Amikor a kreativitás és a szorgalom kéz a kézben jár: bemutatjuk az InnoMate program dobogósait!

2022. máj. 5. - Gyermek- és ifjúságvédelem

Szenzoros fejpánt látássérülteknek, a fiatalok biztonságos és tartalmas kikapcsolódásának helyt adó közösségi tér és egy food truckká átalakított retró busz… Cikkünkben bemutatjuk az idei InnoMate program első három helyezett csapatát és szuper ötleteiket!

 

Az idei tanévben is nagy sikert aratott a United Way Hungary InnoMate programja, amelyet a Generali a Biztonságért Alapítvány támogat. A program hamarosan az utolsó fontos állomásához érkezik: az első három helyezett és a két közönségdíjas csapat május végén részt vesz az InnoMate innovációs táborában. 

De vajon milyen kreatív ötletekkel nyűgözték le a fiatalok az InnoMate szakmai zsűrijét? Cikkünkben most az első három helyezett projektjét járjuk körül kicsit részletesebben.

1. hely: Sixth Sense

„Próbálta már, hogy milyen nehéz becsukott szemmel közlekedni mások segítsége nélkül?” – teszi fel a kérdést a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium Sixth Sense csapata a bemutatkozó videója legelején. A fiatalok egy olyan ötlettel pályáztak az InnoMate-re, amelyben ötvöződik az innovatív gondolkodásmód és a segítő szándék.

A Sixth Sense (magyarul: hatodik érzék) megnevezés egy, a látássérültek számára kifejlesztett egészen különleges tájékozódási eszközt takar. A csapat egy olyan szenzoros fejpánt kifejlesztésén dolgozik, amely a közlekedésben nyújtana önsegítő megoldást mindazoknak, akik arra rászorulnak. 

A szerkezet távolságérzékelő szenzorokkal van felszerelve – éppen ezért kapta a projekt a Feel The Distance szlogent. Amint valami a szenzorok „látókörébe” kerül, a fejpánt rezgéssel jelet ad a viselőjének, aki így tudomást szerez az őt körülvevő akadályokról. 

A csapat célja, hogy az általuk kitalált eszköz hatékony segítséget jelentsen a látássérülteknek a mindennapokban, ezért a lehető legpontosabbá és legprecizebbé szeretnék tenni a terméküket. Manapság a látássérültek száma világszerte több mint 250 millió fő. A fiatalok természetesen előzetes felmérést is végeztek a piaci igényekkel kapcsolatban. Ahogy az InnoMate Online Demo Day-en a szakmai zsűrivel való beszélgetés során is elmondták: arra jutottak, hogy igen kevés a látássérültek számára kifejlesztett, a közlekedést támogató segédeszköz. Tulajdonképpen a fehér boton és a segítő kutyán kívül nem nagyon áll rendelkezésre olyan módszer, amely ezen a területen segítené a vakokat és a gyengénlátókat.

A Sixth Sense csapata jelenleg a fejpánt prototípusának előállításán dolgozik, ezután pedig 25 darabot szeretnének készíteni a tesztelés folyamatához.

 

2. hely: NightFall

A berettyóújfalui BSZC Arany János Gimnázium és Technikum csapata egy olyan ötlettel rukkolt elő, amely a kortársaikat segítené a tartalmas és biztonságos kikapcsolódásban. 

„Városunkban és a környező településeken megoldatlan probléma a lehetőségekben gazdag szórakozás, valamint felmerül a biztonság és a higiénia hiánya” – mondják el a fiatalok a NightFall Club szabadidőközpontot bemutató videójukban. A csapat a felsorolt problémákra kíván megoldást találni, jobbá téve ezzel kortársaik szociális életének minőségét. Hiába található ugyanis városukban több szórakozóhely, ezek közül egyik sem nyújt lehetőséget a tartalmas délutáni programra vágyóknak, és nem mindegyik rendelkezik tiszta, a többség számára biztonságos környezettel.

Személyes tapasztalataik alapján született meg a NightFall Club közösségi tér ötlete: itt nemcsak tartalmas szórakozásra nyílna lehetősége az ifjúsága, hanem kisebb-nagyobb rendezvényekre is ki lehetne bérelni a termeket.

A higiénia mellett kiemelten fontos szerepet kapna a biztonság, ezért a csapat úgy tervezi, hogy a központ zárt meghívásos rendszer alapján működne, emellett biztonsági őrök alkalmazásával és értékmegőrző szekrények felállításával is segítenék a zavartalan kikapcsolódást.

A Night Fall csapata az Online Demo Day-en a zsűri érdeklődésére azt is elmondta: az egyik fontos céljuk a közösségi tér/szórakozóhely létrehozásával, hogy maradásra bírják a helyi fiatalokat – nemcsak az esti kikapcsolódást biztosító programokkal, de a hétköznap délutáni szabadidős lehetőségek felkínálásával is.

 

3. hely: Busztro

A szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium Busztro csapata egy egészen különleges ötlettel jelentkezett az idei tanév InnoMate programjára. Mivel középiskolás, tizenéves fiatalokról van szó, első hallásra talán meglepőnek tűnhet a retró hangulatra, a 80-as évek életérzésére épülő projektjük: egy régi Ikarus 260-as buszt szeretnének átalakítani, majd food truckként működtetni, amit eseményekre cateringgel együtt ki is lehetne bérelni. Mert ahogy ők mondják: az Ikarus 260-as modellje nemcsak egy jelkép hazánkban, de számos hasznos tulajdonsággal is bír! Sok benne a hely és három ajtóval rendelkezik, ezáltal lehetőség nyílna a gyors kiszolgálásra. Mindemellett a busz maga egyfajta reklámfelületként is értékesíthető lenne.

A Busztro csapata ráérzett arra, hogy mennyi lehetőség rejlik a retróban, nem meglepő tehát, hogy az ételkínálatot is „retrósítaná”. De úgy, hogy ezek a magyaros ízvilágot közvetítő, egykor oly népszerű fogásokat (bizonyára sokan emlékeznek még a csalamádés hamburger egészen utolérhetetlen ízvilágára) organikus alapanyagokból, hazai termékekből készülnének.

A fiatalok már elvégezték a piackutatás folyamatát, jelenleg az üzleti tervükön dolgoznak.

 

Az InnoMate program záróeseményééig, a május végi három napos InnoMate táborig a csapatok szakértő mentorokkal dolgoznak együtt, akik segítenek számukra tökéletesíteni és finomítani kreatív projektjeiket!