszabbodott, ezért orvosai úgy döntöttek, császármetszéssel kell világra hoznia kisfiát a 28. héten. A szüléskor már annyira rosszul volt, hogy alig tudta megölelni a picit. Zoltán végig velük volt és egyszerre örült koraszülött kisfia életének és szorította egyre válságosabb helyzetben lévő felesége kezét. De nem sokáig: Zsuzsa még aznap elhunyt.

Zoltánban, aki egy hivatalos szervnél dolgozik, azóta barátai és kollégái tartják a lelket, mert felesége beteg édesanyja az egyedüli rokona. Egyedül gondoskodik tehát koraszülött kisfiáról, próbál helytállni családfenntartóként.

Tragédiájuk csak egy a vírus második hullámában napvilágra került esetek sorából, amikor a járvány szakított szét családokat. Gyerekek maradtak félárván úgy, hogy sok esetben nem is találkozhattak az édesanyjukkal és az újszülöttek körüli teendők teljesen édesapjuk vagy más rokonok nyakába szakadtak. A drámát fokozza, hogy nem egy esetben koraszülött babáról van szó. Ők sokkal nehezebben alkalmazkodnak a külvilághoz megszületésük után, hamarabb kapnak el betegségeket, tüdejük vagy egyéb szervük még gyakran fejletlen. Sokkal nagyobb orvosi és személyi odafigyelést igényelnek megfelelő időben születő társaiknál.

Nincsenek egyedül

“A COVID miatti dráma teljesen kiszámíthatatlan és gyakran hirtelen következik be, talán ez benne a legrosszabb. Kortól, egészségügyi és családi háttértől függetlenül változó, milyen családok kerülnek ilyen helyzetbe. Nekünk elsősorban az a dolgunk, hogy lelkileg fel kell építenünk a teljesen összetört apákat. Nagyon nehezen nyílnak meg, nem szívesen élik át újra a történteket azzal, hogy elmondják” - mondja Almádi Zsuzsanna, az Anyák az Anyákért Alapítvány elnöke. Az alapítvány november óta havi szinten foglalkozik újabb és újabb esetekkel, széles körű támogatással. Ha kell, lelki segítséget nyújtanak az egyedül maradtaknak gyászterapeuta, pszichológus, vagy egyéb szakember biztosításával, esetleg gyermekgondozási tanácsadással. Gyakran gyűjtenek számukra élelmiszert, ruhaneműt, vagy egyebet, ami a pici ellátásához nélkülözhetetlen.
——————————
 1Nevüket megváltoztattuk

“Sokszor nem is az érintett édesapák, hanem kollégáik, barátaik keresnek meg minket. Lényeg, hogy az egyedül maradt szülő tudja, állnak mögötte és nem hagyják magára egy pici babával. Jelentse ez azt, hogy gyűjtést szervezünk vagy épp azt, hogy egy kétségbeesettebb pillanatukban telefonon beszélünk velük akár 5 percet, akár 1 órát bármikor.” - mondta el Almádi Zsuzsanna.

500 forinttal is tudsz segíteni a családoknak

A tapasztalatok szerint a második és a harmadik hullám jóval komolyabban érintette a kismamákat: megugrott a súlyosabb tünetekkel kórházba kerülők száma és a vírusfertőzött édesanyák körében nőtt a koraszülés aránya. Ez azonban több mint 90%-ban nem spontán beindult koraszülés: az anya súlyos állapota miatt a magzat is veszélybe kerül, és az orvos kénytelen idő előtt császármetszést végrehajtani, hogy növelje az édesanya és a baba túlélési esélyeit.

Sajnos így is sok esetben fordult elő, hogy az anya nem élte túl a fertőzést és az édesapa szinte egyik pillanatról a másikra veszíti el társát, egyedül maradva koraszülött gyermekével.

Az Anyák az Anyákért Alapítványon keresztül most ezeket a félárván maradt családokat támogatja a Generali. A The Human Safety Net (THSN) elnevezésű, a hazai koraszülött-ellátást támogató programmal már tavaly is a koraszülötteket segítette.  Idén kifejezetten a koraszülött babákkal egyedül maradt családokat segíti a Generali alapítványa által támogatott futóverseny kapcsán. A nevezési díjon felül plusz 500 Ft-ot lehet felajánlani a családok részére, illetve július 31-én Generali Night Run helyszínén, a Várkert Bazár területén  is lehetőség nyílik az adományozásra.